Training

Spotlight: Alternatieve sporten

Leestijd: 4 min

Jouw duursportgids door Nederland – en ver daarbuiten – vind je in Spotlight. De redactie van Transition verzamelt evenementen, uitdagingen en toffe plekken die je echt een keer sportend bezocht moet hebben. Bucketlist op een presenteerblaadje!

 

Natuurlijk: zwemmen, fietsen en hardlopen zijn prachtige sporten, en de combinatie ervan maakt triathlon tot dé sport waarin je je helemaal kunt uitleven. Maar tegelijkertijd is er nog zoveel meer en off season is het moment om op ontdekkingstocht te gaan. Kom uit die triathlonbubbel en probeer eens iets totaal anders. Het werkt niet alleen verrassend en verfrissend, je wordt er ook nog eens een sterkere triatleet van! Transition geeft je inspiratie met zes alternatieve sporten.Freerunnen

Geef je hardlooptraining een nieuwe dimensie met freerunning. Trek je schoenen aan en ga op ontdekkingstocht. Gebruik de stad en haar architectuur niet alleen als decor voor je workout, maar maak van ieder pleintje, muurtje of obstakel een uitdaging. Freerunning – ook wel parkour genoemd – zorgt voor een parcours waar je het hele lijf mee traint. En één ding is zeker: je gaat met hele andere ogen naar je omgeving kijken. Je kunt deze sport beoefenen in verenigingsverband, wat voor nieuwelingen zeker is aan te raden. Ga je liever zelfstandig aan de slag? Dan zijn de vele tips en tricks op YouTube wellicht een handig hulpmiddel. Check bijvoorbeeld onderstaande tuturial.

 Boksen

Dé sport die je helpt om je mentale en fysieke weerbaarheid te verbeteren. Met boksen leer je incasseren en jezelf wellicht wat beter kennen. Verder werk je als bokser aan je tactiek en coördinatie. En mocht je op zoek zijn naar een sport die jouw conditie een boost geeft? Ook dan zit je met boksen ‘geramd’. Daar waar je vroeger nog op zoek moest naar een verenging op een afgelegen industrieterrein met namen als Furious Fist of Silent Dragon, kun je tegenwoordig bij de lokale sportschool terecht voor een eerste kennismaking met de sport. Nog wat inspiratie nodig van de meest succesvolle bokser die Nederland ooit had? Bekijk dan deze video met Arnold Vanderlyde.Padel

Ben jij een triatleet die houdt van snelheid en dynamiek? Dan is padel een mooi zijstapje. Het is een relatief nieuwe sport in Nederland, maar wel eentje die heel snel aan populariteit wint. In Spanje is padel na voetbal zelfs al de grootste sport van het land. Het is een racketsport die zich het beste laat omschrijven als een mix van tennis en squash. Tactiek, kracht en uithoudingsvermogen komen samen in deze dynamische sport. Wat je nodig hebt zijn een racket, bal en baan die speciaal voor padel zijn ontwikkeld. En natuurlijk iemand die met jou wil spelen. Of eigenlijk drie mensen, want meestal wordt padel in dubbelspel gespeeld. Bekijk hierboven de spelregels.

 Primal movement

Bewegen op een manier zoals we dit deden als kind of oermens, dat is kort gezegd primal movement. Je kunt het zien als een instinctieve wijze van bewegen. Door de tijd die we achter computers en op bureaustoelen doorbrengen, zijn we die min of meer vergeten. Maar goed nieuws: we kunnen hem ons ook weer vlot eigen maken. Wat levert het jou als triatleet op? Een betere coördinatie, mobiliteit én kracht. En dat op speelse wijze. Je kunt primal movement oefenen waar je maar wilt. In je woonkamer, in de sportschool, in een park of waar je maar een beetje open ruimte vindt. Nieuwsgierig? Probeer onderstaande workout van dertig minuten.

 Surfen

Er is meer te surfen dan het internet! En nee, je hoeft er niet voor naar een exotisch land af te reizen. Lang de Nederlandse kust zijn tal van surfscholen te vinden waar je kennis kunt maken met de surfsport. Van een opstaples tot een camp of clinic, je kunt het gewoon op eigen bodem doen. Of beter gezegd: op eigen water. Daarbij kun je kiezen uit verschillende disciplines. Misschien schuilt er een avontuurlijke kitesurfer in jou of een talentvolle windsurfer? Of wellicht wil je graag eens de golven van de Noordzee trotseren, als surfer in plaats van zwemmer. Eén ding is zeker: je wordt er (mentaal) sterker van. Surfen is niet alleen een kwestie van durven, maar ook van volhouden. Zeker in het begin moet je hard werken voor een korte rit of rak.

 

Foto door: De Surf SchoolBoulderen

Als je uitgedaagd wilt worden, dan is boulderen wellicht iets voor jou. Ooit was dit de manier voor alpinisten om bij gebrek aan bergen toch in goede vorm te blijven. Door heel korte routes, zonder touw of gordel, te klimmen op grote keien of boulders. Inmiddels is boulderen uitgegroeid tot een ware rage en volwassen sport. De bewegingen variëren van zeer atletisch en dynamisch tot de ultieme balansoefening. Je hebt het allemaal nodig. In de meeste steden van ons land is wel een boulderhal te vinden. Lekker klimmen (met je maatjes) en na afloop nagenieten met een biertje of late macchiato.

 


 

Dit artikel is onderdeel van de special Beter Worden

Deel dit artikel


Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.