Training

De ideale
training in
de winter

Leestijd: 1 min

Langlaufen oubollig? Niet als je het Machiel Ittmann vraagt. De triathlontrainer en langlaufinstructeur bij Vasa Sport noemt de sport veelzijdig en intensief. Langlaufen is een optimale combinatie van techniek, snelheid, kracht én conditie. Kortom, de ideale wintertraining.

 

Eerder schreven we er al over: langlaufen als alternatieve training in de winter voor triatleten. Waarom? Dat heeft volgens Ittmann vooral met variatie te maken. “Variatie geeft je lichaam een goede prikkel om je prestaties te verbeteren”, is zijn filosofie. “Daarbij gebruik je bij langlaufen al je grote spiergroepen. Dus naast je benen ook rug, armen en buik. De sport vraagt lekker veel van je corestabiliteit en je traint ook je kleine spiertjes, omdat coördinatie een grote rol speelt.”

Vijf voordelen

Er zijn verschillende redenen waarom jij als triatleet langlaufen in je winterprogramma zou kunnen opnemen. Dit zijn de voordelen volgens Vasa Sport:

  • Je geeft je training een boost en voorkomt de winterdip.
  • De X-training (crosstraining) zorgt voor vooruitgang in je eigen sport.
  • Je trainingszin stijgt, want je bent met iets nieuws bezig (variatie!).
  • Je werkt in de natuur aan kracht, conditie, core en coördinatie
  • Als je de langlauftraining afsluit met een (fun)wedstrijd heb je een leuk en uitdagend doel om naartoe te werken.

Twee technieken

Bij langlaufen zijn er twee technieken: klassiek en skating. Bij klassiek zitten je ski’s in soort ’tramrails’ en maak je een loopbeweging. Skating lijkt meer op schaatsen. Je zet hierbij naar de zijkant af en gebruikt je stokken om extra snelheid te maken. “De twee technieken versterken elkaar, dus je wordt een completere langlaufer als je beide disciplines leert”, aldus Ittmann.

Elk jaar doet er een flinke groep triatleten mee aan het Noords Festival van Vasa Sport en de Nederlandse Ski Vereniging in het Oostenrijkse St. Ulrich am Pillersee. Deelnemers kunnen rekenen op een mooie omgeving, goede begeleiding, prachtige en pittige loipes en als toetje een duathlon (25 kilometer hardlopen en langlaufen). Bekijk voor een impressie deze video. Nog een laatste tip van Ittmann: “Combineer het Noords Festival met de wintertriathlon Weissensee.”

Deel dit artikel


Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.