Training

Hoogtestage in eigen land

Leestijd: 3 min

Bij Transition zijn we altijd enthousiast als we voor agegroupers nieuwe mogelijkheden zien om tot betere prestaties te komen. Marginal gains, we love them! Onze hoofdredacteur ging daarom op hoogtestage in de Achterhoek. Lees mee.

 

 Hoogtekamer

Het is vrijdagavond, kwart voor negen. Ik loop op 2500 meter boven zeeniveau een helling van vier procent op met 14 kilometer per uur. Als ik voor me kijk zie ik een groene weide in de avondzon. En een Achterhoekse koeienboerderij. Welkom in de hoogtekamer van Woest Sport in Borculo.

 

Als ik Ted Meeuwsen, fitte vijftiger, werkzaam bij defensie, drie dagen eerder ontmoet dan weet ik al dat ik in een serieus verhaal beland ben. Meeuwsen doet al meer dan 20 jaar onderzoek naar trainen op hoogte en je mag hem gerust als expert op het terrein beschouwen. Hij zal me in de dagen die volgen telkens een uur lang begeleiden, voorlichten, motiveren en gezellig aan de praat houden. Ik ga vijf dagen in een hoogtekamer op een loopband aan de slag om mijn spieren op een bijzondere manier een boost te geven.

 

Mijn grootste misvatting als ik de sportzaak binnenwandel, is dat ik denk dat de hoogtekamer gebruik maakt van drukverlaging. Ik verwacht een sluis en een protocol voor naar binnen en naar buiten gaan. Niet dus. Als ik na de warming up nog even naar het toilet wil, open ik simpelweg de deur en stap naar buiten. Handig! De hoogtekamer maakt gebruik van een techniek die het zuurstofgehalte van de lucht verlaagt en daarmee hoogte simuleert. Ik ga de hele week als het ware door een rietje ademen, zonder de nadelen die lage druk met zich meebrengt. Van natuurkundelessen weet ik nog: druk verlagen bij een constante massa, betekent toenemend volume. En een groter volume van lucht betekent in mijn lijf ongemak. Denk aan druk op ingewanden die toeneemt. Fijn om te vermijden.

Ik ga de hele week als het ware door een rietje ademen, zonder de nadelen die lage druk met zich meebrengt.

Het is dus een hele korte hoogtestage. Lang werd aangenomen dat langdurig op hoogte verblijven de duursporter grote voordelen kon bieden. Inzichten intussen veranderd. In plaats van rode bloedlichaampjes kweken, wordt er nu gewerkt aan veranderingen op spierniveau. Ted Meeuwsen kan er uren boeiend over praten. Voor mij is vooral van belang: we trainen heel rustig en gedurende de week merk ik dat ik me aan begin te passen. Lopen op een loopband zal nooit mijn hobby worden, maar het gevoel van een vijandige omgeving voor mijn lijf dat ik op dag 1 heel sterk had, is op dag 4 helemaal verdwenen. De tempo’s blijven relatief laag in vergelijking met lopen buiten op zeeniveau, maar hellingen en versnellingen voelen steeds lekkerder. Normaal loop ik hooguit driemaal per week en weinig aaneengesloten dagen. Nu heb ik na de vijfde dag het gevoel dat ik graag nog een paar dagen door had willen gaan. Gelukkig merk ik in de dagen erna, als ik thuis ben en mijn normale sportritme weer voorzichtig oppak, dat dat gevoel helemaal weg is. Ted had me gewaarschuwd: je hebt vijf dagen goed getraind, je lijf moet herstellen. Na negen dagen mag ik een test doen. Ik ga vijf kilometer lopen in de buitenlucht, om te zien of ik wat extra’s kan. Zijn er voor mij marginal gains ontstaan? Daar was het ten slotte allemaal om te doen. Op transition.nl lees je meer over mijn hoogtekamer-ervaring en ook hoe het afliep met die marginal gains. Spoiler: soms zit het leven bij een agegrouper een beetje in de weg van de prestatie. De trainingsweek was in elk geval een unieke ervaring. Look pro, go slow. Maar dan nuttig.


Woest Sport is een speciaalzaak voor fietsers, hardlopers en triatleten. Alles ademt er sport en prestatie.


 

Dit artikel komt uit Transition Magazine #28.

Deel dit artikel


Martijn Keijsers

Martijn was jarenlang hoofdredacteur van Transition. Hij schrijft nog regelmatig over avonturen, training en triathlon als lifestyle .

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.