Lifestyle

Flashback naar Rio

Leestijd: 3 min

Triathlon maakt sinds 2016 deel uit van de Paralympische Spelen. Joleen Hakker was er samen met Jetze Plat en Geert Schipper, die allebei nog actief zijn, bij die allereerste keer in Rio de Janeiro.



Triathlon maakte in 2016 haar debuut in Rio de Janeiro, maar voor Joleen Hakker, die op haar twaalfde blind werd na een operatie aan een tumor op haar oogzenuw, was het alweer haar derde paralympische deelname. Ze roeide in 2008 in Beijing in de LTA mixed board met stuurman naar een tiende plek. Vier jaar later deed ze als wielrenster mee in Londen. “In Beijing en in Londen verliepen mijn races niet zoals ik gehoopt had. In Beijing waren er onderling strubbelingen in de boot en eindigden we bijna als laatste. In Londen had ik zowel in de tijdrit als in de wegrace materiaalpech.”

 

Na het debacle in Beijing stopte Hakker met roeien. “Maar ik word chagrijnig als ik niet sport, dus toen ik een oproepje van de NTB zag waarin ze atleten zochten die mee wilden doen aan het EK triathlon dat dat jaar in Holten plaatsvond, leek me dat wel wat. Ik kon zwemmen en fietsen, dus ben ik met mijn zus naar een informatieavond geweest. Daar werden allemaal filmpjes en foto’s getoond van afgetrainde atleten en ik herinner me nog goed dat mijn zus zei ‘maar zo zie jij er helemaal niet uit.”

Meer afwisseling

Hakker liet zich er niet door afschrikken. Ze kon een tandem lenen van Jan Mulder, tweevoudig paralympisch kampioen achtervolging op de baan, met de voorwaarde dat ze ook mee zou doen aan het NK tijdrijden. In twee maanden stoomde ze zich klaar voor Holten waar ze, nadat haar enige tegenstandster lek reed, meteen Europees kampioen werd.

Zoals beloofd deed ze daarna ook nog mee aan het NK tijdrijden, waar ze als vierde eindigde. Het leverde haar een uitnodiging van de KNWU op voor een selectiekamp op Malllorca, waarna het vervolgens snel ging. In 2011 werd ze, samen met piloot Nienke Troelstra, wereldkampioene tijdrijden in Quebec. “Dat was heel onwerkelijk, want ik was eigenlijk nog maar een paar maanden serieus aan het trainen. Het zorgde er voor dat ik me vooral ging richten op het wielrennen. Paratriathlon stond nog echt in de kinderschoenen en was toen nog niet paralympisch.”

Het wielrennen, met de Paralympische Spelen in Londen in het vooruitzicht, stond dus op nummer een voor Hakker, maar ze bleef daarnaast wel aan triathlons doen. “In triathlon vond ik meer afwisseling en ik was dan ook heel blij dat ik hoorde dat de sport, en ook mijn klasse, in Rio de Janeiro deel uit zou maken van het paralympisch programma.”



Aanmoedigen in Parijs

Ze eindigde als zesde in Rio en hoewel ze voor goud was gekomen, werden de Paralympische Spelen in Rio uiteindelijk de mooiste. “In 2016, een paar maanden voor de Paralympics, finishte ik samen met mijn guide Linda van Vliet als tweede op het WK in Rotterdam. Dat was wel mijn beste prestatie uit mijn triathlontijd en het was ook gewoon heel leuk om zoveel mensen langs de kant te hebben die kent. Die tweede plek schepte verwachtingen en we hadden zeker op meer gehoopt in Rio. Maar tijdens de Paralympische Spelen lopen vaak dingen anders dan je denkt en met de zesde plaats was ik toch ook blij. Het was goed voor een paralympisch diploma en die had ik nog niet.”

 

Na 2016 deed Hakker een stapje terug, maar ze bleef wel meedoen aan triathlons. “Ik wilde eigenlijk nog een jaar door, maar in januari bleek ik zwanger”, vertelt de triatlete die inmiddels een dochter van vijf en een zoon van zeven  heeft . “Triathlon is geen eenvoudige sport als je blind bent omdat je voor trainingen vaak afhankelijk bent van iemand die met je mee kan, maar ik heb een vast loopmaatje dus ik loop nu voornamelijk hard. Maar met Laura van Leeuwen, mijn eerste triathlonguide, ben ik nog steeds beste vriendinnen en als zij kan, dan vind ik het nog wel leuk om een triathlon mee te pakken. Vorig jaar hebben we nog meegedaan aan de World Triathlon Para Cup in Besançon en meestal start ik wel op het NK. In Enschede zijn we er in september ook weer bij.”

 

Acht jaar geleden werden Jetze Plat en Geert Schipper één en twee in de rolstoelcategorie in Rio de Janeiro. Zij zijn in Parijs weer favoriet voor het podium. “Het is geweldig dat zij nog steeds domineren. In mijn categorie zie je trouwens ook nog steeds veel van dezelfde gezichten. We gaan ze zondag allemaal aanmoedigen. Ik heb op de school van mijn kinderen in alle klassen presentaties gehouden over de Paralympische Spelen, maar nu de Spelen zo dichtbij zijn, vind ik het leuk om mijn kinderen te laten zien wat mama gedaan heeft.”

 

 

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.