Lifestyle

Duathlon Utrecht wil startpunt zijn voor nieuwe duathloncompetitie

Leestijd: 3 min

Hellas Utrecht zorgt op 8 oktober met de organisatie van een duathlon rond de Nedereindse Berg voor een mooie seizoensafsluiter. De wedstrijd in Utrecht bestaat uit 5 km lopen, 20 km fietsen en 2.5 km lopen. Door de korte afstanden is de wedstrijd geschikt voor alle atleten. Iedereen kan meedoen!

De wedstrijd is ontstaan uit gesprekken tussen initiatiefnemers Daan de Groot, Juul van der Kruijs, Coen Smiers en Peter Res. De enthousiaste duatleten hebben met Johan van der Zee (bestuurslid Hellas), Jan Kolvoort (onder meer verantwoordelijk voor de website) en Frank Heukels (communicatie) de koppen bij elkaar gestoken, wat leidde tot een duathlonwedstrijd begin oktober.

“We willen op een professionele manier een duathlon organiseren en die elk jaar laten terugkeren op de kalender”, vertelt Daan de Groot. “Om ervoor te zorgen dat we dit jarenlang volhouden, proberen we een draaiboek te maken voor een relatief eenvoudig te organiseren duathlon zonder daarbij belangrijke concessies te doen. Zo wordt er gefietst op het wielerparcours van de Nedereindse Berg waarmee we veiligheid met minder vrijwilligers kunnen waarborgen.” De bedoeling is dat het draaiboek zo toegankelijk is dat ook andere triathlonverenigingen een duathlon kunnen organiseren. “Wat ons ultieme doel is? Een terugkeer van een volwaardige duathloncompetitie in Nederland”, antwoordt Daan enthousiast.

Foto door: Henry Dullink

"Ons ultieme doel? Een terugkeer van een volwaardige duathloncompetitie in Nederland."

Laagdrempelige sport

Een duathlon – ook wel run-bike-run genoemd – is net als crosstriathlon en aquathlon een multisportdiscipline waarin Europese en wereldkampioenschappen voor georganiseerd worden. In het eerste looponderdeel leggen de deelnemers gebruikelijk de dubbele afstand af van het tweede looponderdeel. Er zijn wegduathlons (met race-/wegfietsen) en crossduathlons (met crosslopen en mountainbiken) over variabele afstanden.

Daan: “Bij een duathlon hoef je dus ‘maar’ twee sporten te kunnen: hardlopen en fietsen. Duatleten zijn vaak triatleten die het zwemmen het minst leuke onderdeel vinden, wielrenners die ook goed kunnen hardlopen of hardlopers die ook kunnen fietsen. De afgelopen jaren is de sport door verschillende redenen kleiner geworden en wij willen het tij proberen te keren. Duathlon is namelijk dé ultieme instapsport onder de combiduursporten aangezien er geen zwemwater nodig is en er minder investering in materialen gevraagd wordt.”

Foto door:


Recreanten- en eliteserie

De 31-jarige Daan stapte een paar jaar geleden over van wielrennen naar triathlon en duathlon en behoort inmiddels tot de wereldtop in de laatste discipline. Hij werd in 2019 derde op het wereldkampioenschap lange afstand in Zofingen en gelooft als meervoudig Nederlands kampioen dat de sport voor iedereen toegankelijk is.

Daan: “Aan de ene kant is duathlon een eenvoudige sport omdat iedereen kan lopen en fietsen, dus iedereen kan eraan beginnen. Aan de andere kant is duathlon een heel moeilijke sport om te perfectioneren. Bij het fietsen heb je al vermoeide benen van de eerste run, en bij de tweede run is het lastiger om weer een mooi ritme te vinden. Om alle doelgroepen – ervaren of onervaren – aan te spreken hebben we bij de duathlon in Utrecht een recreantenserie en een eliteserie.”

"Dit is wat ons betreft het begin van een mooie reis."

Toekomstgericht

Daan is een groot voorstander van een reeks duathlons in teamcompetitieverband. In 2020 is de landelijke competitie van de kalender gehaald, mede doordat in die periode een aantal duathlons van de nationale kalender verdween. De atleet van triathlonvereniging Hellas kijkt met plezier naar de duathloncompetities in Zwitserland – waar hij woonachtig is – en Frankrijk en spreekt een duidelijke doelstelling uit.

“Ik geloof niet dat de sport te klein is voor in Nederland. In het verleden hadden we meer dan twintig teams voor een competitie. Onze duathlon is een startpunt en als ultiem doel heb ik, samen met andere duathlonliefhebbers, om meer wedstrijden op de kalender te krijgen en uiteindelijk weer een competitie op te zetten. Met een diverse groep duatleten overleggen we regelmatig over wat er nodig is om de sport groter te maken. De duathlon in Utrecht is daar een voortvloeisel uit. Voor de groei is het niet alleen belangrijk dat het op de agenda komt van verenigingen en organisatoren maar ook dat op lokaal, regionaal en landelijk niveau de aandacht vergroot wordt. Dit is wat ons betreft het begin van een mooie reis’’, aldus Daan.

Hellas Triathlon-voorzitter Evelien van Leeuwen werd ook benaderd door de groep duatleten en zij was direct enthousiast. “Aan het begin van dit jaar hoorde ik de plannen en ik merkte direct hoe ambitieus de groep is. De duathlon in Utrecht is een mooie aanvulling op de kalender. Ze hebben een goed concept uitgedacht om de duathlonsport een boost te geven. We willen hier met Hellas graag aan bijdragen. We kijken uit naar 8 oktober”, sluit van Leeuwen af.

Meer informatie over de wedstrijd is hier te vinden. Inschrijven kan t/m 5 oktober via mijn.triathlonbond.nl. 

Deel dit artikel


Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.