Training

De run op
indoor
trainers

Leestijd: 3 min

Indoor fietstrainers die met pallets tegelijk de deur uit vlogen, maar ook dumbells, yogamatjes en zwemelastieken die nauwelijks aan te slepen waren. Het was (en is nog steeds) gekkenhuis bij onder meer fietsenwinkel Mantel en sportwinkel Decathlon. De coronamaatregelen hebben ook triatleten gedwongen tot alternatieve trainingsvormen.

 

Sportwinkels spinnen garen bij triatleten die fit willen blijven. Marketingmanager Bram van Boekholt van Mantel kan dat beamen. Het bedrijf heeft superstores in Arnhem, Den Bosch en Utrecht en is een van de grootste online fietsenwinkels van Nederland. “In de periode tussen 12 maart en nu hebben we vier à vijf keer zoveel fietstrainers verkocht als in dezelfde periode vorig jaar. Dat is volledig te wijten aan de coronamaatregelen.”

“Vooral in lockdown-landen als Frankrijk, Spanje, Italië en de UK hebben de fietstrainers het uitzonderlijk goed gedaan.”

Bram van Boekholt

Daarbij moet volgens de marketingmanager wel een kleine kanttekening worden gemaakt: Mantel heeft in Nederland 2,5 keer zoveel fietstrainers verkocht. Van Boekholt: “Vooral in lockdown-landen als Frankrijk, Spanje, Italië en de UK hebben de fietstrainers het uitzonderlijk goed gedaan.” Met name de Flux en de Flux S van Tacx zijn volgens hem populair. “Het is een semi-instapmodel en bedoeld voor mensen die niet de hoofdprijs willen betalen, maar toch de voordelen willen hebben van een direct driver trainer voor een realistisch fietsgevoel.”

Ongebruikelijk

Tacx – sinds 2019 onderdeel van Garmin – kan geen verkoopcijfers delen, zegt pr-manager Marije de Gruijter. Maar dat de verkoopcijfers goed zijn, staat buiten kijf. De Gruijter: “De vraag verschilt per regio, maar we hebben de afgelopen periode een verhoogde interesse en vraag naar indoor trainers gezien, vooral in gebieden/landen met strikte regels rondom thuis blijven. Op het noordelijk halfrond markeert de lente meestal het einde van het indoorseizoen, omdat veel fietsers naar buiten gaan. Het is dus ongebruikelijk om in deze tijd van het jaar een toenemende vraag naar indoor trainers te zien.”

“Het zwemelastiek was zelfs een tijdje niet leverbaar, zo populair.”

Sandra de Looff-Landkroon

Ook Decathlon doet bijzonder goede zaken sinds de invoering van de coronamaatregelen, zegt Sandra de Looff-Landkroon. “Vergelijkbaar met de kerstpiek, zo druk is het sinds sporten in clubverband en in sportscholen niet meer mocht. De verkoop van onder meer kettlebells, dumbbells, buikspiertrainers en foam rollers is enorm gestegen, want mensen willen toch fit blijven. Ook het pilatusmatje is erg gewild. En het zwemelastiek was zelfs een tijdje niet leverbaar, zo populair.”



Doortrainen

Op het visitekaartje van De Looff-Landkroon staat National Sport Leader Aptonia The Netherlands bij Decathlon, ook wel brandmanager genoemd. Aptonia is hét triathlonmerk van Decathlon. De Looff-Landkroon is zelf ook triatlete en had dit jaar een halve triathlon op het programma staan. Toegegeven, ze is een tikkie minder gemotiveerd nu deze wedstrijd niet meer doorgaat, maar ze probeert zo veel mogelijk door te trainen. Ze loopt drie keer per week hard, verder doet ze thuis krachtoefeningen en traint ze haar core. Ook geeft ze spinninglessen, nu nog noodgedwongen op een parkeerplaats naast de sportschool.

Over fietsen gesproken: net als Mantel verkoopt ook Decathlon veel meer indoor fietstrainers dan normaal. Naast Tacx heeft Decathlon met BTWIN haar eigen fietsmerk in het assortiment, inclusief software. Verkoopcijfers kan De Looff-Landkroon niet geven, maar een ding is zeker: net als bij Mantel heeft de coronacrisis Decathlon geen windeieren gelegd.

“Omdat een vakantie in het buitenland er wellicht niet voor iedereen in zit, geven ze het uit aan een fiets.”

Bram van Boekholt

Fietsverkoop

Mantel heeft onlangs nog een flink aantal nieuwe mensen aangenomen, zegt Van Boekholt. Het gaat onder meer om functies bij de afdelingen Logistiek en Klantenservice. Het is volgens de marketingmanager gigantisch druk, niet alleen qua verkoop van fietstrainers. “We verkopen ook relatief veel racefietsen en mountainbikes voor beginners. Buiten sporten is het enige wat mensen konden of kunnen doen, sinds de sluiting van sportclubs en fitnesscentra. Premier Rutte raadde mensen zelfs aan om te gaan fietsen voor de dagelijkse beweging. Mensen geven hun vakantiegeld ook anders uit. Omdat een vakantie in het buitenland er wellicht niet voor iedereen in zit, geven ze het uit aan een fiets.”

Deel dit artikel


Jeroen Kreule

Schrijft achtergrondverhalen, doet interviews en verzorgt trainingstips voor Transition

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.