Training

8 apps om efficiënter te coachen

Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.


Tim Buitenhuis

Freelance sportfotograaf. Van boogschieten en wielrennen tot rally rijden in de woestijn. Eigenaar van Pridex Media.


Leestijd: 2 min

De tijd dat trainer en atleet communiceerden via handgeschreven trainingsschema’s in op papier ingevulde logboeken ligt intussen ver achter ons. De app als trainingstool is niet meer weg te denken. Transition verzamelde acht tips voor sporters en coaches.

 

Was je als triathlontrainer in het verleden veelal in de weer met Excel sheets, notitieboekjes en meerdere stopwatches, tegenwoordig zijn er veel handige apps die je kunnen helpen met het efficiënt coachen van triatleten. Edo van der Meer van EDOsports deelt zijn favorieten (op alfabetische volgorde).
Buienradar

Heb je een openwatertraining gepland of wil je een fietstraining niet in het water laten vallen?  Check dan altijd even Buienradar om te zien of er een onweersbui aan zit te komen. Handig: je kunt via deze app ook de zonkracht (de maat van de hoeveelheidultraviolette straling in het daglicht) checken zodat je niet verbrandt tijdens het sporten en de luchtkwaliteit om te zien of een intensieve training voor jouw longen vandaag verstandig is.

 

Download app
EHBO-app

Een ongeluk zit een klein hoekje. Met de EHBO-app van het Nederlandse Rode Kruis heb je altijd betrouwbare informatie beschikbaar over hoe je bij ongevallen handelt. In een noodsituatie geeft de app je ook gesproken instructies.

 

Download app
Finis Live

Met deze app en de Swim Coach Communicator (te koop voor 199 euro) kun je als coach op de kant communiceren met de zwemmer in het water.  Geef techniekaanwijzingen of tussentijden direct door tijdens het zwemmen.

 

Download app
GoProQuick

Deze app gebruikt Edo om zijn GoPro te bedienen en livebeelden te laten zien tijdens technieklessen en analyses.

 

Download app
Mijn Eetmeter

Wie hard traint, moet ook goed eten. Als coach wil Edo dat zijn pupillen genoeg van de juiste voedingsstoffen (vitamines, mineralen, energie) binnenkrijgen om optimaal te kunnen presteren, daarom laat hij ze soms een eetdagboek bijhouden op Mijn Eetmeter van het Voedingscentrum.

 

Download app
Siilo

Gratis veilige messaging app die vooral in de zorg gebruikt wordt. Deze app gebruikt coach Edo om met de medische staf, door middel van chatberichten, spraak- en videogesprekken en foto’s en video’s, te kunnen overleggen over atleten die geblesseerd of ziek zijn.

 

Download app
TrainingPeaks

Het primaire platform voor veel coaches voor schema’s en logboeken en het analyseren van trainingen. Ben je lid van de NTB dan ontvang je als coach 20 procent korting op de maandelijkse fee van 49 euro. Ook atleten krijgen 20% korting op een premium account.

 

Download app
Ultimate Stopwatch

Een stopwatchapp waarmee je een onbeperkte hoeveelheid atleten met verschillende starttijden kunt timen (inclusief splittijden), tijdens wedstrijden of trainingen, op de atletiekbaan of in het zwembad. Te koop voor $1.99, geschikt voor de iPhone of iPad.

 

Download app


Bonus

Deze apps gebruikt Edo van der Meer ook regelmatig: Garmin Connect voor het analyseren van specifieke trainingen, Strava, om atleten soms te motiveren tot het uiterste te gaan tijdens intervaltrainingen, of als groepsopdracht een KOM laten pakken, Ironman Tracker (of soortgelijke apps van andere wedstrijdorganisaties) om een atleet te kunnen volgen tijdens de wedstrijd en Zwift en Zwift Companion, om regelmatig groepsritten en clubwedstrijdjes organiseren.

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Tim Buitenhuis

Freelance sportfotograaf. Van boogschieten en wielrennen tot rally rijden in de woestijn. Eigenaar van Pridex Media.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.