Avontuur

Dillo in Roth op jacht naar
27 jaar oud
persoonlijk record

Leestijd: 3 min

Peter-Johan Dillo (53) heeft zijn jonge jaren al een tijdje achter zich liggen, maar snel is hij nog steeds. In Challenge Roth gaat hij dit weekend op jacht naar zijn 27 jaar oude persoonlijke record op de hele triathlon.

 

Dillo was als twintiger een topper in ons land op de korte afstand.  Zo deed hij in de jaren negentig, in de tijd dat Rob Barel en Dennis Looze en Eimert Venderbosch toonaangevende namen waren, twee keer bij de elite mee aan een Europees kampioenschap over de standaard afstand.

Nu, dertig jaar later, is Dillo nog steeds fanatiek. Of beter gezegd: weer fanatiek. Tussen 2000 en 2014 was hij er een tijd tussenuit. “Ik ging osteopathie studeren in Gent, vervolgens werken en kreeg kinderen”, vertelt Dillo. “In die tijd sportte ik wel, maar heel recreatief. Ik heb wat marathons gelopen en reed af en toe wat mountainbiketochtjes, totdat ik in 2014 een nieuwe wegfiets kocht.”

 

Deze Pinarello – een Italiaanse schoonheid die inmiddels een plekje in de slaapkamer heeft gekregen – inspireerde Dillo om weer wat vaker te gaan fietsen. “Zo deed ik mee aan de Tour du Mont Blanc, een eendaagse tocht over 330 km en 8300 hoogtemeters door Frankrijk, Italië en Zwitserland. En toen ik die volbracht had, dacht ik: als ik dit kan, kan ik ook wel weer een triathlon doen.”Samen met Peter Borst, die hij leerde kennen in zijn osteopathiepraktijk in Schagen, deed hij in 2014 mee aan de Challenge in Roth. “Peter vertelde me dat hij dat weekeinde in Roth zou gaan kijken om zich vervolgens daar in te gaan schrijven voor het jaar daarop. Toen heb ik hem gevraagd of hij mij ook wilde inschrijven.”

Dillo bleek het zwemmen, lopen en fietsen nog niet verleerd. In 2015 plaatste hij zich in Frankfurt voor de Ironman Hawaii en in 2017 was hij weer van de partij in Kona. “De eerste keer speelde de jetlag me parten en was ik niet honderd procent gefocust op de race omdat ik er ook nog een leuke trip van wilde maken. Twee jaar later was ik beter voorbereid, maar maakte ik de fout om te weinig te drinken tijdens de wedstrijd. Ik wil er zeker nog een keer terug om mee te strijden voor de overwinning, maar niet dit jaar. Ik ben nu de oudste in mijn leeftijdscategorie en na Hamburg en Roth is een derde Ironman in één jaar wat veel.”

Normaal geeft hij trouwens niet zoveel om podiumplaatsen. “Ik heb daar niet zo veel mee. Ik wil voor mijzelf een goede wedstrijd draaien en mezelf verbeteren, mijn klassering vind ik dan minder belangrijk”, vervolgt Dillo die dit jaar in Hamburg de Europese titel Ironman bij de 50-plussers veroverde. “Het is nu vooral mijn doel om mijn persoonlijk record van 8.30.05, van 27 jaar geleden in Almere, te verbeteren. Ik was er met 8.37 al dichtbij in Hamburg. Ik fietste en liep sneller in Hamburg, alleen het zwemmen ging iets langzamer.”

Het geheim achter zijn succes? “Ik maak mijn eigen schema’s en ik train het hele jaar consistent. Ik vind het ook leuk om een beetje te experimenteren met trainingsmethodes. Ik train tegenwoordig bijna altijd hard. Een keer in de week, op maandag, doe ik het rustig aan, maar ik ben niet iemand die rustige duurtrainingen doet. Als je hard traint, ga je ook hard in een wedstrijd.”

Zijn motivatie haalt hij uit het feit dat hij zich graag fit voelt. Zijn vrouw Kirsten is een andere belangrijke factor. “Onze dochter van 21 is het huis uit en onze zoon van 17 woont nog thuis. In de aanloop naar een belangrijke wedstrijd, zorgt Kirsten ervoor dat alles thuis geregeld is. Ik kom dan na mijn werk om zes uur thuis, eet snel een broodje en ga dan nog drie uur fietsen.  Als ik heel soms geen zin heb, dan is het Kirsten die me aanmoedigt om toch te gaan.”Dillo komt alweer voor de vijfde keer aan de start van de Challenge Roth, een van de meest populaire wedstrijden in Europa die voor 2024 binnen veertig seconden was volgeboekt. “Roth, is naast Nice en Lanzarote een van mijn favoriete wedstrijden. De sfeer in Roth is uniek. Vooral de Solarberg, waar het publiek rijen dik staat is een belevenis. Dan voel je je heel even een renner in de Tour de France.”

Na Hamburg hoopt Dillo ook in Roth weer een supersnelle tijd neer te zetten. Het liefst onder de achtenhalf uur. “Hamburg was vijf weken geleden, dus het is afwachten of ik daar alweer goed van hersteld ben. Maar die wedstrijd heeft me ook wel vertrouwen gegeven. Ik liep daar de marathon in drie uur, het is gaaf dat dat nog mogelijk is.”

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.