Lifestyle

Terug naar toen met Jorian Leerling

Leestijd: 4 min

Nijmegenaar Jorian Leerling (1997) roeide vier keer de Elfstedentocht en voltooide de Ringvaart. Als oud-wedstrijdroeier beleefde hij een schitterende tijd bij roeivereniging Phocas waarna hij steeds vaker ging fietsen. De recreatieve atleet voltooide in 2022 zijn eerste triathlon waarin hij ervaarde dat er een andere fitheid gevraagd werd. “Ik kwam erachter dat je triathlon niet kan vergelijken met andere sporten.”

'‘Ik was onwetend en best zenuwachtig’'

 

Jorian is lid van NSTV Trion waar hij met zijn team afgelopen seizoen in de 4eDivisie uitkwam. Hij kwam het jaar ervoor bij de vereniging en merkte direct al de verschillen met andere sportverenigingen. “Triathlon is echt een leefstijl. Bij Trion zijn er atleten die naast hun fulltime baan er ‘een beetje naast sporten’. Dat blijkt dan ongeveer vijftien uur per week te zijn. Naast werk en een sociaal leven is dat best indrukwekkend”, lacht Jorian. “Zelf ben ik ben heel erg goed opgevangen door de verenigingsleden. Het is een leuke club, waardoor ik me direct welkom voelde in het triathlonwereldje.”

Racegevoel

De oud-roeier is in het Slingeland ziekenhuis werkzaam als Arts Acute Zorg en sport al jaren fanatiek. Als wedstrijdroeier trainde hij zeven keer per week en daarna voltooide hij met de Ringvaart (100km) en de Elfstedentocht (265km) de langste roeiwedstrijden in Nederland. Hij liet de roeiwereld achter zich, ging meerdere keren op fietsvakantie en besloot om deel te nemen aan een triathlonwedstrijd.

“Ik kan me nog goed herinneringen hoe moeizaam de eerste wedstrijd ging.”

Jorian Leerling

“Ik kom denk ik het beste tot mijn recht bij hoog intensieve sporten, dus ondanks dat ik van langeafstandsroeitochten hou, past de sprinttriathlon momenteel het beste bij me. Dat voelt echt als een race en dat vind ik erg leuk. Ik ben in de anderhalf jaar dat ik aan triathlon doe al veel fitter geworden. Wel heb ik wat ingeleverd op mijn fietsconditie. Daarentegen ben ik sneller geworden met hardlopen en zwem ik veel beter dan voorheen. Ik kan me nog goed herinneringen hoe moeizaam de eerste wedstrijd ging.”

Zeewater happen

De eerste wedstrijd van Jorian was tijdens de DTS in Zandvoort waar hij in zijn agegroep 62e werd. Een triathlonwedstrijd stond bij hem op de ‘bucketlist’, het ging hem om de sportieve uitdaging en de ervaring. Na de tienweekse beginnerscursus bij Trion begon hij iets te ambitieus en kwam erachter dat hij de borstcrawl moest combineren met de schoolslag om de 1,5km in het zeewater vol te houden.

“Het was heel bijzonder om naar mijn eerste wedstrijd toe te werken en ik was best zenuwachtig. Ik was onwetend, ik had geen wetsuit (die heb ik daar geleend) en ik wilde natuurlijk ook zo hard mogelijk gaan. De 1,5km zwemmen was pittig en ondanks mijn goede fietsconditie, viel dat onderdeel erg tegen. Ik liep vervolgens net boven de vijftig minuten op de 10km. Het was al met al best pittig.” In de coronaperiode is Jorian meer gaan zwemmen. “Maar ik wist dat het in de zee volkomen anders zou zijn met de golven die over je heen komen. De eerste wedstrijd heeft me zeker niet afgeschrikt. Het ging me vooral om het plezier. Daarnaast motiveerde het me om mezelf bij Trion verder te ontwikkelen.”

Nieuwe inzichten

De sportieve Jorian is bloedfanatiek als het op sporten aankomt. Tijdens zijn studentenperiode kon hij slechts 25m zwemmen, maar juist omdat hij zichzelf een doel had gesteld deed hij mee aan de beginnerscursus van de Nijmeegse triathlonvereniging. Hij heeft het gevoel dat hij enorm is gegroeid de afgelopen jaren.

“Na een half jaar zwemmen kwam ik in de flow. Ik kreeg meer controle over wat ik deed.”

Jorian Leerling

“De cursus was erg leuk, je leert veel over een sport die ik nog niet goed kende. Het zwemmen was volledig nieuw voor me. Toch lijken het zwemmen en roeien best op elkaar qua techniek. Bij beide bewegingen betekent meer energie geven niet per se dat je harder gaat. Je moet tijdens die inspanning nog steeds ontspannen door het water glijden. In het begin was het hard werken voor me, vooral de ademhaling is niet vanzelfsprekend. Met het tekort aan lucht had ik in het begin de meeste moeite. Na een half jaar kwam ik in de flow. Ik kreeg meer controle over wat ik deed. Het vergt tijd om aan zwemmen gewend te raken, maar ondertussen heb ik de smaak te pakken. Ik train tegenwoordig ongeveer zes keer per week en heb geleerd om mezelf niet te vergelijken met andere triatleten. Dan vind je namelijk altijd dat je meer moet doen.”Teamsport

Oud-roeigenoten, vrienden en familie omschrijven Jorian als superfit. Vorig jaar startte hij voor het eerst in de Teamcompetities Triathlon en komt hij met plezier uit voor het derde herenteam van Trion in de 4eDivisie Zuid.

 

“Triathlon is natuurlijk een individuele sport, maar juist het teamgevoel vind ik het leuke aan de Teamcompetities. Dat zorgt ervoor dat je nog net iets meer kan geven. Er is veel samenhorigheid bij Trion.”

Jorian wilde zichzelf in een competitie uitdagen en er was nog geen herenteam in de 4eDivisie. “Samen met een aantal clubgenoten heb ik het voortouw genomen om een extra team op te zetten. Het 4eDivisie-niveau ligt me goed, maar er is nog genoeg ruimte voor verbetering. Ik geef mezelf de tijd om verder te ontwikkelen.”

“Het 4eDivisie-niveau ligt me goed, maar er is nog genoeg ruimte voor verbetering. Ik geef mezelf de tijd om verder te ontwikkelen.”

Jorian Leerling

Doelstellingen

Bij het wedstrijdroeien had Jorian altijd te maken met prestatiedruk. In de triathlonsport is voor hem het moeten eraf. Hij zou het heel gaaf vinden om eens een halve Ironman te doen, maar hij wilt niet te hard van stapel lopen. “Een halve IM met een bergachtig parcours is een langetermijndoel. Ik zou ook graag de halve AlpsMan en de Alpe d’huzes-triathlon willen voltooien. Voor een triatleet train ik niet veel, dus ik moet ook realistisch blijven en ik geniet ook onwijs van de competitiewedstrijden. Genieten en lol hebben is uiteindelijk toch het belangrijkste.”

Deel dit artikel


Job Boers

Hoofdredacteur van Transition Magazine en verantwoordelijk voor de marketing en communicatie bij de Nederlandse Triathlon Bond.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.