Lifestyle

‘Iets terug doen voor de sport’

Leestijd: 2 min

Zonder officials geen triathlons, dus zetten we onze juryleden in de Week van de Scheidsrechter (1 t/m 9 oktober 2022) in het zonnetje. Transition sprak met drie vrouwelijke officials die dit seizoen voor het eerst voor een wedstrijd over de grens gingen. Zo was Lieke ten Hove present tijdens WTCS Hamburg.Lieke ten Hove maakt sinds het najaar van 2016 deel uit van het officialkorps van de NTB. Het ‘scheidsrechteren’ zit er bij haar al van jongs af aan in. “In mijn jeugd ben ik een tijdje hockeyscheidsrechter geweest. Naast dat ik het leuk vind, wil ik ook graag wat terug doen voor de sport waar ik zelf veel plezier aan beleef. Ik organiseerde in Enschede de UT-triathlon en gaf training bij DSTV Aloha, toen ik een oproep van de NTB zag waarin juryleden gevraagd werden.”

 

Ten Hove werkt tegenwoordig bij de NTB en houdt zich bezig met opleidingen en officialzaken.
In haar eerste volledige jaar als official, 2017, was ze meteen actief tijdens de Grand Final in Rotterdam. “Ik was aangewezen als assistent bij een aidstation en mocht flesjes water aangeven”, zegt ze lachend. “Ik vond het geweldig dat ik al binnen een jaar mocht meehelpen bij een wereldkampioenschap. Ik had toen nog niet eens de internationale cursus gedaan.”

Een glimlach

Ten Hove is inmiddels alweer meer dan vijf jaar official. “Omdat ik vanwege blessures zelf niet meer zoveel wedstrijden kan doen, blijf ik zo toch betrokken bij de sport. Ik vind het ook heel gezellig. Je leert nieuwe mensen kennen en omdat we niet met zo heel veel zijn, krijg je echt een familiegevoel. Het is ook super dankbaar werk. Het is mooi om er aan bij te dragen dat atleten een fijne dag hebben. Het wordt gewaardeerd wat je doet en veel deelnemers, van alle niveaus, ook de wereldtoppers, laten dat ook na de wedstrijd weten. Ik ga altijd met een glimlach weer naar huis.”

“We doen echt veel meer dan alleen maar de regels handhaven.”

Lieke ten Hove

Kaarten uitdelen vindt ze het minst leuke aspect van jurylid zijn. “Dat doet echt niemand graag, geloof me. Het belangrijkste voor mij is dat de deelnemers een veilige, eerlijke en leuke dag hebben. We doen ook veel preventief werk, zoals ervoor zorgen dat parkoersen en wisselzones goed zijn ingericht. We doen echt veel meer dan alleen maar de regels handhaven.”


Debuut in Hamburg

Ten Hove maakte dit jaar in de World Triathlon Championship Series in Hamburg haar debuut in een buitenlandse, internationale wedstrijd. “Wel was ik al jurylid bij de internationale wedstrijden in Weert, Holten en Almere, maar dit was mijn eerste buitenlandse ervaring”, vervolgt ze. “Ik was in Hamburg als Self Funded Technical Official. Dat betekent dat de kosten voor je eigen rekening komen, al zijn er wel organisaties, zoals in Almere, die hotelkamers voor officials ter beschikking stellen.”

In Hamburg beleefde ze een wedstrijd op topniveau, met Hayden Wilde en Flora Duffy als winnaars. Net als voor atleten, zijn voor officials de Olympische Spelen het hoogst haalbare. Toch is Ten Hove daar niet heel erg mee bezig. “Het zou natuurlijk heel gaaf zijn als ik dat zou mogen meemaken, maar de kans is klein. Het is dan ook geen doel op zich. Voor mij is het official zijn vooral een leuke hobby en een regionale wedstrijd doe ik net zo graag als een wedstrijd waarin alle wereldtoppers aan de start staan.”

Word ook official!

Enthousiast geworden en bereid om ook wat terug te doen voor jouw sport? Stuur een mail naar officials@triathlonbond.nl en vraag naar de mogelijkheden voor een cursus bij jouw vereniging/in jouw woonplaats.

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.