Training

Creativiteit
jeugdclubs
beloond

Leestijd: 3 min

Jeugdleden sprongen eind april een gat in de lucht toen het kabinet bekend maakte dat kinderen tot en met achttien jaar weer mochten sporten bij hun vereniging. Inmiddels zijn verschillende clubs – in overleg met de lokale gemeenten en op basis van de richtlijnen in het sportprotocol van NOC*NSF – weer opgestart. Met de nodige creativiteit, zo blijk uit een rondje langs een aantal triathlonverenigingen.

 

AV Impala uit Drachten, Triathlon Club Maastricht en Tri4You uit Assen behoorden, samen met clubs uit Aalsmeer, Spijkenisse, Utrecht, Arnhem, Bodegraven, Holten, Haarlemmermeer en Veenendaal, tot de eerste verenigingen die begin mei weer van start gingen met de jeugdtrainingen. En ondertussen wordt ook op andere plekken in Nederland weer jeugdtriathlon aangeboden. “Sommige kinderen stonden echt te springen in de woonkamer toen ze het nieuws hoorden”, vertelt Lizette van der Vegt, jeugdtrainer bij AV Impala.

Voldoende afstand

“Voor ons kwam het een beetje als een verrassing dat we weer mochten beginnen”, vervolgt Van der Vegt. “We moesten dus snel gaan nadenken over een plan van aanpak. Aangezien wij ook oudere kinderen in de groep hebben, houden we voor iedereen dezelfde regels aan. Dat betekent dat de kinderen ongeacht hun leeftijd anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden. Om dat te stimuleren heeft iedereen nu een eigen stoeltje langs de baan waar ze hun jasje en een bidon kwijt kunnen. Zo houdt iedereen ongemerkt toch voldoende afstand.”

Looptraining jeugd AV Impala

 

Ook hebben de trainers hun programma aangepast. “We moeten iets creatiever zijn”, vertelt Van der Vegt. “Met fietsen is het redelijk eenvoudig om afstand te houden, maar op de atletiekbaan is dat anders. Normaal doen we veel oefeningen in tweetallen of kleine groepjes, maar dat kan nu even niet. We moeten dus wat meer individuele oefeningen verzinnen waar toch een beetje een spelelement in zit.”

“De kaart die je trekt bepaalt welke oefeningen je moet doen, bijvoorbeeld push ups, horden of loopladders. De kinderen zijn er heel fanatiek in.”

Lizette van der Vegt

Populair bij de kinderen is nu een kaartspel waarbij iedereen een eigen stapel kaarten krijgt. De symbolen staan voor een oefening, de waarde van de kaart voor het aantal herhalingen. “De kaart die je trekt bepaalt dus welke oefeningen je moet doen, bijvoorbeeld push ups, horden of loopladders. De kinderen zijn er heel fanatiek in.”Fietstraining jeugd Triathlon Club Maastricht

Industrieterrein

Ook bij Triathlon Club Maastricht – met een van de snelst groeiende jeugdafdelingen van Nederland – zijn de trainingen weer begonnen. “Eigenlijk valt het met de aanpassingen wel mee”, vindt jeugdtrainer Edwin Dasselaar die in drie jaar het aantal jeugdleden van tien naar vijftig zag groeien. “We trainen in verschillende groepen, dus voor de jongste kinderen is er niet veel veranderd. De oudere kinderen moeten wel afstand houden, maar die groep is niet zo heel groot.”

Voor de trainingen zijn ze uitgeweken naar een industrieterrein waar op zondag vrijwel niemand komt. “We fietsen en lopen op een ronde van anderhalve kilometer en het is vrij eenvoudig om daar voldoende afstand te bewaren.”

Ook niet-leden

Door de regering wordt verenigingen in deze periode – waarin nog niet binnen gesport mag worden – gevraagd ook niet-leden op te vangen. Bij Tri4You in Assen sporten zo nu zo’n twintig kinderen mee die niet lid zijn. “Normaal trainen alle kinderen tussen 6 en 18 jaar tegelijk, maar door de coronamaatregelen hebben we de groep moeten splitsen”, vertelt Soraya Braker van Tri4You.

“De nieuwe kinderen doen gewoon mee op hun stadsfiets, het is heel laagdrempelig.”

Soraya Braker

“Omdat we nog niet zo heel veel jeugdleden hebben, zouden de groepjes zo wel heel klein worden. Dus toen ik hoorde dat premier Rutte verenigingen stimuleert om ook niet-leden te laten meesporten, heb ik dat gelijk aangekaart bij het bestuur. Zij stonden daarvoor open en zodoende ben ik iedereen waarvan ik dacht dat ze misschien interesse zouden hebben, gaan benaderen. Daarnaast hebben we een oproepje op social media geplaatst en zo groeide de groep ineens van zeven uit tot zevenentwintig.”

Blijven hangen

De jeugdleden van Tri4You zijn iedere week bij de Baggelhuizerplas in Assen te vinden. “De nieuwe kinderen doen gewoon mee op hun stadsfiets, het is heel laagdrempelig”, vervolgt Braker. “Daar heb ik de trainingen ook op aangepast. Tot nu toe loopt het allemaal heel goed. Tot de zomervakantie kunnen de kinderen gratis meetrainen bij ons en het zou natuurlijk mooi zijn als die kinderen het zo leuk vinden, dat ze na de proefperiode blijven hangen.”

Fietstraining jeugd Tri4You

Braker hoopt zo gauw het warm genoeg is, ook met de jeugdleden te kunnen gaan zwemmen in de Baggelhuizerplas. Een flink aantal binnen- en buitenzwembaden zijn inmiddels ook weer open, dus bereiden verschillende verenigingen zich nu voor op een herstart van de zwemtrainingen.

Looptraining jeugd Oceanus

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.