Lifestyle

Drie divisies, drie keer winst

Leestijd: 4 min

Drie divisies, drie keer op het hoogste schavot. Aquapoldro, de triathlonvereniging uit Apeldoorn, presteerde het dit seizoen. De mannen van de 2e, 3e en 4eDivisie wonnen het klassement en behaalden samen zeven dagwinsten. Samen met Hinke van Wezep en Jeroen Hagen – atleten uit de 3eDivisie – blikken we terug op het succesvolle seizoen voor de vereniging. Hinke vormt samen met Laurens Verwoest de technische commissie en samen verzorgen zij de organisatie rondom de Teamcompetities binnen de vereniging. Jeroen is naast atleet ook bestuurslid en hij focust zich met name op de sponsoring. Wat is het geheim achter de winst in drie (!) divisies?

“Aan het begin van het seizoen hadden we een duidelijke ambitie uitgesproken en iedereen committeerde daaraan. Heel mooi om te zien dat het uiteindelijk gelukt is”, spreekt Hinke uit. De vereniging – die zo’n 160 leden telt – had teveel mannen die wilde deelnemen aan de Teamcompetities, en daarmee ontstond een optimistisch doel. Jeroen: “We wilden een vierde team inschrijven, wat betekende dat alle drie de teams moesten promoveren.” Ondanks dat de divisies er volgend jaar anders uit zullen zien (klik hier voor meer informatie), kijken Hinke en Jeroen terug op een geslaagd plan.

“We wilden een vierde team inschrijven, wat betekende dat alle drie de teams moesten promoveren.”

“We kregen er in de winter een aantal sterke mannen bij, dus we wisten dat het mogelijk was om in de 2eDivisie goed mee te draaien. Zo kon een aantal ‘middenmoters’ in de 2eDivisie van vorig seizoen de 3e- en 4eDivisie teams dit jaar versterken”, legt Hinke uit: “En de vierde atleet was overigens heel belangrijk in 2023”, voegt Jeroen er nog aan toe: “We hebben vaker in de daguitslag hetzelfde puntenaantal gehad als een ander team, en door de goede prestatie van de vierde atleet (welke dan bepalend was voor de einduitslag) wisten we steeds toch nog een plekje hoger te eindigen. Iedereen was dus van waarde!”

Beide mannen beseffen dat ze het geluk misschien ook hebben afgedwongen. “We hebben vrijwel geen atleten gehad met blessures en over het seizoen weinig tegengeslagen gehad. Overigens valt daar de wedstrijd in Enschede niet onder. Daar fietste het 2eDivisie team te lang en werd daardoor vijfde”, sluit Hinke lachend af.

“Iedereen was dus van waarde.”

Wat doet de wil om te winnen met de sfeer binnen de teams?

Jeroen: “De sfeer was eigenlijk altijd goed, maar dat kan ook niet anders als je steeds bovenin meedraait, haha. Maar we zijn een vereniging die iedereen in zijn waarde laat. Soms kwam het voor dat we de sterkste atleten moesten opstellen, waardoor er een aantal op de ‘reservebank’ zaten. Iedereen heeft daar begrip voor omdat je samen voor een bepaald doel gaat.”

“Uiteindelijk gaat het erom dat de jongens kunnen sporten. Druk heeft er nooit echt opgestaan”, voegt Hinke toe. Dat Hinke en Jeroen voor de sportiviteit en achter het teamverband staan is ook duidelijk als de vrouwen van Aquapoldro ter sprake komen. “Zij zijn steeds beter gaan presteren gedurende het seizoen. Ze doen lekker hun wedstrijden en met de aanwinst van een aantal atleten met ervaring kunnen ze veel van elkaar leren. Dat doet het team goed”, vertelt Hinke.

Jullie hebben naam gemaakt in de Teamcompetities van 2023. Wat zijn jullie ambities voor volgend seizoen?

“We moesten ons vooral afvragen wat realistisch was voor onze atleten en wat iedereen wilde. We hebben na een goed gesprek met de snelste atleten van de vereniging besloten om volgend jaar uit de komen in de Eredivisie”, geeft Hinke aan: “Uiteindelijk was het doel om teams te hebben in divisie 1 tot en met 4. Dat is dus niet helemaal gelukt vanwege de aanpassingen van de divisies, maar we hopen wel alle mannen startgelegenheid te bieden volgend seizoen.”

“Uiteindelijk zijn we een vereniging die staat voor gezelligheid en je thuis voelen in het team. We moesten overwegen of het eerste team zich thuis zou kunnen voelen in de hoogste competitie van Nederland”, aldus Jeroen. De vereniging gaat volgend jaar opnieuw voor het hoogste haalbare, maar er zal ook meer ruimte komen voor de deelname van een diverse groep atleten. “We gaan eerst om de tafel met alle atleten die graag willen starten en zullen dan een aantal groepstrainingen plannen richting het nieuwe seizoen. Dan zien we verder hoe 2024 eruit gaat zien voor Aquapoldro”, sluit Jeroen af.

“Uiteindelijk zijn we een vereniging die staat voor gezelligheid en je thuis voelen in het team.”

Achtergrond: Wat doen Hinke en Jeroen voor de vereniging?

Hinke van Wezep is fanatiek triatleet en kwam dit jaar een aantal keer in actie in de 3eDivisie. Ook finishte hij de hele triathlon van Almere in 10 uur en 2 minuten. Inmiddels is hij vijf jaar actief voor Aquapoldro in de technische commissie, die hij samen vormt met Laurens Verwoest. Samen zorgen ze voor de indeling van het seizoen, maken ze de opstellingen, schrijven de teams in en organiseren gezamenlijke trainingen.

Jeroen Hagen zit in het bestuur en zorgt met name voor de sponsoring binnen de vereniging. Daarnaast kwam hij zelf in actie in de 3eDivisie en nam hij de taak als teamcaptain van de 3eDivisie over van Hinke.

Foto door:

Deel dit artikel


Kim van ’t Verlaat

Beloftevol triathlontalent, woont en traint in Sittard en studeert journalistiek in Tilburg.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.