Gezondheid

De Pacepartner analyseert

Leestijd: 2 min

Marije van Brenk is de vrouw achter @DePacepartner. Met dit Instagram account wil de triatlete uit Beesd nieuwe wetenschappelijke inzichten en duursporters dichter bij elkaar brengen. Van Brenk is in het dagelijkse leven fysio-  en manueeltherapeut en is in het bezit van een Master of Science.  Voor Transition.nl analyseert ze vanaf nu regelmatig een onderzoek waarmee vrouwelijke atleten hun voordeel kunnen doen.

 

Marije van Brenk doet sinds 2016 aan triathlon en stond in 2021 in haar agegroup twee keer op het podium van een halve triathlon; de Challenge Almere en de Ironman 70.3 Mallorca. Bewegen doet ze al haar hele leven en voordat ze overstapte naar triathlon was ze een fanatiek korfbalster. Sinds ze haar mastersopleiding manuele therapie afrondde, combineert ze met @DePacepartner haar liefde voor duursport met haar interesse in wetenschappelijk onderzoek.

 

De reden om met @DePaceparner te beginnen, was dat het haar opviel dat het voor een leek heel moeilijk is de waarde van een onderzoek in te schatten. “Zijn er bijvoorbeeld voldoende mensen onderzocht om een representatief beeld te geven? Worden in artikelen die je leest wel de juiste conclusies getrokken? Met de opkomst van influencers op social media, zie je soms dat content berust op marketing. Kortom, er is heel veel ruis.”

 

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Pacepartner (@depacepartner)

Met @DePacepartner richt Van Brenk zich zowel op mannen als op vrouwen, maar voor Transition duikt ze nu even in onderzoek dat relevant is voor vrouwen. “In het verleden werden vrouwen vaak als kleine mannen gezien. Maar een vrouwenlichaam fungeert anders dan een mannenlichaam, waardoor vrouwen soms anders kunnen reageren op trainingsbelasting dan mannen. Denk bijvoorbeeld aan herstel en kans op blessures. Gelukkig komt er met specifiek onderzoek steeds meer kennis en inzicht en ik wil de resultaten van die onderzoeken graag een breder podium geven.”

Via ResearchGate blijft Van Brenk op de hoogte van alle nieuw gepubliceerde onderzoeken. “Ik kies interessante onderzoeken uit, probeer zo objectief mogelijk naar de uitkomsten te kijken en daar dan conclusies uit te trekken die voor duursporters relevant zijn. Op die manier kan iedereen die wetenschap gebruiken om het beste uit zichzelf te halen.”

Het eerste onderzoek dat Van Brenk voor Transition.nl onder de loep neemt is: Patterns of endogenous and exogenous ovarian hormone modulation on recovery metrics across the menstrual cycle (Sims ST, Ware L & Capodilupo ER (2021). Een internationaal onderzoek dat kijkt naar het herstel na trainingsbelasting bij vrouwen die een natuurlijke cyclus hebben versus vrouwen die de anticonceptiepil slikken.

Je leest het hier


Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.