Training

Trainen en
analyseren
als een pro

Leestijd: 6 min

Een multisporthorloge met de focus op trails: afgelopen mei werd de Polar Grit X gelanceerd. Voor Transition testte Polar-ambassadeur Kim van ’t Verlaat het horloge uit in verschillende omgevingen.

 

De trailrunner, mountainbiker én multisporter kunnen de wereld ontdekken met de Polar Grit X. Niet alleen op de weg, maar ook ernaast. De Grit X is te bedienen met een touch screen en is in verschillende kleuren verkrijgbaar om juist wel óf niet op te vallen in de natuur.

Aan het begin van de dag geeft het horloge advies wat je het beste kunt doen: krachttraining, cardio of stabiliteit. Of je dat advies opvolgt, is natuurlijk je eigen keuze.

‘De Tour win je in bed’ zei Joop Zoetemelk altijd al. De start van een nieuwe dag begint met een goede nachtrust. Net als bij de in 2018 geïntroduceerde Vantage Series kun je ook op dit horloge jouw slaapgegevens terugvinden. Als ik wakker word, krijg ik direct inzicht in mijn aantal uren lichte en diepe slaap, de hartslag gedurende de nacht en de hartslagvariabiliteit (HRV). Met name het laatste kan aangeven of je bijvoorbeeld tegen overtraining aan zit of gestrest dan wel ontspannen bent. Aan het begin van de dag geeft het horloge advies wat je het beste kunt doen: krachttraining, cardio of stabiliteit. Of je dat advies opvolgt, is natuurlijk je eigen keuze.

Routes via Komoot

Tijdens het ontbijt plan ik alvast een route in voor mijn de fiets- en looptraining. Met de applicatie Komoot kun je zelf routes maken, maar ook vind je hier bestaande routes. Je hebt de mogelijkheid om één gebied gratis te ontgrendelen waarin jij wilt sporten. Tijdens de training wijst de Grit X je de weg met de routebegeleiding. Ontzettend handig als je in een vreemde omgeving bent. Zo leerde ik in Oostenrijk nieuwe paden kennen die ik anders nooit gevonden had.

Binnen- én buitenwater

De dag starten met een zwemtraining? Voor de Grit X maakt het niet uit of dat in binnen- of buitenwater is. In een binnenbad ben je naast de standaard zwembadlengtes vrij in het kiezen van de afmetingen van het bad. Zo kan ik mijn keerpunten goed oefenen in een 15-meterbad terwijl het horloge de correcte afstand bijhoudt. Ook in buitenwater kun je een goede training afwerken, waarbij de GPS voor een betrouwbare afstand zorgt. Tijdens de zwemtraining kun je de snelheid, het aantal banen, de rondes en je hartslag zien.

Trailrunning

‘Life is better on the trails.’ Met de Grit X kun je de onverharde paden ontdekken. De GPS van het horloge is in staat om ook onder de bomen de juiste informatie af te geven. Met de hill splitter kun je zien hoeveel heuvels je al gehad hebt, hoe steil deze zijn en hoeveel meter je al gestegen bent. Goed om te weten als je tientallen meters meer gedaald bent dan gestegen. De heuvels worden per ronde automatisch opgeslagen en deze kun je later via het platform Polar Flow terugzien met jouw bijbehorende tempo, loopvermogen en hartslag.

Slim bijtanken

Tijdens elke training houdt de Grit X bij hoeveel energie je verbruikt en dus ook hoeveel je weer aan moet vullen voor een optimaal herstel. Op basis van je persoonlijke gegevens wordt berekend welke aanvulling nodig is op welk moment van de training. Aan de hand van de trainingsachtergrond wordt aangegeven wanneer je koolhydraten moet aanvullen of je krijgt een melding om te blijven hydrateren. Ideaal als je voor een lange training op weg bent en de man met de hamer niet tegen wilt komen.

Rit in de bergen

Het horloge geeft niet alleen informatie over heuvels tijdens het hardlopen, ook tijdens het fietsen kun je zien hoe hard je stijgt. Met de actuele hoogte, het stijgingspercentage én de hill splitter weet je precies wat voor heuvel je opgaat. Met een Strava Premium-abonnement heb je bovendien de optie om de live segmenten aan te zetten en zo precies te weten wanneer je moet versnellen om de Queen/King of the Mountain te worden!

Met de actuele hoogte, het stijgingspercentage én de hill splitter weet je precies wat voor heuvel je opgaat.

Aerobe capaciteit

Na elke looptraining geeft de Grit X een running index af. Dit is een score die aangeeft hoe efficiënt je training was en het cijfer geeft de aerobe hardloopprestatie weer. In Polar Flow is een rapport te vinden met deze cijfers, waarmee je jouw progressie kunt bijhouden. Hoe hoger de indexwaarde, hoe meer je aerobe capaciteit en je loopefficiëntie verbeteren. Polar Flow geeft aan de hand van deze index aan welke tijd je zou kunnen lopen op een bepaalde afstand. Je kunt jouw aerobe capaciteit ook zelf testen. Met de fitness test wordt aan de hand van de ademhaling in ligpositie de VO2-max berekend. Een mooie toevoeging op de running index.Ontspanning

Rusten na een lange trainingsdag is essentieel. Alle horloges van Polar geven dit aan met de functie Serene. Door middel van zes gecoördineerde ademhalingen per minuut zorgt het horloge ervoor dat jij de stress onder controle houdt. Het zorgt voor ontspanning en een verhoogde concentratie. Met de trillingsfeedback weet je precies wanneer je kunt in- en uitademen. De perfecte manier om tot rust te komen.

Trainingsprofielen

De Grit X is een multisporthorloge en dus geschikt voor elke sporter. De focus ligt op trailrunning, maar de tientallen sportprofielen bieden de mogelijkheid om praktisch elke sport uit te voeren. Van paardrijden tot kitesurfen. Je kunt zelf kiezen welke informatie wordt weergegeven, ook als je niet aan het trainen bent. Een analoge of digitale klok, constante hartslagmeting of juist niet, de weersvoorspelling van de komende dagen of berichten die op je telefoon binnenkomen. Er is veel mogelijk.

Lange batterijduur

Als je langdurig op pad gaat, is het goed om te weten dat het horloge het volhoudt tot de finish. De Grit X heeft een extreem lange batterijduur die tot 40 uur meegaat in volle trainingsmodus. Met een gewicht van 64 gram is het bovendien één van de lichtste multisporthorloges en door de stevige bouw is hij bestand tegen vallen, hoge temperaturen en vochtigheid.

Polar Flow zorgt ervoor dat je elke training tot in detail kunt analyseren. Na elke training wordt advies gegeven of je beter een cardio- of krachtoefening kunt doen en er worden workouts voor je samengesteld op basis van jouw vorm op dat moment. Naast de polsmeting zorgt de hartslagmeter (H10 of OH1) voor de meest betrouwbare gegevens en ook deze kun je ook terugzien in de Flow-applicatie. Vanuit hier kunnen je trainingen ook worden gesynchroniseerd met apps als Strava en Trainingpeaks. Kortom, een horloge om te trainen en analyseren als een professional.

Polar-ambassadeur

Triatlete Kim van ‘t Verlaat is lid van het Polar Ambassador Benelux Team. Vanuit die rol had zij de mogelijkheid om het nieuwste multisporthorloge, de Polar Grit X, uit te testen en een review te schrijven voor Transition. Andere Polar-ambassadeurs zijn onder meer Sebastian Kienle, Lucy Charles-Barclay, Valtteri Bottas, Erben Wennemars en Bart Aernouts. De Polar-community biedt de mogelijkheid gebruikers met elkaar te verbinden.

Knowledge is progress challenge


Dit artikel komt uit Transition Magazine #26 die begin oktober bij de lezers ligt.

Deel dit artikel


Kim van ’t Verlaat

Beloftevol triathlontalent, woont en traint in Sittard en studeert journalistiek in Tilburg.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.