Training

Maarten van der Weijden X Garmin

Leestijd: 3 min

Sporters van alle niveaus gebruiken de producten van Garmin om te trainen en te analyseren, maar ook om gezondheid en algemene fitheid 24/7 in de gaten te houden. Waarom? We vroegen het olympisch kampioen Maarten van der Weijden die in 2023 de Elfstedentriathlon hoopt te voltooien.

 

Als wiskundige en als sporter is Maarten van der Weijden dol op data. Met de producten van Garmin komt hij volop aan zijn trekken. Momenteel is hij zich aan het voorbereiden op de Elfstedentriathlon (200 km zwemmen, 200 km fietsen en 200 km hardlopen). Tijdens de trainingen en zijn duursportondernemingen gebruikt hij het complete ecosysteem voor triatleten: de Forerunner 955 Solar, de Edge 1040 Solar en de Varia RCT715.

 

“Ik train gemiddeld zo’n 15 tot 20 uur in de week, maar in aanloop naar de Elfstedentriathlon geef ik mijn lichaam af en toe wat extra duurprikkels. Zo volbracht ik deze zomer een triathlon tussen Texel en Vaals: 100 km zwemmen, 100 km fietsen en 100 km hardlopen. Ook heb ik in oktober vijf hele triathlons in vijf dagen volbracht. Ik ben dan dagen achter elkaar aan het sporten. Het grote voordeel van de Forerunner 955 Solar en de Edge 1040 Solar is dat de batterijen extra lang meegaan. De Power Glass-lens verlengt via zonne-energie de levensduur van de batterij in de GPS-mode tot 49 uur.”

Gevoel en data

Van der Weijden is een zelfstandige sporter. Altijd al geweest, vertelt hij. De Garmin-producten helpen hem daarbij. “Marcel Wouda was als zwemmer mijn trainer, maar hij was meer een coach die naast mij stond. Ik weet het beste waar mijn lichaam behoefte aan heeft en als triatleet maak ik mijn eigen trainingsschema’s. De Forerunner 955 helpt me daarbij. In de aanloop naar de Olympische Spelen in Beijing, sliepen we nog met hartslagbanden om en die moesten de coaches de volgende dag uitlezen. Nu krijg ik die informatie eenvoudig en snel via de Forerunner 955. HRV-status, de hartslagvariabiliteit, geeft je bijvoorbeeld veel informatie over je herstel. Ik doe veel op gevoel, maar ik kan zo zien of mijn gevoel en de werkelijke gesteldheid van mijn lichaam met elkaar overeenkomen. Door de data te bestuderen, leer ik mijn lichaam nog beter kennen en kan ik de juiste balans vinden tussen training en herstel.”

De olympisch kampioen openwater zwemmen, die als tiener van leukemie genas, houdt er van om grote uitdagingen aan te gaan, met als doel geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker. Zo deed hij deze zomer een poging om het wereldrecord fietskilometers in een week – 3.502 kilometer – te verbeteren. Een poging die hij helaas op de tweede dag vanwege zadelpijn moest opgeven. “Als je groot droomt, dan moet je ook bereid zijn te accepteren dat het regelmatig niet lukt”, zegt hij nuchter.

“Door de data te bestuderen, leer ik mijn lichaam nog beter kennen en kan ik de juiste balans vinden tussen training en herstel.”

Maarten van der Weijden

Uren achter elkaar

Tijdens de voorbereiding op deze recordpoging, had hij veel aan zijn Varia RCT715, een achteruitkijkradar met camera en achterlicht. “Als je uren achter elkaar fietst, ben je soms niet meer zo heel scherp. Het is dan ook een veilig gevoel dat de Varia het via de fietscomputer aangeeft als er een auto van achter nadert.”
Een belangrijke rol in de voorbereiding op de Elfstedentriathlon vervult ook zijn Tacx Neo 2T. “Ik fiets en ik sport omdat ik de uitdaging leuk vindt, maar dat hoeft voor mij niet per se buiten te zijn. Ik vind binnen fietsen echt ideaal, zeker gecombineerd met Zwift. Bovendien is het natuurlijk ook gewoon lekker om op de Tacx te fietsen als het koud en nat is buiten. Ik sta op, trek een fietsbroek aan en ben voordat de dag goed en wel begonnen is klaar met mijn training.”

 

Foto door: Daisy van der Weijden

Meedoen

Maarten van der Weijden gaat proberen tussen tussen 18 en 24 juni 2023 de Elfstedentriathlon te volbrengen. Iedereen kan meedoen door een stuk mee te zwemmen, fietsen of lopen en geld in te zamelen voor het goede doel.
Kijk voor aanmelden of meer informatie op mvdwfoundation.nl.

Het complete ecosysteem van Garmin

Garmin heeft een compleet ecosysteem voor triatleten. Meer informatie over de producten is te vinden op garmin.com


 

Dit artikel komt uit Transition Magazine #30

Deel dit artikel


Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.