Lifestyle

De Nieuwe Wereld

Leestijd: 4 min

De zomer van 2020 had een triathlonzomer zonder weerga moeten worden. Met mixed teamrelay op de Olympische Spelen, het WK multisport in eigen land, seizoen negen van de Teamcompetities. Boordevol nieuwe en vertrouwde, grote en kleine enduro-avonturen. Dat alles is niet. Wat nog wel is en wat was, wat niet kon zijn en wat niet meer terug komt, daar neemt Transition jou graag in mee. Leven, beleven en sporten in twaalf artikelen. Dit is onze zomerspecial Nieuwe Wereld.

 

 

Sportleven na COVID-19

De veelgehoorde kreet dat de wereld niet meer hetzelfde is, geldt ook voor sporters die zelf te maken hebben gehad met COVID-19. En voor hen die daar in de toekomst nog tegenaan zullen lopen. Bijpraten dus met huisarts en hoogleraar Jochen Cals en sportarts Guido Vroemen. Kortademigheid en een laag energiepeil zijn niet de enige risico’s en infectiepreventie is een thema dat we nog vaak zullen tegenkomen.

De draad weer oppakken en het sportleven herinrichten, brengt op een aantal vlakken grote veranderingen met zich mee. Het duurt niet voor niks tot eind augustus voor er in Nederland weer een triathlon gehouden wordt, ook al is de versoepeling van kracht sinds 1 juli. Het zal er allemaal wat anders uit gaan zien. Voor organisaties niet in het minst. We spraken met de beleidsmedewerker van de NTB, twee wedstrijdorganisaties en een official over wedstrijden in de nieuwe wereld.

Ook voor toeschouwers krijgt triathlon een andere beleving. Dicht opeengepakte massa’s, hot spots en volle finishstadions gaan we misschien nooit meer zien. Een ode aan de knusheid en het gedrang van weleer.

Dat we met zijn allen voorlopig niet de wereld zullen bereizen voor onze sport, zoals we dat gewoon waren tot vorig jaar, leidt momenteel tot weinig discussie. Transition schetst nog eens hoe dat beeld er tot voor kort ook alweer uit zag, op basis van de werelddekking die de grote wedstrijdlabels in 2019 wisten te realiseren. Hoeveel daarvan is in 2020 overeind gebleven? Weinig. Heel erg weinig. En hoe ziet de Nog Nieuwere Wereld er over vijf jaar uit? Wij keken in de glazen bol en doen met een Orwelliaanse toekomstbenadering alvast de groeten uit 2025. Hou je vast.

Topsporters on hold

Wat doe je als topsporter wanneer jouw broodwinning on hold is gezet? Als je geen zicht hebt op wanneer je weer mag racen? In onze special Andere Tijden kon je daarover al diverse bijdragen lezen. De redactie koos ditmaal drie nieuwe invalshoeken. Newlyweds Rachel Klamer en Richard Murray hebben goede redenen om triathlon even als bijzaak te beschouwen en vertellen daar openhartig over. We maakten een uitgebreid portret.

Jonge honden Joey en Kim van ’t Verlaat staan te popelen om weer los te mogen. Zij proberen klaar te zijn voor het als het weer kan. Dat ging de afgelopen maanden met ups en downs, maar nu staan ze in de startblokken. Broer en zus vertellen over deze periode, over studeren als afleiding, nieuwe uitdagingen en mooie fietsritten en over de steun die ze aan elkaar hadden in deze periode.

Strategen als Joel Filliol en Louis Delahaije hebben achter de schermen veel topsporters in beweging gehouden de afgelopen maanden. Van elke atleet weten wat die nodig heeft, plannen met flexibiliteit en de horizon naar het juiste punt verleggen, dat beschouwen ze beiden als hun taak. Wij spraken ze beiden en lieten ze ook over elkaar aan het woord in het dubbel-interview ‘Strategen aan zet’.

Iemand voor wie de coach ook een nieuw plan nodig had, is Jetze Plat. Na een plan b was dat zelfs een plan c. De überhandbiker en paralympisch triathlonkampioen liep een scheurtje in zijn nekwervel op met motorcrossen. Herstellen en terug naar de tekentafel. Inmiddels gaat het de goede kant op en dus kijkt ook Plat weer gretig vooruit. Het leverde een fijne longread op.

Zelfde sport, andere avonturen

Toen ultra-atlete Jacomina Eijkelboom haar plan om de TransAm Triathlon in 2020 te volbrengen in rook op zag gaan, ging ze niet bij de pakken neerzitten. Een spontaan idee, gevolgd door een oproep op Facebook, bracht zoveel mensen in beweging dat ze vier weken lang zwemmend, fietsend en lopend door Nederland ging. Ze bezocht vrienden, bekenden en onbekenden. Haar motto #thinkbig werd, hoe toepasselijk in deze tijd, omgedacht tot #thinksmall.

Ook bij agegroupers wil het heilige vuur weleens doven. In deze zomerspecial daarom twee keer twee triatleten aan het woord, die hun zomerplannen in het water zagen vallen. Cornee van Loon had twee ironmans op de planning en zit nu noodgedwongen in de wachtkamer.

Natascha Binnewijzend vermaakte zich met klusjes doen. Waar Van Loon de grote events opzoekt, geniet Binnewijzend vooral van het kleinschalige. Voor beiden geldt dat het heilige vuur wel weer terugkomt.

Dezelfde tegenstelling kenmerkt de sportbeleving van Joyce Borgmann en Gerrit Bouhuis. Terwijl Borgmann als ambassadrice van Women for Tri graag het rode finishtapijt als doel heeft, kan het Gerrit Bouhuis niet kleinschalig genoeg zijn. Zijn favoriete decor is een desolaat en bij voorkeur ruig berglandschap. Voor beiden geldt echter dat er niet veel andere mensen nodig zijn om maximaal te genieten.

 

Deel dit artikel


Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.