Training

De Dolfijn
traint (ook)
online

Leestijd: 4 min

Na een trainingsverbod van zo’n twee maanden proberen triathlonverenigingen heel voorzichtig de draad weer op te pakken. Onder strikte voorwaarden. Toch is voorlopig nog niets normaal. Hoe gaan verenigingen daar mee om en hoe houd je het clubgevoel levend? Dit keer de aanpak van De Dolfijn uit Amsterdam, een triathlonvereniging met ruim 200 leden.

 

Ga er maar aan staan, ruim zeventien minuten planken. Het is Wouter Dijkshoorn, bestuurslid en trainerscoördinator bij de Amsterdamse triathlonclub, in elk geval niet gelukt. Clubgenoot Paul flikte het wél. En daarmee werd Paul de beste planker van De Dolfijn. Deze plankwedstrijd was onderdeel van het clubkampioenschap van dit jaar.

“Het clubkampioenschap bestaat normaal gesproken uit elf onderdelen”, vertelt Dijkshoorn. “Daarbij komen alle drie de disciplines aan bod. Samen, maar ook los van elkaar. Dat betekent onder meer twee keer meedoen aan een triathlon, een kilometer zwemmen, tien kilometer lopen en meedoen aan een duathlon. Voor elk onderdeel kun je punten verdienen.”

Challenges

De coronacrisis gooide echter flink wat roet in het eten, dus besloot het bestuur alternatieve onderdelen te bedenken. Zoals planken. Maar liefst 25 Dolfijners deden mee en stuurden een filmpje van hun challenge in. Het waren niet de meest dynamische filmpjes, concludeerde de jury, maar iedereen maakte er het beste van.

“Vrijwilligers zijn straks weer hard nodig. Deze periode leert gelukkig dat we een hechte vereniging zijn.”

Wouter Dijkshoorn

De tweede challenge was een wissel T1, dus van zwemmen naar fietsen. Ook hier moesten deelnemers een filmpje van (laten) maken, om ze vervolgens op de Facebook-pagina van De Dolfijn te plaatsen. Dijkshoorn: “Deze challenges zijn een manier om het clubgevoel levend te houden. En ik moet zeggen: het lukt aardig. Leden zijn zeer actief op Facebook en tonen betrokkenheid. We hebben nauwelijks mensen die hun lidmaatschap opzeggen.”

Vrijwilligers werven

“Als bestuur grijpen we deze periode juist aan om meer vrijwilligers binnen de club te werven”, vervolgt Dijkshoorn. “Of het nu gaat om het organiseren van een barbecue of het regelen van een trainingsweekeinde: vrijwilligers zijn straks weer hard nodig. Deze periode leert gelukkig dat we een hechte vereniging zijn.”



bakker Roel

Over clubgevoel gesproken: bakker Roel verdient wat dat betreft een aparte vermelding, zegt Dijkshoorn. “Hij woont bij een molen en heeft een Airbnb. Wie wil, kan brood bij hem kopen. Hij fietst elke dag door de stad om de bestellingen rond te brengen. Dat doet hij in Dolfijn-outfit. Grappig toch? En het is superlekker brood. Perfect trainingsvoer.”

 

Naast verschillende challenges biedt De Dolfijn wekelijks core-oefeningen aan via YouTube. “Soms doen hier 40 à 50 mensen aan mee, heel tof natuurlijk.” Verder zijn de wedstrijden en trainingen via Zwift razend populair, vervolgt Dijkshoorn. Andere verenigingen doen hier – op uitnodiging van de Amsterdamse club – ook aan mee. “De laatste keer deden 28 Dolfijners mee aan de Team Time Trial, verdeeld over vier teams. Zo krijg je toch nog een beetje wedstrijdgevoel.”

Rustig opbouwen

De bestuursleden van De Dolfijn hebben zeer regelmatig contact met elkaar. De vereniging volgt de richtlijnen van het RIVM en NOC*NSF. Leden worden onder meer via Facebook op de hoogte gehouden. Daarnaast delen trainers allerlei tips en alternatieve oefeningen. Dijkshoorn: “Bij De Dolfijn zitten relatief veel zwemmers. Ze lopen en fietsen ook wel, maar minder. Wanneer de zwemtrainingen wegvallen, kun je niet in één keer als een bezetene vier keer per week gaan hardlopen. Zoiets moet je rustig opbouwen.”

“Omdat het wedstrijdseizoen zeer waarschijnlijk helemaal wegvalt, is het belangrijk dat leden algemeen fit blijven, zonder jezelf over de kop te trainen.”

Wouter Dijkshoorn

De trainers geven tips hoe je zoiets op een verantwoorde manier doet. “Omdat het wedstrijdseizoen zeer waarschijnlijk helemaal wegvalt, is het belangrijk dat leden algemeen fit blijven, zonder jezelf over de kop te trainen.” Ook wisselen leden onderling allerlei tips uit, bijvoorbeeld op het gebied van open water zwemmen. Waar is de temperatuur aangenaam, waar is het veilig?

Wedstrijdbeest

Dijkshoorn zelf mist vooral de wedstrijden. Hij doet normaal gesproken mee aan de teamcompetities. Daarnaast had hij zich ingeschreven voor een paar andere evenementen. “Ik durf mezelf wel een wedstrijdbeest te noemen. Ik had me onder meer ingeschreven voor La Roche 111, een cross triathlon. Een schitterende wedstrijd die al gauw zes uur duurt. Volgend jaar maar weer.”

Wouter Dijkshoorn

Dijkshoorn is blij dat de trainingen in clubverband heel voorzichtig weer hervat kunnen worden, zoals de loop- en zwemtrainingen. Sinds vorige week kunnen Dolfijners weer trainen bij AAC. De kantine, kleedkamers en toiletten zijn weliswaar gesloten, toch kan er weer in kleine groepen getraind worden. Inclusief intervallen op de baan, als je maar anderhalve meter afstand houdt. Inhalen doe je in baan 3, spugen is verboden en je neus legen doe je in een zakdoekje. Het is ongelooflijk wennen, maar het begint weer ergens op te lijken.

Dijkshoorn zal blij zijn als alles weer normaal is, toch heeft de coronacrisis ook iets positiefs opgeleverd: de Zwift-trainingen en -wedstrijden zijn een blijvertje. “Veel leden zijn zo enthousiast, dat we blijven Zwiften. Ik vond mezelf altijd een echte buitenfietser, maar ook ik ben intussen gegrepen.”

Lees ook: ‘Challenges houden het clubgevoel levend’ over de aanpak van Hellas Utrecht in coronatijd.

Deel dit artikel


Jeroen Kreule

Schrijft achtergrondverhalen, doet interviews en verzorgt trainingstips voor Transition

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.