Avontuur

Vijf uitdagingen voor trailrunners

Leestijd: 3 min

Op zoek naar inspiratie voor trailrunning? Het kan dichtbij en ver weg, voor beginners of extreem. Transition heeft vijf tips voor jou!

 

Trailrunning is een gave manier om jezelf uit te dagen, het avontuur op te zoeken en grenzen te verleggen. Wil je het simpel houden? Geen probleem. Elk bospaadje of veldweggetje is het begin van een klein avontuur. Wil je groots en meeslepend? Ook daarin is voorzien! Wij hebben vijf tips voor jou, om jouw eigen avonturen vorm te geven.FKT

In plaats van het lopen van een race, kun je natuurlijk ook zelf een mooie route uitzoeken en die op je eigen manier en tempo lopen. Dat kan het Pieterpad zijn, maar ook de Haute Route door de Pyreneeën of de Nolans 14 in de VS. Op de website van FKT vind je pagina’s vol routes en atleten (met het aantal routes waarop zij de snelste zijn); het is een toffe uitdaging in deze scene om FKT-pogingen te doen.

fastestknowntime.comUTMB

Wie mee wil doen aan de legendarische UTMB, is niet de enige. Dat betekent dat er een loting is voor deze race van 171 kilometer en 10.000 hoogtemeters (die je in minder dan 46 uur en 30 minuten moet afleggen). Voordat je aan de loting mee mag doen, moet je eerst 15 punten scoren door andere wedstrijden te lopen. Tijdens dit evenement in het Franse stadje Chamonix kun je ook meedoen aan andere afstanden tussen de 40 en de 120 kilometer en uiteraard de nodige hoogtemeters.

utmbmontblanc.comBackyard

Wie het liever nog gekker aanpakt, moet eens meedoen aan een backyard ultra. Iedereen start tegelijkertijd en moet het uitgezette rondje van 6706 meter binnen een uur afleggen. Ben je eerder terug, dan kun je herstellen voordat de volgende ronde begint. Ben je niet op tijd binnen, dan lig je eruit. Dit gaat zo door tot de op een na laatste deelnemer de ronde niet binnen 60 minuten weet af te leggen. The last man standing wint de race. De afstand van 6706 meter is zo berekend, dat wie 24 rondjes loopt, precies 100 mijl in de pocket heeft. Zeer geschikt voor lopers die denken dat ze best zouden kunnen winnen, als iedereen maar niet steeds veel sneller was dan zij. Hier gaat het niet om tempo, maar om pure volharding. De Big Backyard Ultra is een initiatief van Gary Cantrell, beter bekend als Laz, die ook de Barkley Marathons organiseert. Er zijn maar weinig races zo bizar als de Barkley; er zijn zelfs documentaires over gemaakt (aanrader!) en het evenement is, ondanks de groeiende belangstelling, omgeven door mystiek. Niemand weet namelijk hoe je je kunt inschrijven voor deze monstertocht van vijf ronden door de wildernis van Tennessee.Skyrunning

Om de naam alleen al zou je dit eens willen doen: skyrunning. In Nederland valt deze sport, rennen door de bergen over gebaande en ongebaande paden, onder de klim- en bergsportbond NKBV. De sport kent drie disciplines: sky, ultra en VK (vertical kilometer). Niet alleen de afstand, maar ook de technische moeilijkheidsgraad en het aantal hoogtemeters bepalen in welke categorie een race valt. De routes kunnen lopen over bergpaden, rotsen, moraines of sneeuw. Er mag maximaal 15 procent asfalt in het parcours zitten. Een skyrace is meestal tussen de 20 en 49 kilometer lang, met minimaal 1300 hoogtemeters. Een ultra kent meer dan 50 kilometer (met meer dan 3200 hoogtemeters); afstanden van 80 kilometer met 6000 hoogtemeters zijn heel gewoon in de ultrawereld hè. De VK is een race waarin je probeert zo snel mogelijk 1000 hoogtemeters te overbruggen, een tamelijk explosieve bezigheid. De NKBV organiseert sinds vier jaar het NK Skyrunning. In 2019 vindt het voor de tweede keer plaats in het Zwitserse Tesserette tijdens de Scenic Trail.

nkbv.nlMud Sweat Trails

Op Mud Sweat Trails vindt elke trailrunner inspiratie. Wij zijn fan van de route-pagina van de website. Daarin vind je avonturen in eigen land, met downloadbare routes. Denk bijvoorbeeld aan de NS routes, die je kunt starten en eindigen op stations. Er zijn korte routes, voor beginners en extreme routes zoals de Dutch Mountain Trail in Zuid-Limburg die meer dan 1600 hoogtemeters telt op de route van ruim 100 kilometer, die je van de oostelijke mijnstreek via Vaals naar Maastricht brengt. En misschien wist je het niet, maar ook de Achterhoek is een heerlijk gebied om te trailen. Minder hoogtemeters dan de nabije Veluwe, maar veel onverharde paadjes in bosrijke gebieden en door prachtige velden. Groot voordeel: het is er zo lekker rustig!

mudsweattrails.nl/routes

Deel dit artikel


Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.