Lifestyle

‘Aan de slag met kansen’

Job Boers

Hoofdredacteur van Transition Magazine en verantwoordelijk voor de marketing en communicatie bij de Nederlandse Triathlon Bond.


Leestijd: 3 min

“Mijn gevoel is bevestigd, we gaan een interessante periode tegemoet.’’ Thorwald Veneberg is op 1 november begonnen als algemeen directeur van de Nederlandse Triathlon Bond (NTB). Afgelopen weken voerde hij veel gesprekken met experts en andere betrokkenen binnen de triathlonsport.

 

Na zijn studie Bewegingswetenschappen werd Thorwald in 2001 beroepsrenner bij Rabobank. Daar was hij zeven jaar lang professioneel wielrenner. Zijn gedrevenheid als atleet neemt hij mee naar zijn nieuwe rol binnen de triathlonsport. “Ik hou er niet van om stil te zitten. Met mijn visie wil ik anderen inspireren om met elkaar stappen te zetten. Er liggen veel interessante uitdagingen en vraagstukken bij de NTB waar ik graag aan wil werken. Er gebeuren al veel positieve dingen, zowel op breedtesport– als op topsportniveau. Tegelijkertijd ontken ik niet dat er nog veel werk te verzetten is. Daar wil ik graag, samen met veel anderen, aan werken. Bijvoorbeeld op het vlak van wedstrijden, de NK’s en de mogelijkheden van Multisport.”

Het welzijn van een atleet is het allerbelangrijkste. Ik hoop dat er nooit meer een atleet is die zich, op welke wijze dan ook, miskend voelt.

Thorwald Veneberg

Mening blijven geven

Met zijn aanstelling is er een nieuw tijdperk begonnen voor de NTB. Thorwald kijkt graag vooruit nadat er al veel gezegd en geschreven is over de onrustige periode. “Ik heb afgelopen weken ervaren dat er veel passie en betrokkenheid is voor de sport. De gesprekken die ik heb gevoerd, waren interessant en inspirerend. Mooie inzichten zijn het resultaat. Mijn gevoel is bevestigd: er zijn veel kansen en mogelijkheden om mee aan de slag te gaan.”

“In de gesprekken zijn ook de nodige uitdagingen en vraagstukken benoemd waar we aan moeten werken”, vervolgt Thorwald. “De atleten, trainers, verenigingen, officials, partners en andere betrokkenen maken de sport. Ik vind het belangrijk dat ze hun mening hebben gegeven én blijven geven. Ja, dat betekent dat ik open sta voor feedback en voor de wensen, suggesties en ideeën die anderen hebben. Ik zou het heel mooi vinden als het ons lukt om weer een saamhorigheidsgevoel te creëren en samen de sport weer fijn voor iedereen te maken. Dat alle betrokkenen oprecht het gevoel hebben dat de sport van hen is.”

Foto door: Tim Buitenhuis

Belang atleten voorop

Door corona en de misstanden bij het Nationaal Trainingscentrum (NTC) stond de triathlonsport voor uitdagingen. Met name verschillende talentvolle atleten zijn geraakt. Thorwald heeft als beroepswielrenner ervaren hoe het is om als atleet voor de sport te leven en veel te laten. Hij vindt het dan ook belangrijk dat atleten gehoord worden om te kunnen focussen op hun prestaties. “Het welzijn van een atleet is het allerbelangrijkste. Ik hoop dat er nooit meer een atleet is die zich, op welke wijze dan ook, miskend voelt. In samenwerking met technisch directeur Henry Bonnes worden de wensen van atleten een belangrijk onderdeel in het topsportbeleid.”

Marginal gains

Het is niet Thorwalds bedoeling om à la minute grote veranderingen door te voeren. Volgens hem zorgen er al veel experts, met hart voor de sport, voor goed werk. Het is nu zaak te bepalen waar er (meer) aandacht aan gegeven moeten worden, zowel vanuit het bondsbureau als vanuit het NTC en elders in het land. “Verandering gaat niet van de ene op de andere dag. Daar is geduld en tijd voor nodig. Ik geloof in de kracht van de kleine nuances, de marginal gains. Juist door al die microdoelstellingen samen te behalen, kunnen we een gewenste verandering realiseren.”

“Uiteindelijk is het van belang om alle partijen binnen de sport te geven wat ze verdienen. Dat gaat niet vanzelf en als het gemakkelijk geweest zou zijn, dan stonden we niet waar we nu staan. Mede met de hulp van technisch directeur Henry Bonnes wordt het meerjarenbeleid uitgezet. We staan op een interessant kruispunt waarin we, met een transparante en open houding, de nieuwe ingeslagen weg verder bewandelen. Ik heb er veel zin in.”


 

Dit artikel komt uit Transition Magazine #30

Deel dit artikel


Job Boers

Hoofdredacteur van Transition Magazine en verantwoordelijk voor de marketing en communicatie bij de Nederlandse Triathlon Bond.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.