Lifestyle

Bijdragen aan een duurzame sport

Leestijd: 3 min

Duurzaamheid, het wordt een steeds belangrijker onderwerp in Nederland. Jan Wullink, sinds 1995 actief als triatleet, helpt met zijn website duurzaamsport.nl al meer dan tien jaar de (triathlon)sport te verduurzamen.  



Jan Wullink was de tijd vooruit elf jaar geleden toen hij zijn webshop duurzaamsport.nl opende. “Ik werkte destijds voor mijn toenmalige werkgever, een Duits bedrijf, aan een duurzaamheidsproject.  In Duitsland waren ze al veel verder op dat gebied en mijn ogen zijn daardoor opengegaan. Mijn partner, Saskia Bekhuis, en ik deden al jarenlang aan triathlon, maar we realiseerden ons dat we door onze hobby toch wel een grote ecologische voetafdruk achterlieten.”  

 

Ze reden vele kilometers in vervuilende auto’s voor wedstrijden en trainingen, maakten gebruik van materialen uit vervuilende industrie en droegen kleding uit chemische fabrieken met ongezonde grondstoffen voor mens en milieu. “Het besef dat het anders moest, kwam nadat er bij de zwemplas waar ik en mijn clubgenoten van de triathlonvereniging regelmatig trainen, parkeergeld geheven ging worden. Daar ontstond best wel wat ophef over. Daardoor ging ik me afvragen waar we eigenlijk mee bezig waren. Als triatleet in de auto stappen om naar een zwemtraining te gaan, dat is niet heel logisch.”  

Eerlijk vakwerk

Jan en Saskia begonnen met het veranderen van hun eigen leefstijl en koopgedrag. “Maar we wilden andere mensen ook wat bewuster maken van de impact die ze hebben op de natuur en hun leefomgeving. Zo ontstond het idee voor de website. We wilden graag tips delen en duurzame producten promoten, maar er was bijna niets op dat gebied in Nederland. We moesten producten uit Californië importeren, maar dat is natuurlijk ook niet echt duurzaam.”  

Inmiddels verkoopt duurzaamsport.nl allerlei producten, waaronder een sportkledinglijn onder de naam ZIIZ, die in Nederland gemaakt worden. “Voordat ik producten aanbied in onze webshop, wil ik zien hoe de materialen voelen en er uitzien en waar ze gemaakt worden, zodat ik zeker weet dat alles eerlijk en sociaal geproduceerd wordt. Dat is een absolute voorwaarde.”  



Upcycling

Onder het eigen label ‘Eerlijk Vakwerk’ upcyclet Wullink fietsbanden, banners en spandoeken. “We maken daar nieuwe, unieke producten van waar je ook nog echt iets aan hebt. Zoals tassen en tablethoezen bijvoorbeeld. Zo hebben we in 2021 voor alle officials van de NTB tassen gemaakt van hun oude officialjassen. Al deze producten worden gemaakt in een sociale werkplaats met zo veel mogelijk inzet van medewerkers die een achterstand op de arbeidsmarkt hebben, om zo de maatschappelijke participatie te verhogen. Die samenwerking vind ik heel tof.” 

 

Een ander populair product dat Wullink aanbiedt, zijn houten medailles. Deze medailles worden gemaakt van restafval dat vrijkomt na bijvoorbeeld snoeiwerk. “Er worden geen bomen voor gekapt”, verduidelijkt hij. “Het zijn kleine boomstammetjes die anders verbrand zouden worden. Ik ben zelf organisator van een hardloopwedstrijd en al die metalen medailles waren me een doorn in het oog. Ergens in het buitenland had ik gezien dat ze daar houten medailles uitreikten, en zo heb ik ze voor het eerst voor ons eigen evenement gemaakt.”  

Houten medailles

Het balletje ging daarna al snel rollen. Honderden organisaties bestellen inmiddels hun medailles bij Wullink. “In de tijdwaarneming van ons evenement zat iemand die een triathlon organiseerde en hij was ook wel geïnteresseerd in de medailles. Niet veel later volgde een organisatiebureau dat het idee ook heel leuk vond. Zo zijn we bedrijfje opgestart en binnen twee jaar maakten we alle medailles, 15.000 in totaal, voor een groot loopevenement. Deze medailles worden ook weer in Nederland gemaakt en daardoor kunnen we eenvoudig inspelen op het aantal inschrijvingen. Tot een week voor het evenement kun je nog bijbestellen, zodat we er voor kunnen zorgen dat organisaties niet met te veel medailles blijven zitten.”  

Wullink heeft zijn werkplaats in Tubbergen, naast een sloopbedrijf. “We maken ook plaatmedailles uit materiaal uit de plaatverwerkende industrie, maar soms gebruik ik ook ander materiaal dat ik voor mijn deur voorbij zie komen. Onlangs hebben we voor de moestuin van Papendal bordjes met stokjes en daarop namen van kruiden, gemaakt uit een oude gymzaalvloer. Zo brengen we de sport terug naar de sport.”  

www.duurzaamsport.nl 

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.