Lifestyle

‘Duathlon
maakt je
sterker
als atleet'

Leestijd: 3 min

Duathlon – oftewel lopen, fietsen en lopen – is een ideale multisportdiscipline voor de minder goede zwemmers onder ons. Maar er zijn meer redenen waarom deelname aan een duathlon best een goed idee is. Volgens Aline Kootstra en Thomas Cremers word je er een sterkere atleet van. ‘Duathlon is per definitie afzien en dat willen ‘we’ toch?’

 

Drie jaar geleden deed Aline Kootstra haar eerste run-bike-run-wedstrijd op het Hulsbeek in Oldenzaal. Een logische stap, zegt de 30-jarige atlete. “Lopen is echt mijn ding. Duathlon is in dat opzicht in mijn voordeel.” En dat heeft ze inmiddels bewezen, want ze werd dit jaar Nederlands Kampioen op de sprintafstand en vorig jaar al op de standaard afstand. Ook internationaal doet Aline goed mee. Zo veroverde ze onlangs een knappe tiende plaats tijdens de het Europees Kampioenschap in Portugal.

Hoogst haalbare

Vooraf was ze erg benieuwd hoe het zou gaan in een startveld met de beste duatleten uit heel Europa. “Ik ga altijd voor het hoogst haalbare. Ik doe wat ik kan en vind het racen heel leuk.” Dat laatste is volgens de atlete dan ook het allerbelangrijkste. “Doe vooral wat je leuk vindt. Door mijn achtergrond ben ik bij duathlon uitgekomen. Ik ben als kind begonnen met atletiek en heb daarnaast van mijn twaalfde tot achttiende aan triathlon gedaan. Dat heb ik tijdens mijn studie weer opgepakt. Ik vind het vooral leuk om dingen samen te doen en bijvoorbeeld met vrienden te gaan fietsen.”Het zwemmen ligt Aline wat minder. “Dat vind ik ook minder leuk. Toch doe ik het wel, omdat ik naast duathlon ook nog mee doe aan de Teamcompetities. Ik train gemiddeld tien uur per week, in combinatie met 32 uur werken.” De atlete vindt het jammer dat duathlon in Nederland een relatief kleine sport is. “In Frankrijk, waar ik meedeed aan een competitiewedstrijd, is het startveld vele malen groter. Op zo’n dag leeft iedereen voor duathlon, iedereen heeft hetzelfde doel, dat is gaaf.”

“Triathlon en duathlon zijn twee toch wel verschillende disciplines, maar ze vullen elkaar goed aan.”

Stuk intenser

“De sport verdient meer bekendheid, omdat het gewoon heel leuk is”, vindt Aline. “Ik hoor vaak mensen die duathlon lastig vinden, vanwege het fietsen na het lopen. Omdat je eerst loopt, voelt het een stuk intenser. Ik ken dat gevoel nog wel. Toch is die overgang goed te trainen. Het is echt een kwestie van vaker doen. Bovendien: als je alles in hoog tempo doet, voel je het niet zo erg”, lacht de atlete.

En het zijn juist die wissels die je als atleet sterker maken, merkt Thomas Cremers op. “Na de eerste run vermoeid de fiets op en vervolgens onder vermoeidheid nog een laatste run afwerken… Dat maakt je goed in de overgangen en sterker als atleet in het algemeen”, vertelt de 25-jarige duatleet, eveneens Nederlands Kampioen op de sprintafstand. Vanaf het moment dat hij de sport binnen kwam rollen in 2015 heeft hij triathlon en duathlon altijd gecombineerd. “Deze twee toch wel verschillende disciplines vullen elkaar goed aan.”

Bronzen plak

Thomas kwam als voetballer via een talentendag van NOC*NSF met de sport in aanraking. “Doordat ik niet uit de zwemsport kom vond ik sneller mijn weg in de duathlon. Al redelijk snel stond ik aan de start van kampioenschappen in het buitenland. In 2017 heb ik als junior mee mogen doen aan het WK duathlon in Canada en behaalde daar een bronzen plak. Het gevoel van een medaille halen op zo’n kampioenschap was echt speciaal. Later lukte dit nog eens in Pontevedra als belofte (2019).”

“De saamhorigheid die ontstaat tussen atleten ervaar ik als zeer waardevol.”

Zijn mooiste wedstrijdervaringen binnen de duathlon komen vooral voort uit de grote kampioenschappen: 8e bij de elite op het EK (Bilbao, 2022), 10e bij de elite op het WK (Ibiza, 2023) en 4e tijdens de mixed relay op ditzelfde WK. “In 2022 heb ik ook de Wereldspelen mee mogen maken. Helaas was dit sportief gezien niet waar ik op had gehoopt, maar hoe dan ook een unieke ervaring! Daarnaast ervaar ik de saamhorigheid die ontstaat tussen atleten als zeer waardevol.”

Andere discipline

Het niveau in duathlon wordt, zeker internationaal, vaak onderschat merkt Thomas. “Het is een andere discipline dan triathlon en dat wordt vaak vergeten. Ik zou andere atleten graag adviseren om triathlon en duathlon wat vaker te combineren en te omarmen aangezien je er als atleet in mijn ogen alleen maar sterker van wordt. Daarnaast is duathlon per definitie altijd afzien en dat willen ‘we’ als atleten toch?”, lacht Thomas. “Mocht je een keer een duathlon (of meerdere) willen doen dan zijn de Run Bike Run Series een aanrader. Dit zijn vijf nationale wedstrijden met zowel stayer als niet-stayer formats.”

Deel dit artikel


Jeannet Pennings

Hoofdredacteur van Transition Magazine en zelf amateur triatleet. Schrijft over training, gezondheid en triathlon als lifestyle.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.