Lifestyle

Geusseltpark
‘the place
to be’

Leestijd: 4 min

Limburgse gezelligheid vind je bij Triathlon Club Maastricht. Het is één van de ruim 130 triathlonclubs in Nederland en kent een grote jeugdafdeling. Tijd voor de meetrainer om een kijkje te nemen, in de zoektocht naar de voordelen van het verenigingsleven.

 

Voor alle trainingen verzamelen de leden van de Maastrichtse triathlonvereniging zich bij het Geusseltpark. Daar ligt het zwembad en het is het startpunt voor de fietstrainingen en het lopen. Op dinsdagavond wordt afgetrapt door de jeugdleden die trainen op een alternatieve atletiekbaan. Het open veld biedt ruimte voor speelse activiteiten; trappen op rennen, loopscholing en het oefenen van de wissels met loopschoenen.

Met zo’n 50 jeugdleden in totaal heeft Maastricht altijd een grote groep op de avondtrainingen. De leeftijden lopen uiteen en de kleinste van het stel is de helft van het grootste jeugdlid. Eén ding hebben ze allemaal gemeen; ze zijn herkenbaar in oranje trisuits of shirtjes én hebben een grote glimlach op het gezicht.

“Ik wist dat ik me moest aansluiten bij een vereniging voor meer efficiëntie in elke discipline van de triathlon.”

Harry Strienen

Na de jeugd is het de beurt aan de volwassenen die langzaamaan steeds meer naar de jeugd kunnen opkijken. “De groep jeugd die eraan komt heeft talent”, is een opmerking die vaker valt. De avondtraining van de volwassenen bestaat uit een loop- en zwemtraining. Voor elk niveau is de training geschikt en aan de hand van een jaarplan wordt gezorgd voor de juiste voorbereiding naar het seizoen toe – alhoewel die voor dit jaar de prullenbak in kan. De gemiddelde atleet in de groep is dan de ‘richtlijn’ voor het jaarplan. Het maakt dus niet uit of het doel op de korte of lange afstand ligt en hoe ervaren je bent.

Breedtesport

Triathlonclub Maastricht focust zich met name op de breedtesport. Er is een dames- en herenteam in de 1eDivisie en die verbeteren zichzelf keer op keer. Ook zijn er teams in de lagere divisies. Of je traint voor de Teamcompetities, je eerste triathlon of voor een hele, de trainingen zijn voor iedereen geschikt. Omdat alle leeftijden en niveaus door elkaar lopen is het mooi dat de ouders van jeugdleden ook ‘besmet’ worden met het triathlonvirus. Als de jeugdtraining start, zoeken de ouders elkaar op en lopen samen een rondje.

Steentje bijdragen

In tijden van het coronavirus had de vereniging hulp nodig van de leden om de trainingen weer veilig op te starten. Ook nu er een trainer vertrekt zullen er vanuit de vereniging leden op moeten staan om bijvoorbeeld een TTN1-cursus te volgen. Trainer Berry: “Het is mooi dat wanneer het nodig is iedereen een steentje wil bijdragen. De vereniging is ontzettend betrokken en bekwaam.”

Daarbij wordt er altijd gedacht aan de leden bij het toelaten van hoger niveau: “Iedereen is welkom! In het zwembad hebben we twee baden voor onszelf en kunnen atleten van Ferro Mosae (studententriathlon) meedoen. Het gaat erom wat de leden willen en wat de vereniging wil op lange termijn”, aldus Berry.Harry Strienen

‘Ik vroeg of ik niet te oud was‘

Vanuit een langdurige volleybalblessure de triathlonsport inrollen. Harry Strienen (54) kreeg te maken met geïrriteerd kraakbeen in de knie. Voor een goed herstel stapte hij na deskundig advies de fiets op. “Na een tijd ging het steeds beter met de knie. Zelfs het hardlopen kon ik rustig oppakken”, vertelt Harry. “Dan kijk je toch met een schuin oog naar de triathlon. Ik dacht eerst: dat bestaat niet. Een stuk van vier kilometer inzwemmen, dan 180 kilometer op de fiets en een marathon lopen. Uiteindelijk sprak de sport me toch heel erg aan.”

 

“Ik zat nog helemaal niet in die wereld. Ik wist dat ik me moest aansluiten bij een vereniging voor meer efficiëntie in elke discipline van de triathlon. Ik kende niemand die de sport al deed, dus ik heb eerst voorzichtig gevraagd aan TCM of ik niet te oud was.” Dat dat zeker niet het geval was bleek toen hij op zijn 45e lid werd van de vereniging: “Ik vond gelijk mensen van mijn leeftijd en iedereen kon goed met elkaar overweg. Alle leden delen ervaringen en de één heeft meer ambities dan de ander. Voor mij was blessurevrij trainen het belangrijkste en dat gaat nu goed.”

 

De hele afstand is nog niet binnen handbereik: “En ik weet niet of ik dat wel wil. Als ik zie wat andere leden ervoor over ‘moeten’ hebben… De 4eDivisie is nu goed voor mij en op de lange termijn lijkt een halve me nog wel een mooi doel”, lacht Harry.

Clim Moest

‘Ik had gelijk een warm welkom’

Clim Moest (13) nam eerder al even ‘pauze’ van de triathlonsport. Maar, sinds hij lid is van Triathlon Club Maastricht is hij niet meer weg te slaan. Clim: “Ik zwom bij een zwemvereniging en deed uiteindelijk mee met een IronKids-wedstrijd. Dat was nog helemaal niet zo serieus. Toen de zwemvereniging opgeheven werd, nam ik nog een jaar afstand van de triathlon. Inmiddels ben ik een jaar lid van TCM en vind ik het super gezellig. Toen ik lid werd had ik direct een warm welkom.”

Doelen voor de komende jaren heeft hij niet. Maar plezier? Dat staat duidelijk voorop: “We hebben een erg hechte groep en ook al lachen we tijdens de trainingen veel, we kunnen ook serieus zijn. Binnenkort gaan we eens naar de bios. Iets anders dan het trainen dat we normaal samen doen”, aldus de enthousiaste Clim.

Over TCM

Sinds: 1985
Ledenaantal: 172 leden (waarvan 49 jeugd)
Vrouwen: 28%
Mannen: 72%
Trainingen volwassenen: 7x per week
Meer info: triathlonclubmaastricht.nl


 

Dit artikel komt uit Transition Magazine #26.

Deel dit artikel


Kim van ’t Verlaat

Beloftevol triathlontalent, woont en traint in Sittard en studeert journalistiek in Tilburg.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.