Lifestyle

Nieuws uit Limburg -
Diana Smeets

Leestijd: 4 min

In de rubriek Nieuws uit Limburg houden we je op de hoogte van het triathlonnieuws in de provincie Limburg. In de provincie zijn alle bij de triathlonsport betrokken partijen al jarenlang onderling verbonden via een zogenaamd ‘sporttakplatform’. Diana Smeets van Tri Club Stein vertelt ons meer over de vereniging.

''Ik hoop dat triathlonverenigingen elkaar beter gaan weten te vinden’’

Trots op de vereniging

Diana Smeets (1965) is al elf jaar bestuurslid, waarvan de afgelopen vijf jaar in de functie van voorzitter, van Tri Club Stein en werd vijftien jaar geleden lid van de vereniging. De club heeft ongeveer 110 leden waarvan een 50-tal in ieder geval een keer per week traint. Afgelopen april vierde Tri Club Stein het 35-jarig bestaan van de club met een feestavond in Stein.

 

”Het mooie aan onze vereniging is dat ook inactieve leden verbonden blijven en dat we hen ook af en toe zien. Dat zegt iets over de sfeer. We hebben ups en downs gehad, maar ik kan alleen maar heel trots zijn op leden die zich al zo lang inzetten. Sommige zijn ook echt getuige geweest van de oprichting van de vereniging, en een groot gedeelte van onze leden heeft ook in het bestuur gezeten. Het was vroeger een vriendenclubje en je ziet nog steeds bij iedereen de binding met de vereniging en Triathlon Stein”, aldus Diana.

''Sommige leden zijn getuige geweest van de oprichting van de vereniging''

Club voor en door leden

Diana doet sinds 2009 aan triathlon en vormt het bestuur samen met penningmeester Sven Eussen, secretaris Ivo van den Bergh, ledenadministratie John Bosch, bestuurslid activiteiten Ingrid Kerstges en algemeen bestuurslid Marvin Boss. Ze is dankbaar voor de gemotiveerde groep en de onderlinge samenwerking geeft haar veel voldoening.

”De sport wordt steeds populairder dus we moeten met de tijd mee. We kunnen als bestuur verschillende dingen bedenken, maar je moet de leden ook meekrijgen in je ideeën. Samenspraak is belangrijk. Het is zaak om altijd in gesprek blijven en de juiste mensen op juiste plek te zetten. Het huidige bestuur sluit perfect op elkaar aan. Persoonlijk vind ik het leuk om mee te denken over de toekomst van Tri Club Stein in de breedste zin van het woord. Ik ben trots op onze club en wil dat ook graag naar buiten toe uitdragen. Ik vind het belangrijk dat iedereen, van welke niveau dan ook, bij ons de triathlonsport kan beoefenen. Iedereen is welkom en misschien daarom zien we ook steeds meer ‘jonge’ aanwas.’’

''We kunnen als bestuur verschillende dingen bedenken, maar je moet de leden ook meekrijgen in je ideeën. Samenspraak is belangrijk''

Gemixt ledenstand

Naast de ‘jonge’ aanwas ziet Diana, die in het dagelijks leven projectleider is, ook een verschil in de man-vrouwverhouding in vergelijking met jaren geleden.

”Het aandeel vrouwen is veel groter geworden. We hebben tegenwoordig regelmatig meer vrouwen dan mannen in het zwembad. Dat vind ik wel bijzonder, aangezien ik me goed kan herinneren dat er momenten waren in het verleden dat het aantal vrouwen op 1 hand te tellen was. Het is erg mooi om te zien dat de sport ook steeds meer in trek raakt bij vrouwen.’’

De vereniging wil zich ook oriënteren op de jeugd. Het staat nog in de kinderschoenen al is hierover al wel contact geweest met de NTB-jeugdcoördinator.

”Het zou heel leuk zijn als op termijn kinderen van de club mee kunnen doen aan de IRONKIDS. We maken ook gebruik van subsidies, dus dan moet je ook activiteiten voor de jeugd hebben.’’

Samenspraak en overleg

Het is niet alleen de verbondenheid tussen de leden die de club laat floreren, ook de samenwerking met andere verenigingen speelt een belangrijke rol.

”We mogen trots zijn op waar we nu staan en zonder de steun van de vele mensen en organisaties om ons heen was dat niet gelukt. Het is niet alleen het thuisfront dat ons de ruimte geeft om met deze mooie sport bezig te mogen zijn. Ook onze sponsoren, vrijwilligers en (voormalig) bestuursleden hebben een onschatbare bijdrage geleverd aan onze vereniging. Zij hebben ons geholpen om te groeien en ons te ontwikkelen tot wat we nu zijn. Daarnaast ben ik blij met het Platform Limburg, door deze samenwerking is de verbondenheid tussen de organisaties in Limburg vergroot. Als ik iets hoop binnen triathlonnend Nederland, is het dat verenigingen, organisatoren en leden nóg meer van elkaar zullen opsteken. Uiteindelijk staan we er met z’n allen voor om de sport nóg mooier te maken’’, sluit Diana af.

Lees ook de artikelen van de rubriek Nieuws uit Limburg van coördinator IRONKIDS-clinics Giel Meesen, IRONKIDS-evenementen coördinator Raymond Beeren, regiotrainer Remco de Veen en vice-voorzitter van Ferro Mosae Belin van Mensvoort waarin ze uitleggen op welke manier zij zich inzetten voor de triathlonsport in Limburg. 

Achtergrondinformatie

Triathlon Stein wordt georganiseerd door de gelijknamige stichting. Vanwege extreme warmte en de verwachte slechte weersomstandigheden werd de wedstrijd dit jaar helaas op het laatste moment afgelast. De vereniging Tri Club Stein en de Stichting Triathlon Stein zijn aparte entiteiten.

Deel dit artikel


Job Boers

Hoofdredacteur van Transition Magazine en verantwoordelijk voor de marketing en communicatie bij de Nederlandse Triathlon Bond.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.