Lifestyle

Martin Pieters & Anita Brinks

Leestijd: 2 min

Zij maken de sport, als topatleet, organisator of directeur. Wat is, wat was en wat komt? Zij schetsen met elkaar een beeld van het triathlonlandschap van nu en van morgen. Uitzoomen en inzoomen. Al die perspectieven met verandering als constante factor, zo lijkt het. De wereld is in beweging en de triathlonsport beweegt mee.

 

 Triathlon Holten staat als een huis

Twee jaar achter elkaar moest de Triathlon Holten afgelast worden, maar Martin Pieters en Anita Brinks van Stichting Triathlon Holten gaan ervan uit dat de 36ste editie van de Triathlon Holten er volgend jaar eindelijk wel gaat komen. “We hadden heel erg de hoop dat het dit jaar wel zou lukken. We hadden een aantal scenario’s klaarliggen, waarvan het scenario waarbij we alleen een wedstrijd voor elite zouden organiseren, het langst overeind stond”, vertelt Brinks. “Uiteindelijk hebben we dat idee toch laten varen”, vult Pieters aan. “Zoiets kost heel veel geld en effort en is dat het wel waard voor driehonderd atleten? Uiteindelijk vonden we van niet.”

 

Gelukkig kan de Triathlon Holten wel een stootje hebben. “Als je twee jaar achter elkaar geen evenement kunt organiseren, dan teer je wel in op je reserves, maar we hebben het voordeel dat we puur een vrijwilligersorganisatie zijn. Op het gebied van personeel hebben we geen kosten, al hebben we wel een kantoor waarvan de huur gewoon doorloopt. Natuurlijk moeten we niet nog een paar van deze jaren hebben, maar voorlopig hoeven we ons nog geen grote zorgen te maken.” Het bestuur van de Triathlon Holten benutte de afgelopen maanden om het bestuur een stevige fundering te geven. Brinks: “We hebben er een paar bestuursleden bij gekregen en we hebben het bestuur iets anders ingericht, dus wat dat betreft zijn we zijn klaar voor de toekomst. We kunnen dan ook niet wachten om weer een mooi evenement te organiseren.”

De combinatie van recreanten- en elitewedstrijden is een goede balans.

Ingrijpende veranderingen zijn er niet op komst in Holten. Triathlon Holten staat als een huis. “In de basis zal onze wedstrijd dan ook hetzelfde blijven”, aldus Pieters. “Al zie ik het misschien wel gebeuren dat er in de toekomst misschien andere wedstrijdelementen, zoals die in de Super League Triathlon, toegevoegd gaan worden. Maar daar zijn nog geen concrete plannen voor.” Ook de programmering blijft hetzelfde. Pieters: “De start op vrijdag, gevolgd door het hoofdprogramma op zaterdag is een gouden greep. Voor een wedstrijdweekend op zaterdag en zondag is geen basis in het dorp. Ook de combinatie van recreanten- en elitewedstrijden is een goede balans. Het moet een feestje voor het hele dorp zijn, het een kan niet zonder het ander.” 

Organisatorisch gezien verandert er in Holten wel het nodige. Tussen het interview en het verschijnen van Transition werd bekend dat Pieters, Hendri Markvoort en Anja Wansink na vele vele jaren tomeloze inzet afscheid nemen als bestuursleden. De nieuwe generatie staat gelukkig klaar om de Holtense traditie in 2022 voort te zetten. 

Dit artikel komt uit Transition Magazine #28.

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.