Lifestyle

Cunera Koeleman haalt €30.000 op voor hospice Kuria

Leestijd: 3 min

 

Cunera Koeleman werkt sinds 2019 als verpleegkundige bij hospice Kuria in Amsterdam. Het hospice is toe aan een opknapbeurt en vanwege onvoldoende budget stelde ze de Ironman van Hamburg, afgelopen 2 juni, als doel om geld op te halen om zo de huiskamers van het hospice op te kunnen knappen. Cunera dacht er al langer over na om een hele triathlon te doen, maar het was uiteindelijk een spontaan idee om er daadwerkelijk voor te gaan trainen. Haar collega Mirjam vroeg ze om te helpen met het opzetten van een inzamelingsactie.  

 

”Ik wilde iets uitzonderlijks doen voor een bijzonder doel. Geld ophalen voor het hospice paste daar perfect bij. Het was een next level doel en daarom geschikt om te koppelen aan het grootste goed in het leven: er voor elkaar zijn. Ik had niet kunnen dromen dat het zoveel teweeg zou brengen!’’ Huiskamers van hospice Kuria 

 

Hospice Kuria biedt ruimte aan tien bewoners die in de laatste fase van hun leven zitten. Volgens Cunera zijn de huiskamers waardevolle ruimtes in het huis. “Voor bewoners is het fijn om afleiding te hebben en voor de naasten is het een belangrijke ruimte om bij hun geliefde te zijn, op adem te komen of met de verpleegkundigen te praten. Als stichting gaat ons budget volledig naar de zorg van onze bewoners, dus moest het geld voor de renovatie er op een andere manier komen.”  

 

Cunera ging aan de slag bij Kuria in een periode waarin haar moeder overleed. ‘’Veel mensen vonden het vreemd dat ik in die periode bij een hospice wilde werken, maar ik ervaarde dat anders. Het werk deed me goed! Ik had nog nooit zoveel liefde en steun gevoeld van collega’s. En het contact met de bewoners, die hetzelfde lot ondergingen als mijn moeder, was voor mij ontzettend waardevol. Ik ben elke dag bezig met het leven en de dood en ik ervaar dagelijks hoe waardevol het leven is. Het zorgt ervoor dat ik alles uit het leven wil halen en dat doe ik onder meer door het aangaan van sportieve uitdagingen.’’ 

Grenzen verleggen 

Ze begon in 2015 met hardlopen toen ze de marathon van New York op televisie zag. Ze begon met trainen en in hetzelfde jaar voltooide ze haar eerste marathon. Ondertussen heeft ze negen marathons gelopen, behoorde ze tot de top twintig snelste marathonlopers van Nederland in 2023 en voltooide ze vier halve triathlons. De gepassioneerde hardloopster werd vorig jaar lid van De Dolfijn waar ze in april mee op trainingskamp ging naar Mallorca. 

 

”Van nature ben ik een hardloopster waardoor ik moest wennen aan de andere onderdelen en het aantal trainingsuren. De weg naar de hele heeft me veel inzichten gegeven. Ik heb er veel voor gelaten, mezelf beter leren kennen en ik heb ervaren dat ik mijn grenzen nog meer kan verleggen.’’ 

Samenhorigheid 

Cunera is blij met haar finishtijd van 10.40.24 in Hamburg en ervaarde het wedstrijdweekend in Hamburg als erg bijzonder. In de voorafgaande periode zag ze veel mooie initiatieven ontstaan van betrokkenen waar ze onder de indruk van was. 

De Ironman was een schitterende ervaring die ik nooit zal vergeten. De sfeer was geweldig en er waren twaalf collega’s meegereisd om aan te moedigen. Het was één van de mooiste weekenden uit mijn leven! Wat begon als een persoonlijk doel met mijn steun en toeverlaat collega Mirjam, liep uit tot een veel grootser doel met zoveel betrokkenheid van lieve mensen! De actie heeft veel opgeleverd, dat is geweldig! Dank, dank, dank aan iedereen die zich heeft ingezet, in welke vorm dan ook! Ik ben en blijf er stil van.’’ 

Door het opgehaalde bedrag kan Hospice Kuria in ieder geval twee huiskamers opknappen. Meer informatie over Cunera is hier te vinden en de mogelijkheid om te doneren kan via deze link.

 

Deel dit artikel


Job Boers

Hoofdredacteur van Transition Magazine en verantwoordelijk voor de marketing en communicatie bij de Nederlandse Triathlon Bond.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.