Lifestyle

Triathlon Rosmalen voorloper in duurzaam organiseren

Leestijd: 5 min

 

 

 

Duurzaam ondernemen, het is een hot topic. We zitten midden in de transitie naar een andere, duurzame en meer circulaire samenleving. Ook triathlonorganisaties blijven niet achter. Triathlon Rosmalen is een van de voorlopers in Nederland als het gaat om duurzaam organiseren. Uit een duurzaamheidsassessment uitgevoerd door Greenleisure in opdracht van de gemeente Den Bosch, kwam het evenement in 2023 als beste in de regio uit de bus.

Foto door: Antoine de Groot

''Het is een geleidelijk proces waarbij
je begint met het laaghangend fruit''

Terug op de kalender

Hans de Wit bracht zeven jaar geleden, na een afwezigheid van meer dan vijftien jaar, Triathlon Rosmalen terug op de kalender. Samen met Norbert van der Plas vormt hij het algemeen bestuur van de triathlon die dit jaar plaatsvindt op 16 juni 2024.

“Ik ben zelf geen triatleet en ik heb ook nooit een andere triathlon bijgewoond”, steekt hij van wal. “Maar toen we het idee kregen om de wedstrijd weer te organiseren, wist ik dat wel dat we een kwalitatief evenement wilden neerzetten. Na de eerste succesvolle edities te hebben georganiseerd, zijn we verder gegaan met het thema duurzaamheid en hebben we het initiatief genomen om een duurzaamheidspan op te stellen.”

Kwaliteit en duurzaamheid zijn voor hem onlosmakelijk verbonden. “Duurzaamheid is een belangrijk thema tegenwoordig. Zeker als je een wedstrijd de komende jaren wilt blijven organiseren, kun je er maar beter meteen mee aan de slag gaan. Veel maatregelen die wij nu al nemen, zullen in de toekomst niet meer vrijblijvend zijn. Er is een grote kans dat je over een paar jaar geen vergunning krijgt van je gemeente als je niet aan bepaalde voorwaarden met betrekking tot duurzaamheid voldoet.”

In 2023 namen de gemeente Den Bosch en Greenleisure tien toonaangevende evenementen in de regio onder de loep om te zien hoe duurzaam er georganiseerd wordt. “Dat we als beste uit de bus rolden, was natuurlijk geweldig. De gemeente was onder de indruk van ons plan en gaf ons eigenlijk alleen mee dat we er meer over zouden moeten communiceren. Met stakeholders zoals deelnemers en sponsoren, maar bijvoorbeeld ook met mensen uit de buurt.”



Positieve impact

Niet iedere organisatie is gelijk enthousiast als het woord verduurzamen valt. “Veel mensen denken dat er ineens niet veel meer mag, of dat het veel geld kost, maar dat valt mee”, vervolgt De Wit. “Verduurzamen kost geld, maar trekt ook geld aan. Er zijn bijvoorbeeld binnen gemeentes en instellingen, zoals de Rabobank, fondsen beschikbaar voor duurzame initiatieven.”

Daarnaast levert duurzaam organiseren het ook nog eens goodwill op. “Voor gemeentes is dit thema belangrijk voor uitgifte van vergunningen en sponsors zijn eerder geneigd om hun naam te verbinden aan een evenement dat maatschappelijk verantwoord wordt georganiseerd. Onze triathlon vindt bovendien plaats in een jonge wijk en de bewoners vinden duurzaamheid erg belangrijk. En terecht, want duurzame organisaties hebben een positieve impact op mensen, maatschappij en milieu.”

''We proberen alle materialen
lokaal in te kopen of te huren''

Materialen en logistiek

Als je als organisatie wilt verduurzamen, betrek dan zoveel mogelijk partijen uit de buurt bij het evenement, geeft De Wit als tip. “We vragen verenigingen uit de buurt of hun leden als vrijwilligers willen helpen op de wedstrijddag en de club krijgt daar dan een vergoeding voor”, geeft De Wit als voorbeeld. “We proberen verder alle materialen die nodig zijn voor de organisatie van de wedstrijd lokaal in te kopen of te huren. Waarom dranghekken huren drie plaatsen verderop, of medailles kopen in Groningen als die ook dichterbij voorhanden zijn?”

Finisher-shirts worden in plaats van in China, lokaal ingekocht. De Wit: “Dat is wel iets duurder, maar de kwaliteit is beter en dus gaan ze langer mee. We geven deelnemers trouwens de optie om een T-shirt te bestellen, want als je veel wedstrijden doet, heb je er daar op een gegeven moment ook wel genoeg van.”

Op logistiek gebied blijkt er ook veel winst te halen. “Triathlon is een individuele sport, dus carpoolen is niet altijd haalbaar voor deelnemers en met een fiets en al je spullen in de trein is ook niet echt handig. Maar voor vrijwilligers proberen we wel groene oplossingen te vinden. We vragen ze op de fiets te komen of te carpoolen. Vrijwilligers die met de trein komen, laten we ophalen met een elektrische auto ter beschikking gesteld door een sponsor en we brengen verkeersregelaars met elektrische scooters naar hun post op het parkoers.”

Foto door: Diane van Veen

Sponsor mogelijkheden

Naar aanleiding van de nieuwe wetgeving op Single Use Plastics – die overigens dit jaar nog niet door de overheid gehandhaafd gaat worden – ging de organisatie in Rosmalen voor de komende editie op zoek naar vervanging voor de plastic bekertjes die in het verleden werden gebruikt. “We hebben een enthousiaste sponsor die herbruikbare bekers laat bedrukken met hun logo. Deze bekers kunnen niet alleen door ons meerdere keren gebruikt worden, maar bijvoorbeeld ook tijdens de wandelvierdaagse of een kindersportdag. Wij zitten na afloop met minder afval en de sponsor krijgt extra exposure.”

Het opstellen van een duurzaamheidsplan is een goede stap naar een ‘groenere’ organisatie. “Meten is weten. Wat is je ecologische voetafdruk? Wat wordt er weggegooid tijdens een wedstrijd? Hoeveel water verbruik je? Waar komen je materialen vandaan en wat kan er anders? Leveranciers kunnen je heel goed helpen om duurzame alternatieven te vinden, je hoeft niet alles zelf uit te vinden. Het hoeft ook niet allemaal in een keer en verwacht niet dat alles meteen lukt, daar kunnen wij in Rosmalen uit ervaring over meepraten. De inzet van de elektrische deelscooters leek een fantastisch idee maar in de praktijk liep dit nog niet zo goed. Je organisatie verduurzamen doe je stap voor stap. Het is een geleidelijk proces waarbij je begint met het laaghangend fruit, denk dan aan scheiding van je afvalstromen en stoppen met reclamefolders bijvoorbeeld, waarna je geleidelijk meer details invult. Inmiddels zijn wij zo ver dat we zelfs voor de plastic tiewraps een duurzame vervanger hebben gevonden.”

 

Wil je meer weten over duurzaam organiseren? De NTB houdt samen met Hans de Wit op maandag 18 maart een webinar over dit onderwerp. Via deze link kan je je hiervoor inschrijven. Vragen, opmerkingen en suggesties mogen gemaild worden naar communicatie@triathlonbond.nl.

Meer informatie over Triathlon Rosmalen is via deze link te vinden.

Deel dit artikel


Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.