Feras Assani
wil triatleten
in Syrië helpen
Heb jij triathlonmateriaal zoals lichtgebruikte kleding, helmen of schoenen, dat je niet meer gebruikt? Feras Assani, die in 2013 de oorlog in Syrië ontvluchtte, zamelt materiaal in voor jonge triatleten in zijn door de oorlog verwoeste thuisland.
“Ik wil ze helpen met het uitoefenen van hun passie en het nastreven van hun dromen.”
Oorlog in Syrië
Feras Assani is afkomstig uit Aleppo, een voor de oorlog levendige miljoenenstad en populaire toeristenbestemming in het noordwesten van Syrië, dicht bij de Turkse grens. De grootste stad van Syrië, waar ook triatleet Mohamed Maso vandaan komt, werd in de strijd tussen het Syrische leger en verschillende rebellengroepen hard getroffen.
Voor de oorlog in 2011 uitbrak, was Assani in Aleppo werkzaam als zwemtrainer- en coach en in zijn vrije tijd deed hij aan triathlon. Nadat hij het oorlogsgeweld in zijn geboorteland in 2013 ontvluchtte, leefde hij zeven jaar in Libanon. In die periode voltooide hij de internationale officialcursus van World Triathlon en was hij als jurylid actief in internationale wedstrijden in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Azië.
''Ik ben blij dat ik
als official nog steeds
betrokken ben bij de sport''
Actief in Nederland
Sinds 2019 woont Assani met zijn vrouw en drie jonge kinderen in Bilthoven. Ook in Nederland is Assani actief als jurylid en misschien ben je hem al tegengekomen als technical official tijdens de Triathlon Holten of de Challenge Almere-Amsterdam. Actief als triatleet is hij niet meer.
“Ik zwem regelmatig en ik hou van trailrunning en fietsen, maar sinds ik Syrië heb verlaten, is triathlon er niet meer van gekomen. De passie is er nog wel, dus ik ben blij dat ik als official nog steeds betrokken ben bij de sport. Ik ben van plan als mijn Nederlands iets beter is -ik begrijp de taal goed, maar conversaties zijn iets lastiger – om in de toekomst ook de Nederlandse officialcursus te doen bij de NTB. Het lijkt me leuk om ook in lokale wedstrijden vrijwilliger te zijn.”
Jonge triatleten in Syrië
Dertien jaar na de start van de burgeroorlog is de veiligheidssituatie in Syrië nog steeds instabiel. De infrastructuur is grotendeels vernietigd, ziekenhuizen zijn verwoest, er zijn binnen de Syrische landsgrenzen 6,8 miljoen ontheemden en negentig procent van de Syriërs leeft in armoede.
Sport is een manier om de dagelijkse realiteit te ontvluchten, maar sportmaterialen zijn schaars. Om Syrische triatleten te helpen bij het beoefenen van hun sport, is Assani op zoek naar tweedehands triathlonmateriaal zoals triathlonkleding, helmen, hartslagmeters, schoenen en eventueel fietsen.
“Ik wil jonge triatleten in Syrië graag vanuit Nederland ondersteunen”, vervolgt Assani. “Er is zeker potentieel en ik wil hen helpen plezier te beleven aan hun sport en helpen met het nastreven van hun dromen zodat ze afleiding hebben van, en om kunnen gaan met de situatie waarin ze zitten. Er is veel trauma, er is een gebrek aan alles en wat er wel is, is onbetaalbaar.”
Via zijn netwerk in Libanon en Syrië, kan Assani er voor zorgen dat materiaal terechtkomt bij atleten en verenigingen.
“Het zou mooi zijn als we ook tweedehands fietsen naar Syrië kunnen sturen, maar dan hebben we wel een sponsor nodig voor het transport. Voorlopig richt ik me dan ook op kleiner materiaal dat eenvoudiger te vervoeren is. Ik ben dankbaar voor alles wat we daar heen kunnen krijgen.”
Neem voor meer informatie contact op met Feras via feras_0o0@hotmail.com
Marcia Jansen
Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.
Nog niet
ingeschreven?
De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.
Deel dit artikel