Lifestyle

EsmeeAnne is
altijd hongerig
naar nieuwe uitdagingen

Leestijd: 4 min

EsmeeAnne de Meulmeester (1999) won afgelopen mei in het Slowaakse Samorin de Special Olympics European Open Triathlon. De Europees kampioen kwam na 750m zwemmen, 20km fietsen en 5km hardlopen in 1 uur en 20 minuten als eerste vrouw binnen. In 2019 voltooide EsmeeAnne haar eerste triathlon in Giesbeek en in september doet ze als eerste Europese Special Olympics-atlete de halve afstand bij de Ironman in Duisburg.

 

”Als atleet met een verstandelijke beperking is deelname aan wedstrijden nog niet zo vanzelfsprekend als dat het hoort te zijn. Met mijn IM-deelname wil ik laten zien dat er heel veel mogelijk is. Ik heb er zin in!’’

 

EsmeeAnne neemt ons mee terug in de tijd, vertelt wat haar motiveert en hoe ze zich thuis voelt bij Move the Limit van Marcel Gierman.

''Hoe ouder ik word,
hoe gemotiveerder ik ben om
aan te tonen dat er heel veel mogelijk is''

Terug in de tijd

Toen ik 14 maanden oud was dachten mijn ouders dat ik koortsstuipen had. Nadat het steeds heftiger werd ben ik opgenomen in het ziekenhuis en werd er vastgesteld dat ik epilepsie had. Helaas bleef ik ziek en na meer onderzoeken kreeg ik de diagnose dat ik geboren ben met een nier- en darmafwijking. Er volgenden meerdere operaties en er werd vastgesteld dat ik onderliggende jeugdreuma heb.

In mijn kindertijd kwam en lag ik veel in ziekenhuizen. Bij het epileptisch centrum Kempenhaeghe werd duidelijk dat ik medicijnafhankelijk zou blijven, én dat een operatie of een ketogeen dieet niet haalbaar was. Na verschillende testen en onderzoeken bleek dat ik verstandelijk beperkt ben. Voor mijzelf zijn dat maar ‘cijfertjes’ waardoor het gevoel groeide om te laten zien dat ik veel meer ben dan dat! Hoe ouder ik word, hoe gemotiveerder ik ben om aan te tonen dat er heel veel mogelijk is. Mijn hoofdles is; “durf te vragen”.

Voor mijn reuma heb ik als therapie in warm water gezwommen, al snel kon ik zonder hulp bewegen en voelde ik ook minder tot geen pijn. Wat voelde ik mij vrij! Vrij snel daarna begon ik met zwemlessen en haalde ik op vijfjarige leeftijd mijn C-diploma. Gelukkig werd ik geaccepteerd bij de zwemvereniging en mijn zwemloopbaan was begonnen. In 2015 ging ik met de Special Olympics mee naar de World Games in Amerika met het open water zwemmen team.

Vanwege de veiligheid mocht ik niet in het echte open water zwemmen. Het zette me aan het denken. Op televisie zag ik namelijk dat blinde/slechtziende atleten met een buddy zwommen en wél in het open water mochten. Dat vond ik niet eerlijk waardoor ik me afvroeg; “wat is het verschil met mijn situatie?” In 2018 zwom ik mijn eerste open water wedstrijd met een buddy! Het was een onvergetelijke ervaring. In 2019 werd er in ons dorp een triathlon georganiseerd en ik kreeg ‘honger’ in deze uitdaging! Dezelfde dag zocht ik contact met de organisatie en kreeg ik groen licht. Ik mocht meedoen!

''Waar ik vooral waarde aan hecht
zijn de opgebouwde vriendschappen
en contacten die ik als een beloning zie'Grenzen verleggen

In 2017, dat vergeet ik bijna te zeggen, liep ik voor Stichting Opkikker de 10 Engelse mijl tijdens de Dam tot Damloop. Het was mijn eerste hardloop ervaring maar ik verleg graag mijn grenzen, net zoals bij triathlon. Naarmate ik ouder word gaat het beter met mijn gezondheid. Dat komt ook omdat ik meer geaccepteerd heb dat dit ook bij EsmeeAnne hoort.. Ik ben meer dan mijn beperking en ik laat me ook niet belemmeren om uitdagingen aan te gaan! Na de 1/8e triathlon raakte ik gemotiveerd om door te gaan in de triathlonsport.

 

Hongerig

Bij de reguliere wedstrijden merkte ik dat ik met een aantal aanpassingen mijn weg kon volgen. In het kader van ‘durf te vragen’ neemt mijn moeder altijd contact op met de organisatie en ondertussen weten we dat er heel veel mogelijkheden zijn. Ik ben daar onwijs dankbaar voor.

Sinds september 2023 train ik bij Move the Limit met Marcel Gierman als coach. Onder Marcel train ik gerichter om doelen te behalen. Op internet zag ik dat een special sporter de Ironman voltooide en inderdaad.. Dat maakte mij weer hongerig, ik wilde dat ook doen! Op 1 september ga ik, als eerste Europese special vrouw, de halve Ironman doen in Duisburg en op 20 oktober loop ik, ook als eerste special vrouw, in Amsterdam de hele marathon! Dat zijn voor mij grote mijlpalen om te bereiken!

Ik ben dankbaar dat naast coach Marcel, die altijd voor mij bereikbaar is en niet alleen op sportgebied, ook de andere teamgenoten er voor mij zijn. Praktische dingen zoals de weg vinden of een route uitstippelen vind ik soms lastig. Het is dan heel erg fijn dat ik soms met een teamgenoot een lange rit kan maken op de weg. En bij de zwemtrainingen, als mijn moeder niet mee kan, mag ik ook altijd aansluiten bij ze. Voor mij is dat écht heel fijn omdat het een uitdaging is om zonder anderen te zwemmen en te fietsen. De afgelopen jaren ben ik er achter gekomen dat als ik goed kan aangeven waar ik hulp bij nodig heb, dat er veel mensen bereid zijn om te helpen. In 2025 wil ik graag de hele Ironman volbrengen en ik wil elk jaar in een andere hoofdstad de marathon lopen. Ik heb geleerd om groots te dromen!

Wat ik ook heb geleerd; De medailles zijn mooi en elke medaille heeft een eigen verhaal, maar waar ik vooral waarde aan hecht zijn de opgebouwde vriendschappen en contacten die ik als een beloning zie.

En dat maakt de sport nog rijker!

EsmeeAnne is via haar website en via haar social media kanalen te volgen.

In april deden er acht atleten mee aan de Super Sprint Triathlon in Deventer en deze maand doet een team van drie sporters als trio mee aan de Ironman 70.3 in Westfriesland. EsmeeAnne loopt de 21km, Wessel Everloo zwemt en Abiesh Raguthas fietst. De atleten van Special Olympics Nederland staan ook aan de start bij Triathlon Holten (29 juni) en Triathlon Apeldoorn (14 september).


Deel dit artikel


Job Boers

Hoofdredacteur van Transition Magazine en verantwoordelijk voor de marketing en communicatie bij de Nederlandse Triathlon Bond.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.