Alle hoop
nu gericht
op najaar
Nu het kabinet bekend heeft gemaakt dat er tot 1 september geen evenementen mogen plaatsvinden in Nederland, zijn de meeste triathlons dit jaar van de kalender verdwenen. Wat betekent zo’n afgelasting concreet voor jou als triatleet? En wat kunnen we nog verwachten van de rest van het seizoen?
Natuurlijk, het is maar sport en er zijn veel ergere dingen aan de hand in de wereld, maar toch… Het is wel even slikken nu we bijna het hele seizoen op ons buik kunnen schrijven. Meer dan zeventig triathlons zijn er al officieel gecanceld in 2020 en als zodanig bijgewerkt op de kalender van de NTB. Zeker is dat al die andere triathlons tot 1 september ook niet doorgaan, maar die organisaties bekijken nog of er mogelijk een nieuwe datum gevonden kan worden of hoe de afwikkeling geregeld gaat worden.
Weinig opties
Duidelijk is wel dat niet alle afgelaste wedstrijden in september of begin oktober een plek op de kalender kunnen krijgen. “We hebben weinig opties en houden besluitvorming vooralsnog een beetje open. Ook omdat we elke keer weer worden ingehaald door een nieuwe realiteit”, vertelt Christie Brouwer van de NTB.
“De bond kijkt nog naar mogelijkheden om een NK sprint te organiseren. Maar we moeten ook realistisch zijn.”
Christie BrouwerOp dit moment denkt Nieuwkoop, waar dit jaar het NK over de halve afstand zou plaatsvinden, nog na over een nieuwe datum. Het NK duathlon in Almere is verplaatst naar 17 oktober en ook voor het NK voor Jeugd en Junioren is een nieuwe datum gevonden, namelijk 19 september in Roermond. Brouwer: “Verder kijken we als bond nog naar mogelijkheden om een NK sprint te organiseren. Maar we moeten ook realistisch zijn: er zijn amper trainingsmogelijkheden, geen voorbereidingswedstrijden en de ruimte op de kalender is beperkt. Het is allemaal koffiedik kijken en plannen maken zonder enige vorm van zekerheid is erg lastig.”
WK Almere
De grote vraag is natuurlijk ook of het WK Multisport in september in Almere door kan gaan. “Het liefst zouden we natuurlijk willen dat het WK door kan gaan”, stelt NTB-directeur Rembert Groenman. “Maar daar zitten zoals je begrijpt heel veel haken en ogen aan. Hoe organiseer je zo’n groot evenement op een veilige manier? Sommige atleten hebben zich nauwelijks kunnen voorbereiden door de maatregelen in hun land en de kans zit er bovendien in dat de regering het verbod op evenementen na 1 september nog verlengt.”
De NTB bekijkt momenteel samen met de ITU en de organisatie in Almere eventuele alternatieven. “We zijn druk in overleg met alle partijen en de definitieve beslissing valt waarschijnlijk volgende week”, aldus Groenman die ondertussen oproept tot solidariteit ten tijde van Covid-19.
Tegemoetkoming
Welke tegemoetkoming kun je als deelnemer verwachten als een wedstrijd gecanceld wordt? “Dat het coronavirus roet in het eten gooit, is overmacht”, legt Frits Beckerman uit. Hij is sinds dit voorjaar tijdelijk projectmedewerker bij de NTB en houdt zich bezig met de financiële afwikkeling van de via mijntriathlonNL geïnde inschrijfgelden. “De standaard annuleringsregeling die de NTB normaal hanteert voor organisaties die gebruikmaken van mijntriathlonNL is nu niet van kracht en organisaties mogen zelf bepalen wat voor regeling ze de ingeschreven triatleten bieden.”
“Gelukkig hadden wij nog weinig kosten gemaakt en wij hebben ervoor gekozen dat de deelnemers hun inschrijving door kunnen zetten naar 2021.”
Frits BeckermanDie regelingen verschillen nogal per organisatie zo blijkt. “Het hangt heel erg af met wat voor organisatie je te maken hebt”, vervolgt Beckerman. “Ik ben zelf betrokken bij de triathlon in Veenendaal. We waren heel erg graag uitgeweken naar september, maar de gemeente wil daar geen vergunning voor geven. Gelukkig hadden wij nog weinig kosten gemaakt en wij hebben ervoor gekozen dat de deelnemers hun inschrijving door kunnen zetten naar 2021. Helaas konden we hen geen optie tot restitutie geven, want dan wordt het individueel maatwerk en dat zou administratief een hele klus zijn.”
Donatie
Voor sommige organisaties kwam de afgelasting pas op het laatste moment. “Dan zijn er al veel kosten gemaakt. Commerciële organisaties hebben mensen in dienst, dus dan is het ook lastiger om deelnemers tegemoet te komen.” Daar tegenover staat weer het verhaal van de Triathlon in Apeldoorn. “De NTB heeft besloten dat het bedrag van de daglicenties voor wedstrijden in 2020 niet terugbetaald gaat worden, maar in Apeldoorn nemen ze die kosten volledig voor hun rekening bij het terugstorten van het inschrijfgeld aan de deelnemers.”
“Een deel van de atleten antwoordde dat we het bedrag als een donatie mogen beschouwen, zodat we verder kunnen bouwen aan de toekomst van ons evenement.”
Sander BrinkhofIn deze moeilijke tijd komen organisaties met creatieve oplossingen. Zo stuurde de organisatie van de Paaszwemloop in Utrecht, die in april voor de derde keer zou plaatsvinden, alle deelnemers een e-mail met de vraag of ze het inschrijfgeld al dan niet terug wilden hebben. “Daar kregen we verrassend veel positieve reacties op”, vertelt Sander Brinkhof. “Een deel van de atleten antwoordde dat we het bedrag als een donatie mogen beschouwen, zodat we verder kunnen bouwen aan de toekomst van ons evenement. En iemand liet weten dat we het geld over mogen maken naar het Rode Kruis. Dat is mooi om te zien.”
Marcia Jansen
Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.
Nog niet
ingeschreven?
De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.
Deel dit artikel