Lifestyle

Een Start2Tri-cursus helpt je op weg

Leestijd: 3 min

De afgelopen jaren kwamen veel nieuwkomers met onze sport in aanraking via een Start2Tri-cursus. In deze cursussen worden combiduursporters in spe onder deskundige begeleiding binnen een paar weken of maanden klaargestoomd voor deelname aan hun eerste triathlon, duathlon, aquathlon of andere vorm van combiduursport. 

Hoe train je drie onderdelen, welke materialen heb je nodig en hoe kun je het beste wisselen? Een Start2Tri-cursus is de perfecte gelegenheid om op een laagdrempelige manier kennis te maken met de sport. Aan het woord een aantal organisatoren, trainers en enthousiaste deelnemers.

 

Om nieuwkomers te enthousiasmeren en voor te bereiden op hun eerste triathlon of andere combiduursportevenement bieden veel verenigingen en organisaties Start2Tri-cursussen aan. Bekijk hier een overzicht van alle cursussen. 

''Je kunt in tien weken veel bereiken''

Suzanne Groen

Suzanne Groen - TV De Langstraat

Suzanne Groen rondde in het voorjaar van 2023 met een achtste triathlon de Star2Tri-cursus van TV de Langstraat af.

“Ik was toe aan een nieuwe uitdaging en wilde graag een keer een triathlon proberen. Maar ja, hoe begin je dan? Deze cursus was een mooie manier om kennis te maken met de sport. Het is een perfecte introductie en met drie trainingen per week kun je in tien weken een hoop bereiken. Ik had eerlijk gezegd niet gedacht dat ik het zó leuk zou vinden. Ik had bij het fietsen een beetje mijn bedenkingen, maar nu pak ik vaak in het weekend de fiets en ben ik zo drie uur weg.”

''Ik heb de smaak te pakken''

Jan Baardman

Jan Baardman - Hof van Twente

Jan Baardman werd door zijn zwemtrainster in zwembad De Vijf Heuvels in Markelo gewezen op de Start2Tri-cursus van TTvW Hof van Twente.

“Zij was er zo enthousiast over dat ik me heb aangemeld. Het plezier stond voorop in de cursus, de begeleiding was heel goed en de opbouw van de trainingen maakte dat ik ook echt van de wedstrijd – de 1/8e Hof van Twente Triathlon – heb kunnen genieten. Ik heb in ieder geval de smaak te pakken. Ik wil dit seizoen nog een triathlon doen en het plan is om van de Hof van Twente Triathlon ieder jaar een traditie te maken.”

''Zwemmen is de grootste uitdaging''

Bas Corbijn

Bas Corbijn – Trihalis Tiel

Bas Corbijn geeft fiets- en zwemtrainingen aan de deelnemers van de Start2Tri-cursus van Trihalis.

“In Tiel en omgeving werken we in tien weken toe naar een sprinttriathlon. Het zwemmen is voor de meeste deelnemers de grootste uitdaging. Sommigen halen in het begin nog geen volledige baan borstcrawl. Het is mooi om iemand dan uiteindelijk 500 meter achter elkaar te zien zwemmen in een triathlon. Lukt dat niet, dan is een combinatie van borstcrawl en schoolslag natuurlijk ook prima. Als een deelnemer na de cursus besluit om lid te worden van de club, schaven we gewoon verder aan de techniek.”

''Samen alles rustig uitproberen''

Tim Jongman

Tim Jongman – TC Twente

Tim Jongman deed in 2018 mee aan de Start2Tri-cursus van TC Twente. Vijf jaar later is hij een fanatiek triatleet en komt hij namens de vereniging uit Enschede uit in de 2eDivisie Teamcompetities Triathlon. De Start2Tri-cursus maakte het voor hem makkelijker om zich aan te sluiten bij de vereniging.

“Ik kan het echt iedereen aanraden om zo’n cursus te doen. Je kunt alles rustig uitproberen, samen met anderen die ook net beginnen. Je hoeft het niet allemaal zelf uit te zoeken en je zit nergens aan vast. Het maakt de drempel een stuk lager.”

 

 

 

 

''In twaalf weken klaargestoomd''

Thomas Frohn


Thomas Frohn – EDOsports

Thomas Frohn had vanaf zijn jeugd een enorme angst voor water en om daar vanaf te komen, schreef hij zich in voor een borstcrawlcursus bij EDOsports in Maastricht. Van het een, kwam het ander.

“Ik liep al marathons en was daar bij gaan fietsen. Nadat ik mijn angst voor zwemmen had overwonnen, wilde ik ook graag een triathlon doen. Vandaar dat ik me in 2022 heb aangemeld voor de Start2Tri-cursus. In twaalf weken zijn we klaargestoomd voor de 043Triathlon. Ik vond het echt geweldig en heb me meteen als lid aangemeld. Nog hetzelfde jaar deed ik een halve triathlon en nu ben ik me aan het voorbereiden op mijn eerste hele triathlon in Almere.”

''De saamhorigheid is het leukst''

Bettina Hamming

Bettina Hamming – GVAV Groningen

Bettina Hamming deed in 2019 mee aan de Start2Tri-cursus van GVAV Groningen. Sindsdien haalde ze haar triathlontrainersdiploma en helpt ze zelf mee de cursus te organiseren.

“Onze cursus is vrijwel altijd in no-time volgeboekt en ook dit jaar hadden we weer 25 enthousiaste deelnemers. Naast de trainingen bieden we ook clinics aan over voeding, training, blessurepreventie en wedstrijdvoorbereiding. Triathlon is een complexe sport, dus dat wordt altijd goed gewaardeerd. Ik zelf vond de saamhorigheid het leukste aspect van de cursus. Iedereen vindt het spannend en werkt toe naar hetzelfde doel. Dat motiveert enorm!”

Deel dit artikel


Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.