Lifestyle

De medailles van Vaneman

Leestijd: 3 min

Kees Vaneman  is een triatleet van het eerste uur. In 1981 was hij in Kijkduin een van de elf deelnemers aan de eerste hele triathlon in Europa. Na dit avontuur zouden nog veel triathlons volgen. Zo deed hij vijftien keer – twee keer in Kijkduin en dertien keer in Almere mee aan de Holland Triathlon, tegenwoordig de Challenge Almere-Amsterdam, en startte hij drie keer in de Ironman Hawaii. Alle medailles, vaantjes, oorkondes en bekers uit die tijd heeft hij bewaard, maar nu is het tijd voor een opruiming. 



De medailles die Kees Vaneman na de finish in Almere kreeg, gaan naar oud-speaker Wim van den Broek die plannen heeft om ooit een triathlonmuseum te beginnen in Oud Gastel (waar ook al sinds 1986 een triathlon wordt georganiseerd). “Het was een lastige beslissing om de medailles weg te doen en ik doe het echt met pijn in mijn hart, maar mijn vrouw en ik willen kleiner gaan wonen, voordat die keuze straks eventueel voor ons wordt gemaakt”, vertelt de 72-jarige Vaneman. 

 

De inwoner van Huizen is een van de pioniers die in 1981 in Kijkduin meedeed aan de eerste hele triathlon in Europa. Opvallend genoeg heeft Vaneman geen fysiek aandenken aan de race waarin hij drie kwartier achter winnaar Gregor Stam als tweede finishte. “Ik weet dat Gregor een vaantje heeft, maar ik kan me niet herinneren dat ik iets heb gekregen. Ook de oorkonde, die er wel geweest moet zijn, heb ik niet meer. Die is misschien tijdens een verhuizing kwijtgeraakt”, vervolgt Vaneman.  

Blik op oneindig

Elf deelnemers kwamen aan de start in Kijkduin, waar 4 km gezwommen werd, 170 km gefietst en 42,5 km hard gelopen. Slechts vier kwamen er aan de finish. “Ik las een briefje op het prikbord in de kantine van de atletiekclub in Den Haag dat er een triathlon zou worden gehouden. Dat leek me wel een mooie uitdaging. Ik deed aan hardlopen en maakte in de jaren zeventig samen met Gerard Nijboer en Cor Vriend deel uit van de Nederlandse marathonselectie.  Fietsen deed ik ook graag, ik maakte in die tijd lange fietstochten door Europa, alleen zwemmen kon ik niet.”  

Ondanks dat hij vooraf een zwemlerares inhuurde om hem te leren zwemmen, kwam Vaneman als allerlaatste uit het Haagse Zuiderparkbad. “Ik zwom schoolslag en deed anderhalf uur over 4 km zwemmen. Gregor Stam was al lang weg, toen ik op de fiets sprong”, blikt hij terug. “Eenmaal op het fietsparkoers heb ik de blik op oneindig gezet en na 170 kilometer fietsen door het Westland, begon ik uiteindelijk op de zevende plek aan het lopen.”  

In de marathon wist Vaneman op te rukken naar de tweede plek. “Runar Palm en Per Wengström uit Zweden en Hennie Popma, die later opgaf, wist ik in te halen. Jim Koster en Rudolf Degenaar waren eerder al ergens op het loopparkoers ingestort en uitgestapt. Het was een bijzondere gebeurtenis, uniek in Nederland en Europa, maar op dat moment hadden we dat niet in de gaten. We waren vooral totall-loss na de finish.”  

De Nederlandse deelnemers aan de Ironman Hawaii in 1982: Boven (vlmr) Joop van Zanten, Hans Dieben, Herman van Lienden, Gregor Stam en 'coach' Leo van Zent. Onder: Jim Koster en Kees Vaneman


Avontuurlijke atleet

De triathlonsport heeft hem veel gebracht, vertelt Vaneman. “Na die eerste keer in Kijkduin, was ik het tweede jaar ook van de partij en daarna deed ik nog dertien keer mee in Almere, was ik drie keer op Hawaii en startte ik vijf keer in Nice. Ik heb daar mooie herinneringen aan, het was een geweldige tijd.” 

 

Alle medailles, vaantjes, bekers en oorkondes die hij de afgelopen vijftig jaren bij elkaar verzamelde, heeft hij bewaard, maar het meeste gaat nu weg. “Ik was heel actief en avontuurlijk als atleet en heb heel veel wedstrijden gedaan. Eerst had ik een grote prijzenkast in de woonkamer, maar uiteindelijk is het meeste in vijf grote dozen op zolder beland. Het is echt te veel om te bewaren”, aldus Vaneman die dit jaar in Bussum een koninklijke onderscheiding kreeg voor zijn inzet als vrijwilliger op sportief en cultureel vlak.  

Verslaafd aan duursport

Zijn plakboeken en een aantal speciale aandenkens gaan wel mee naar zijn nieuwe woning.  “Mijn Elfstedenkruisje bijvoorbeeld, een hardloopbeker als aandenken aan de eerste internationale wedstrijd die ik won, en een onderscheiding van de Nederlandse skivereniging omdat ik in 1981 als eerste Nederlander, 178e van de 3000 deelnemers, eindigde in de 75 kilometer lange Koasalauf in Oostenrijk.”  

Dat sommige van zijn triathlonaandenkens een nieuwe bestemming krijgen, vindt hij fijn. “Ik ben blij dat Wim de medailles uit Almere wil overnemen, want als niemand anders ze had willen hebben, dan waren ze naar het grofvuil gegaan.”  

Kees Vaneman schreef in 2022 het boek ‘Verslaafd aan duursport’ over al zijn duursportavonturen. Het boek is te bestellen via keesvaneman@gmail.com en kost €18,95 (exclusief portokosten).   

Deel dit artikel


Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.