Lifestyle

Armand van der Smissen: “Mijn glas zit altijd halfvol”

Leestijd: 3 min

Armand van der Smissen werd Europees Kampioen en behaalde twaalf nationale titels in de duathlon. Na zijn succesvolle carrière werd hij in 2006 bondscoach van deze tak van sport. Later volgden de disciplines cross en aquathlon. In zijn column vertelt de oprichter van het RTC Brabant over de multisport en hoe hij atleten heeft zien groeien de afgelopen jaren. Van der Smissen kijkt trots terug op onder andere het organiseren van meerdere nationale kampioenschappen en de oprichting van het RTC.

Armand van der Smissen (links) jaren terug in actie

“Terugdenkend aan de afgelopen twee decennia komen er veel mooie herinneringen boven drijven. Er is veel gebeurd in al die jaren; van mooie sportieve hoogtepunten tot vervelende dieptepunten, maar dat hoort bij de sport. Omdat ik wist wat er nodig was om te presteren met beperkte mogelijkheden wilde ik me graag inzetten voor atleten. Zo heb ik in juni 2012 het idee geopperd om in de regio Tilburg een RTC voor verschillende duursporten op te richten. Een kruisbestuiving van diverse disciplines met goede randvoorwaarden, bedoeld om jonge talentvolle sporters een duw in de rug te geven met als voordeel om te leren van andere atleten.Vlak na de oprichting van het RTC Duathlon

Zo is het RTC duathlon ontstaan waar ik in 2014 hoofdcoach van werd. Na 2017 stapte het huidige Team NL Zuid in met provinciale subsidies, zodat vanaf dat moment zowel jonge OS-triatleten als de elite en junioren voor de multisport welkom waren. De RTC-structuur is vanaf 2024 weg en dat is zonde. Maar, met de beschikbare, beperkte middelen zijn we er de afgelopen jaren met een grote groep betrokkenen in geslaagd om een talentvolle groep te helpen in hun ontwikkeling en wedstrijdbehoeften. Dat zal vanaf dit jaar niet anders zijn.”

Ontwikkelingen

“Ik heb de afgelopen jaren veel jonge atleten in verschillende disciplines zien groeien en jonge, enthousiaste sporters zien uitgroeien tot (wereld)kampioenen. Als ik een atleet jaren later spreek en zie hoe diegene is gegroeid in zijn of haar persoonlijkheid, zelfvertrouwen en zelfstandigheid, dan maakt het me trots dat ik een klein onderdeel mocht zijn van hun proces.

"Als ik zie hoe iemand is gegroeid maakt het maakt me trots dat ik een klein onderdeel mocht zijn van hun proces."Daarnaast mocht ik ook onderdeel zijn van de oprichting van het duathloncircuit. Uit inspiratie van de Franse Duathlon Grand Prix en de Triathloncompetities is jaren terug dit circuit ontstaan, later ook wel bekend als de Run Bike Run Series. Het belangrijkste doel was om de mogelijkheden te vergroten voor duatleten om als team naar de wedstrijden te gaan. Omdat “niet specialisten” zich vaker aan de start lieten zien was dat ook een mogelijkheid om organisatoren sterker te maken. We wilden de sporters die aan hardlopen en/of fietsen deden kennis laten maken met de duathlonsport. De breedtesport en topsport hebben elkaar nodig en kwamen elkaar hier tegen. Door mijn kennis en contacten in de topsport kon ik vanuit verschillende hoeken deuren openen.”

Verbinding

“De verbinding aangaan met mensen en hen vertrouwen geven zodat ze in hun kracht komen is waar ik voor sta. Mijn gevoel en kernwaarden zijn een belangrijk kompas in alles wat ik doe. De laatste jaren heb ik steeds meer nagedacht over mijn eigen toekomst. Een belangrijke terugkerende vraag was: ‘Hoe kan ik mezelf blijven ontwikkelen?’ Met mijn jarenlange ervaring in de sportwereld, van ondersteuning van verenigingen en atleten tot het opstellen van meerjarenbeleidsplannen voor sportbonden, blijf ik ambitieus en gemotiveerd om mijn passie over te dragen aan anderen. Zo heb ik me in 2023 ook aangesloten bij PartijvdSport, omdat ik sta voor verbinding, een gezonde levensstijl en het nastreven van doelen.

Het RTC Brabant

Het RTC Brabant

We werken momenteel aan een stichting om atleten in Brabant te blijven ondersteunen in hun (sport)ontwikkeling. De stekker gaat er niet gelijk uit, ik ken de RTC-sporters goed en ondanks dat het financieel niet altijd gemakkelijk is, zit mijn glas altijd halfvol. Het hoofd van het Tilburgse Universiteit Sport Centrum gaf jaren geleden aan om ‘gewoon’ te beginnen met het RTC toen alle enthousiaste partijen op elkaar bleven wachten om de volgende stap te zetten. Dat heeft mij, de betrokken trainers en atleten heel veel gebracht. Ik zie overal kansen; dus ook in deze nieuwe fase!”

"Ik zie overal kansen; dus ook in deze nieuwe fase!”

Deel dit artikel


Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.