100x100
swim
challenge
De een moet er niet aan denken, voor de ander is het de ultieme uitdaging: de 100 x 100 swim challenge. Het is voor de liefhebbers bovendien een fijne traditie in de kerstvakantie.
De 100 x 100 swim challenge, dat is 10.000 meter (ja echt, 10 kilometer!) zwemmen in het zwembad. Oftewel 400 banen en 300 keerpunten (als je in een 25 meter bad zwemt). Krijg je al pijn in je schouders als je er alleen maar aan denkt? Voor sommigen is het juist de ultieme zwemuitdaging; zoals een marathon voor een hardloper, of, iets dichter bij huis, een ironman voor een triatleet.
Birthday workout
De 100 x 100 swim challenge werd in de triathlonsport geïntroduceerd door Brett Sutton. Hij zag in zijn jaren als zwemcoach met open mond de Australiër Stephen Holland (winnaar van een bronzen medaille op de 1500 meter vrije slag tijdens de Olympische Spelen in 1976 in Montreal), 100 keer 100 meter zwemmen; in een 50 meter bad met een start op iedere minuut en tien seconden!
Toen Sutton vervolgens aan de slag ging als triathloncoach – hij begeleidde onder anderen meervoudig Ironman Hawaii-winnares Chrissie Wellington en de olympisch kampioenen Nicola Spirig en Emma Snowsill – doopte hij de 100 x 100 swim challenge ‘the birthday workout’. Het is een speciale zwemtraining die hij op het schema zet op de verjaardagen van zijn (professionele) atleten. Maar niet bij iedereen, benadrukt hij in een blog op zijn website trisutto.com. “Een volledige birthday workout is niet geschikt voor iedereen. Zelfs niet voor goede zwemmers. Een verkeerd getimede birthday set kan erg destructief zijn.”
Leuk en uitdagend
Mirjam Weerd, een bij Trisutto aangesloten triathloncoach, is het met hem eens. “Het moet passen bij de atleet, de zwemfitness en de trainingsfase waarin hij of zij zit. Uit mezelf heb ik nog nooit een birthday set bij iemand op het programma gezet. Dat komt omdat ik individuele atleten begeleid en zo’n set nu eenmaal minder geschikt is om in je eentje te doen, maar ook omdat ik er niet echt het nut van inzie. Wel heb ik het een keer ingepast in het schema bij een atleet die dat zelf graag wilde. Dat snap ik ook wel, je moet ook dingen doen die leuk en uitdagend zijn. Maar daar heb ik hem dan wel naar toe laten werken.”
"Tien kilometer in het zwembad is natuurlijk ontzettend lang, maar om het samen met een hele groep andere triatleten te doen, maakte het wel speciaal."
Miriam WeerdZelf waagde Weerd zich één keer aan de 100 x 100 challenge. “Als atlete hield ik er niet van om dingen te doen die niet echt nuttig waren voor het proces. Tien kilometer zwemmen voegt trainingstechnisch eigenlijk niets extra’s toe als je in een wedstrijd niet meer dan 3,8 kilometer hoeft te zwemmen. Maar in 2015 kreeg ik een nekhernia, waardoor ik niet kon starten in Almere en in die periode heb ik heel veel gezwommen. Dat werkte heel goed en daardoor hoefde ik niet geopereerd te worden. Aan het einde van 2015 heb ik meegedaan aan de 100 x 100 bij VZC in Veenendaal. Ik was er toen ook wel helemaal klaar voor.”
Bucketlist
Weerd moet toegeven dat het een leuke ervaring was. “Het is toch wel een bucketlist-dingetje”, vervolgt ze. “Tien kilometer in het zwembad is natuurlijk ontzettend lang, maar om het samen met een hele groep andere triatleten te doen, maakte het wel speciaal. Het was een mooie afsluiting van een periode waarin ik noodgedwongen heel veel heb gezwommen.” En toeval of niet, 2016 was één van haar beste seizoenen ooit. In de Challenge Denemarken, die ze dat jaar won, kwam ze na 3,8 kilometer zwemmen in 49 minuten en een handvol seconden zelfs als allereerste uit het water.
Ook Eddy Lamers voelde zich uitgedaagd door de 100 x 100 challenge. De triatleet uit Groenlo heeft drie keer meegedaan aan de 100 x 100 op oudejaarsdag bij de zwemclub in Winterswijk. “Het is een favoriete afsluiter van het jaar voor veel langeafstandsatleten in Gelderland en Twente”, vertelt Lamers. “Ik deed in 2012 voor het eerst mee en het leek me een mooi doel voor de herfst- en wintermaanden. Tijdens die eerste keer begon na acht kilometer zwemmen mijn elleboog heel erg pijn te doen. Ik heb de 100 wel vol gemaakt, maar ik heb er toen wel een blessure aan overgehouden.”
"Fysiek gezien schiet je er misschien niet zo heel veel mee op, maar mentaal is het natuurlijk wel van grote waarde."
Eddy LamersDe tweede keer was Lamers, die iedere anderhalve minuut startte, beter voorbereid. “Ik zou iedereen toch wel aanraden om voor die 100 x 100 een paar keer 5 kilometer te zwemmen. Na 5 kilometer begint het aftellen en de rest kom je wel op karakter door. Dat is dan ook de grote meerwaarde van deze challenge. Fysiek gezien schiet je er misschien niet zo heel veel mee op, maar mentaal is het natuurlijk wel van grote waarde. Als je 10 kilometer kunt zwemmen, dan stelt 3,8 kilometer ineens niet meer zo heel veel voor.”
Tips voor de 100x100
1. Plan een 100 x 100 challenge zoals je ook een wedstrijd zou inplannen. Zorg dat je goed voorbereid en uitgerust aan het evenement begint. Voor een 100 x 100 moet je zeker 5 kilometer comfortabel achterelkaar kunnen zwemmen.
2. Zwem je nog niet zo lang, laat je techniek (nog) te wensen over of heb je gewoonweg niet veel kilometers gemaakt? Kies dan voor een kortere variant. Naast de 100 x 100 kun je soms ook kiezen voor 75 of 50 x 100. Of doe het zoals ze bij RZC in Renkum doen: 100 x 75 of 100 x 50 met dezelfde starttijd als de zwemmers die 100 x 100 doen. Dan is iedereen op hetzelfde tijdstip klaar.
3. Kies een starttijd waarbij je ook nog voldoende rust krijgt. Een marge van vijftien seconden is ideaal.
4. Zorg dat je in de rust tussen de honderd meters tijd neemt om voldoende te eten en te drinken (afhankelijk van je starttijd ben je tussen de tweeënhalf en vier uur aan het zwemmen). Leg gels of blocks klaar op de kant en zorg ook voor voldoende water of dorstlesser.
5. Heb je last van een, sluimerende, zwemblessure, begin er dan niet aan. Om je schouders te ontlasten, kun je tijdens de 100 x 100 een pull buoy of zoomers, een soort korte flippers, gebruiken.
6. Na 100 x 100 meter gezwommen te hebben, heb je er misschien niet zo veel zin in, maar doe in ieder geval een (korte) cooling down.
7. Zeker voor minder snelle zwemmers is een 100 x 100 een flinke aanslag op het lichaam/immuunsysteem. Geef jezelf daarna dan ook voldoende tijd om te herstellen.
Kerstbrood en kransjes
Inmiddels kun je aan het einde van het jaar bij een groeiend aantal verenigingen in Nederland terecht voor een 100 x 100. Bij GVAV in Groningen zijn ze op ‘derde Kerstdag’ alweer aan de vijfde editie toe. Het idee kwam van Richard Jong-A-Pin die, toen hij in Zwitserland woonde, kennismaakte met de 100 x 100. “De plaatselijke zwemvereniging organiseerde daar een 100 x 100. Ikzelf kon toen amper honderd baantjes zwemmen, dus ik heb niet meegedaan, maar ik vond het wel indrukwekkend en het idee dat ik het ooit een keer wilde proberen, is altijd in mijn achterhoofd blijven zitten.”
Weer terug in Nederland en intussen lid van GVAV in Groningen, gooide hij bij het bestuur een balletje op. “Ik was aan mijn knie geopereerd en ik kon niet lopen of fietsen, alleen maar zwemmen. Het was dus het perfecte moment om die 100 x 100 eens te doen. Het bestuur was ook enthousiast en die eerste keer was meteen een groot succes. Vijftig man deed er mee en dat was ook verreweg de grootste opkomst in de afgelopen vier jaar. Voor sommige mensen is één keer meer dan genoeg, zoals voor mijn vriendin die de 100 x 100 het meest geestdodende vond wat ze ooit in een zwembad heeft gedaan. Anderen zijn juist ieder jaar weer van de partij.”
Sociaal event
In Groningen is de 100 x 100, met de restanten kerstbrood en kerstkransjes op de kant, vooral ook een sociaal evenement. De snelste baan start iedere anderhalve minuut en de langzaamste baan iedere tweeënhalve minuut. Je kunt alleen meedoen, maar ook als team van twee of meerdere personen. “Tien kilometer is een enorm eind, dus op deze manier kan iedereen bij de club meedoen. Dit jaar doe ik zelf bijvoorbeeld in een duo mee en neem ik de tweede 50 x 100 voor mijn rekening. De zwemmers in de minst snelle baan zijn meer dan vier uur aan het zwemmen, maar we hebben ook iemand die iedere anderhalve minuut start en die doet er dan steevast meer dan honderd. En dan hebben we er ook nog jokers bij die de laatste honderd meter vlinderslag zwemmen. Er wordt van alles bedacht om het nog uitdagender te maken.”
Bucketlisttrainingen
Heb je de 100 x 100 afgestreept? Dan hebben wij nog een aantal trainingsavonturen voor op jouw bucketlist.
IJsselmeeroversteek
Ga na de 100 x 100 een stapje verder door het IJsselmeer over te steken (22 kilometer zwemmen). Dat kan jaarlijks in de IJsselmeer Zwemmarathon Stavoren-Medemblik die meestal op de tweede zaterdag in augustus plaatsvindt. Ook zijn er particuliere organisaties die een oversteek begeleiden.
De Elfstedentocht
Je hoeft echt niet te wachten tot het ijs dik genoeg is om de Elfstedentocht af te leggen. Je kunt de meer dan 200 kilometer lange tocht ook fietsen, steppen, skeeleren, lopen en zelfs (zoals Maarten van der Weijden deed en Stefan van der Pal komende zomer gaat proberen) zwemmen.
Rondje IJsselmeer
Het rondje IJsselmeer, of eigenlijk een rondje om de vroegere Zuiderzee, is 400 kilometer lang en combineert de routes LF21, LF22 en LF23, maar je kunt het inkorten door bijvoorbeeld door de Noordoostpolder en de Flevopolder te gaan. In 250 kilometer kun je ook rond zijn. Je moet het tegenwoordig wel goed plannen. De Afsluitdijk is namelijk nog tot en met april 2022 voor fietsers afgesloten. In 2019 was de Afsluitdijk op vier zondagen geopend en naar verwachting is dat ook in 2020 het geval. En anders kun je dat stukje van de route ook de gratis fietspendelbus nemen.
The Longest Day
21 juni (of soms een dag eerder of later) is de langste dag van het jaar. De zon komt net na 5 uur ’s ochtends op en gaat zeventien uur later, rond tien uur ’s avonds, weer onder. Deze challenge houdt in dat je fietst terwijl de zon op is. Kies zelf je route, bijvoorbeeld van zuid naar noord in Nederland, een rondje om Gelderland of bedenk iets anders leuks in de orde vang grootte van 400 kilometer. Pauzes toegestaan natuurlijk.
NS Trail Routes
Zin in een flink stuk hardlopen, maar dan eens niet in je vertrouwde omgeving? Probeer dan de NS Trail Routes. Je begint op station A en je zoekt dan via de trails in allerlei bosgebieden je weg naar station B. De NS Trail Routes zijn ontstaan uit een samenwerking van de NS met MudSweatTrails en er zijn routebeschrijvingen en gpx-bestanden beschikbaar.
Hele triathlon in je eentje
Dé uitdaging voor triatleten: niet alleen lichamelijk, maar vooral ook mentaal. Want een hele triathlon in je eentje betekent dat je geen triatleten om je heen hebt om je aan op te trekken en er staan ook minder (of geen?) toeschouwers langs de weg. Joost Rutgers voltooide dit jaar een hele triathlon in de omgeving van zijn woonplaats Deventer. Het was zijn eerste triathlon.
De Rondevan12
De route van de Rondevan12 Wielertoertocht voert je door alle twaalf provincies van Nederland. De ronde die in 2020 van 9 tot en met 11 juli wordt verreden, is de langste racefietstoertocht van Nederland. Echte diehards fietsen de tocht in een dag, maar je kunt er ook twee of drie dagen over doen.
Marcia Jansen
Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.
Nog niet
ingeschreven?
De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.
Deel dit artikel