Lifestyle

Kiten & triathlon

Vivian Ruijters

Vivian schrijft met enige regelmaat artikelen voor Transition, vooral op het gebied van lifestyle.


Leestijd: 4 min

Hij is een man van de adrenaline rush. Youri Zoon is tweevoudig wereldkampioen kitesurfen. Toch raakte hij verknocht aan triathlon. Het was even wennen: van een paar minuten pieken met een maximale hartslag naar urenlang braaf die hartslag onder de 120 houden. En toch, na die eerste onbezonnen deelname aan de Brouwersdam-triathlon is hij verknocht. “Dat racen, opgejaagd worden, op iemand anders jagen, het tactische deel, dat vind ik fantastisch.”

 

Van kitesurfen naar triathlon, een groter contrast is bijna ondenkbaar. Van korte impacttrainingen met een hoge intensiteit en impact op je lijf naar urenlange, monotone trainingen op een gecontroleerde hartslag en wattage. Van extreme sport naar duursport. “Ja, dat was vooral in de training wennen”, beaamt Youri. “In het begin deed ik een looptraining met als opdracht dat de hartslag rond de 120 moest blijven. Ik keek op mijn klokje, zag mijn tempo en zei: ‘Hier ga niet beter van worden, wat is dit?’ Toch is dat wel de manier van trainen. Dat was een gigantisch verschil met de kitesurftrainingen waar je in een sessie van 45 minuten alles gaf. Truc doen, heen en weer varen en de volgende truc. Dat was echt focus en maximaal gaan.”

 

 

 

Gelijk een klik

Eind 2019 is Youri gestopt met wedstrijdkiten, maar kitesurfen is nog steeds zijn werk. Hij reist de wereld over voor demo’s, fotoshoots en promotiewerk. Het is juist dat wedstrijdelement dat hem aantrok in de triathlonsport. “Ik merkte dat ik dat wedstrijdgevoel heel erg miste en dat triathlon dat weer terugbracht. Het gebeurde gewoon, triathlon kwam min of meer op mijn pad. Ik deed een wedstrijdje mee en de klik was er gelijk. Ik wilde mezelf pushen en kijken wat erin zou zitten. Misschien ook wel omdat het zo’n verschrikkelijk andere sport is dan kitesurfen.”

Dat het een totaal ander soort wedstrijd is qua duur en spanningsboog deert hem niet. “Een wedstrijd blijft voor mij een wedstrijd. Of dat nu een heat van zeven minuten bij het kitesurfen is of een halve triathlon van enkele uren. In beide gevallen ben je gefocust en wil je het beste uit jezelf halen. Bovendien beleef ik tijdens een triathlon bijzondere momenten. Zoals afgelopen wedstrijd in Brouwersdam waar de mensen twee rijen dik langs de kant stonden. Als je er dan met windje mee, met een gangetje van krap zestig per uur tussendoor vliegt, dan krijg je wel kippenvel.”

De finish van Rotterdam kwam echt binnen. Het was een prachtige wedstrijd en ik had er hard voor getraind.

Youri Zoon


Foto door: Orestis Zoumpos

Wedstrijdervaring

Ook op mentaal vlak ziet hij parallellen tussen zijn twee sporten. “Kunnen anticiperen is heel belangrijk. Je kunt bij een wedstrijd vooraf bepalen hoe hard je wilt zwemmen, fietsen en lopen, maar als je net je dag niet hebt en het komt er niet uit op de fiets, dan moet je je plan bijstellen en er het beste van maken. Als ik met kiten al tijdens de eerste truc crashte, dan ging ik naar de rand van het wedstrijdveld waar ik even diep ademhaalde en tot mezelf kwam. Effectief verlies je daar misschien 30 seconden, maar dat maakt niet uit. Daarna ben je gereset en kun je de wedstrijd ombuigen. Bij een triathlon is dat niet anders. Ik weet dat ik daar een voordeel heb door mijn wedstrijdervaring.”

 

Gestaag verlegt Youri zijn grenzen qua afstand. Bij de marathon van Rotterdam debuteerde hij met als doel een tijd onder de drie uur. “Ik startte als een komeet en slalomde iedereen voorbij. Toen ik doorhad dat ik veel te hard ging, wist ik al snel het juiste tempo te vinden. Bij 38km kreeg ik het lastig en moest ik het tempo iets laten zaken. Bij kilometer 40 ging mijn veter nog los, maar als ik toen had gebukt was alles in de kramp geschoten. Uiteindelijk finishte ik in 2.48 en daar ben ik onwijs blij mee. De finish kwam echt binnen. Het was een prachtige wedstrijd en ik had er hard voor getraind.”

Korte intensieve fietstrainingen vind ik het leukst, het lekkerste vind ik zwemmen en een uur lang lopen is het makkelijkst.

Youri Zoon

Trainen lastig

De triatleet bereidt zich momenteel voor op zijn debuut op de hele Ironman in Italië op 17 september. Zijn voorbereiding verloopt nog niet als gewenst. Hij is net terug van een kitetrip naar de Malediven. “Heel gaaf, maar dit maakt het trainen voor de triathlon lastig.” En het blijft komende tijd improviseren. “Op de Malediven had ik geen fiets bij me. Het is een klein eilandje. Hardlopen kan altijd wel en zwemmen was ook geen probleem. Maar over vier dagen vertrek ik naar de Dominicaanse Republiek en daarna ga ik gelijk door naar Mauritius. Zonder fiets.”
Hij worstelt daardoor nog met hoe hoog hij de lat voor zichzelf wil leggen. “Misschien dat ik mijn aanvankelijke doel om binnen de negen uur te finishen moet bijstellen. Aan de andere kant: starten en er vijftien uur over doen is ook geen uitdaging. Ik wil mezelf wel een beetje kietelen, dus daar moet ik nog eens goed over nadenken.”

Tot slot, de onvermijdelijke vraag: wat wil Youri komende jaren als triatleet bereiken? “Ik heb geen zwem-, fiets- of loopachtergrond. Dan sta je 1-0 achter. Zeker in het zwemmen, dat gat met de top krijg je niet meer dicht. Ik ben bovendien al 32, dus om nu te roepen dat ik de wereldtop of de Nederlandse top ga bereiken… Anderzijds: waar een wil is, is een weg.”

Foto door: Marcel Berrevoets


 

Dit artikel komt uit Transition Magazine #29

Deel dit artikel


Vivian Ruijters

Vivian schrijft met enige regelmaat artikelen voor Transition, vooral op het gebied van lifestyle.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.