Lifestyle

Terug naar toen met Erlinde Scheps

Job Boers

Hoofdredacteur van Transition Magazine en verantwoordelijk voor de marketing en communicatie bij de Nederlandse Triathlon Bond.


Leestijd: 5 min

Erlinde Scheps (1981) is van jongs af aan sportief en sinds 2014 deelt ze haar sportieve activiteiten op de website Run-way Girls. De triatlete komt uit het hardlopen en voltooide meerdere marathons en trailwedstrijden. In 2017 waagde ze zich aan de 1/8e Triathlon Stroombroek en werd derde. “Ik ben blij dat ik het geduld en de lange adem had om te komen waar ik nu sta.”

'‘Door Start2Tri comfortabeler in het water’'

 

“Het voelt alsof ik pas net begonnen ben aangezien ik door de coronaperiode enkele jaren gemist heb”, vertelt Erlinde. De in Velp woonachtige sportieveling deed voorheen veel aan mountainbiken en als fervent hardloopster was ze na het voltooien van meerdere marathons toe aan iets nieuws. Ze gaf zich op voor een Start2Tri-cursus bij Triathlon Vereniging Arnhem (TVA) waar ze met veel plezier op terugkijkt.

”Ik bracht veel uren al hardlopend door. Na een hardloopblessure pakte ik eerst mijn oude liefde, mountainbiken, weer op. Kort daarna kocht ik een wielrenfiets. Ondanks dat ik opzag tegen het zwemmen, wilde ik graag toewerken naar een triathlonwedstrijd. Door de fijne en gerichte trainingen tijdens de Start2Tri-cursus voelde ik me steeds comfortabeler in het water. Dat was in het begin wel anders, ik moest er onwijs aan wennen. Ik maakte beperkte progressie, maar ik wilde het volhouden.”

 

Lopen en fietsen zijn technisch minder ingewikkelde sporten, weet Erlinde. “Je kunt op kracht vooruit komen. In het water hielp het dat mijn vijftien medecursisten ook lerende waren. De gedeelde smart zorgde voor een bijzonder teamgevoel. Ik raakte extra gemotiveerd door de fijne aandacht van de coaches. De focus lag op de techniek en het leerproces en niet op snelheid. In mijn ‘marathonperiode’ wilde ik altijd sneller en verder gaan. Mijn mindset veranderde dus ook door de cursus. Het ging niet vlekkeloos, maar ik ben blij dat ik het geduld en doorzettingsvermogen had om door te gaan.”

Beginnersfout

Ze kwam net als bij haar eerdere lange duurlopen tijdens de fietstrainingen in ‘een flow’ en in plaats van een runner’s high ervaarde ze de biker’s high. Ze begon op een Cube-racefiets en rijdt inmiddels op een tijdritfiets. “Ik genoot van de intensieve trainingen en van mijn eigen rustige ritjes in de natuur. Ik kreeg ook energie van een intensieve tijdrit in de regen en van mijn eerste QOM op Strava. In plaats van een hardloper op een fiets, voelde ik me steeds meer een wielrenner. En ja, ook met fietsen heb ik dé beginnersfout gemaakt om te weinig voeding mee te nemen.”

Eerste wedstrijdflow

Erlinde raakte geïnspireerd door de divisiewedstrijden en de combinatie van de drie sporten vindt ze leuk aan triathlon. Door middel van de gerichte trainingen en de trainingsschema’s werd ze klaargestoomd voor haar 1/8e triathlon. Ze werd gelijk derde in haar agegroup, terwijl ze als één van de laatsten uit het water kwam. “Mede door mijn zwemonderdeel verwachtte ik het niet. Gelukkig hoef je niet in alle drie de onderdelen goed te zijn. Het gaat er juist om dat je doseert en je energie op de juiste momenten gebruikt.”

“Het is belangrijk om de juiste materialen te gebruiken voor jouw niveau en eerst te ervaren hoe triathlon bevalt.”

Erlinde Scheps

De wisselwerking maakt het een mooi ‘spelletje’, vindt Erlinde. “Mijn zwemprestatie maakte ik ruimschoots goed op de fiets en tijdens het lopen, waardoor ik met een voldaan gevoel kon terugkijken op deze vuurdoop. Natuurlijk zag ik ook de goed getrainde dames die er professioneler uitzagen, maar ik raakte er niet door in de war. Ik denk dat het belangrijk is om de juiste materialen te gebruiken voor je eigen niveau en eerst te ervaren hoe triathlon bevalt. Qua budget is dat ook fijner”, lacht de triatlete.

Structuur aanbrengen

Erlinde werkte voor de coronaperiode samen met een coach. Toen de sportmogelijkheden beperkt waren door de lockdowns was ze dankbaar voor al haar fiets- en hardlooprondjes. Toen het zwembad weer openging, sprong ze een gat in de lucht. Ze benadrukt hoe fijn het is om met een coach en hulpmiddelen te trainen.

“Een coach kan heel waardevol zijn voor het aanbrengen van structuur richting je trainingskeuzes en schema’s. Ik wil niets half doen en een hardloop- of triathlonschema volg ik gedisciplineerd. Met hardlopen trainde ik al met een Garmin-horloge en na verloop van tijd hechte ik steeds meer waarde aan een vermogensmeter. Mijn smartwatch meet onder andere de Body Battery en ik vind het steeds interessanter om mijn slaapscore en de HRV-Status (Heart Rate Variability) te weten. Het is bijzonder om te zien welke aspecten er invloed hebben op je energielevel.”



Glijden door het water

De enthousiaste atlete is enorm gegroeid in het zwemonderdeel en dat terwijl het zwemmen haar eerst ervan weerhield om te beginnen met triathlon. Ze stelt graag pittige doelen. In het begin moest ze even wennen aan het aantal materialen. Ze zwom op zaterdagochtend, zonder zwembril en badmuts, waarbij haar hersenen overuren maakten en ze zich afvroeg wat haar bezielde. Tijden veranderen en tegenwoordig gaat ze soepel door het water.

 

“Het zwemmen gaat me inderdaad steeds beter af. En wat misschien nog belangrijker is: ik heb er ook plezier in. In het begin was het zwemmen een flinke uitdaging, maar oefening baart kunst. Ik vond het gaaf om iets nieuws te leren en het stellen van ambitieuze doelen werkt motiverend voor me. Ik raakte extra gemotiveerd door het behalen van mijn doelen.”

De smaak te pakken

Ze boekte veel progressie in het zwemwater, weet haar zwemattributen te vinden en het vertrouwen groeide. Halverwege mei 2023 zwom de triatlete weer voor het eerst in open water en Bilzen 111 was haar eerste triathlon van dit jaar. Een week later stond ze op het podium in Almere. De TVA-triatlete deed dit jaar onder andere mee in drie 2eDivisie-wedstrijden, aan een kwart triathlon in Deil en de triathlon in Apeldoorn.

 

“Progressie en plezier gaan hand in hand bij mij, dus toen ik na verloop van tijd weinig vooruitgang zag in mijn zwemtijden was dat frustrerend. Ik heb regelmatig contact met Edo en Sanne van der Meer van Edosports, waardoor ik erachter kwam dat ik niet de enige was die een borstcrawlcursus kon gebruiken. Het is nou eenmaal zo dat je meer techniek nodig hebt bij zwemmen dan bij hardlopen en fietsen en als 30-plusser vergt dat net iets meer tijd.”

“Als je me een paar jaar geleden had verteld dat ik tegenwoordig zo relatief makkelijk zou zwemmen én het zo leuk zou vinden, dan had ik het niet geloofd''

Erlinde Scheps

Erlinde is blij met de vooruitgang die ze heeft geboekt en in de 2eDivisie weet ze zich prima te handhaven. “In Almere werden we tweede en was ik sterk op het zwemonderdeel. Als je me een paar jaar geleden had verteld dat ik zo relatief makkelijk zou zwemmen en het zo leuk zou vinden, dan had ik het niet geloofd. Tegenwoordig heb ik de smaak te pakken en glij ik heerlijk door het water. Al blijft er ruimte voor verbetering. Ik kijk uit naar de mooie dingen die er nog staan te gebeuren.” Erlinde glimlacht en geeft een laatste zwemtip. “Uit ervaring weet ik dat een zwembril en badmuts geweldige aankopen zijn.’’

Deel dit artikel


Job Boers

Hoofdredacteur van Transition Magazine en verantwoordelijk voor de marketing en communicatie bij de Nederlandse Triathlon Bond.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.