Lifestyle

Kyra Brouwer
wil zich
blijven
ontwikkelen

Leestijd: 4 min

Kyra Brouwer werd in 2022 Europees kampioen crossduathlon bij de junioren en behaalde zilver op het wereldkampioenschap. In dezelfde discipline werd ze vorig jaar Nederlands kampioen. Dit jaar komt ze uit bij de beloften en is het EK Multisport in Portugal, waar ze op dinsdag 18 juni uitkomt in de crossduathlon, het eerste piekmoment van dit seizoen.Per toeval

Kyra Brouwer rolde eigenlijk per toeval in de crossduathlon. Ze deed aan hardlopen toen ze zich via de duathlon op Ameland kwalificeerde voor het WK crossduathlon voor junioren in Roemenië. Tot haar verrassing won ze een zilveren medaille op dat WK.

 

“Omdat ik al regelmatig liep én omdat er nog een mountainbike in de schuur stond, leek het me leuk om de duathlon van Ameland uit te proberen. Ik begreep achteraf dat ik door de winst voor het WK was gekwalificeerd. Ik ging meer fietsen, werkte aan mijn techniek en had weinig verwachtingen waardoor mijn voorbereiding vrij relaxed was. Het was ook heel erg leuk om met het team samen te zijn. Het was mijn eerste WK en mijn derde duathlon ooit, dat vind ik nog steeds bijzonder.’’

 

Brouwer woont op Ameland waar weinig gezamenlijke trainingsmogelijkheden zijn. Ze traint dan ook veelal individueel of met haar vader, tenzij ze naar het vasteland gaat om zich aan te sluiten bij een trainingsgroep. 

 

 “Wonen op Ameland brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Er is geen officieel mountainbikeparcours op het eiland, het is dus goed zoeken waar er wel en niet gefietst kan worden. Vooral in het broedseizoen zijn er heel veel plekken waar je niet mag komen. Trainen in het bos en op het strand is vanwege de voetgangers en loslopende honden niet altijd ideaal. Uiteindelijk is het voordeel van Ameland dat je op een klein oppervlakte veel verschillende ondergronden hebt. In andere delen van Nederland is dat anders.’’ 

In de praktijk

Na het afronden van het CIOS, maakte ze dit voorjaar deel uit van het track and field team van Jackson State University in Jackson, Mississippi in de Verenigde Staten. Sinds mei is ze weer terug in Nederland.

”Wat ik over trainingsdynamieken heb geleerd op het CIOS gebruik ik nu in de praktijk. Terwijl ik voorheen graag liep, vind ik het tegenwoordig onwijs leuk op de mountainbike en de racefiets. Zowel het NK wegduathlon als de wegwedstrijden gingen vorig jaar best goed, dat gaf een mooie stimulans. Het is wel heel anders. Mountainbiken is veel technischer en bij het wielrennen is het veel meer rammen, puur uithoudingsvermogen.’’ 

“Wat ik geleerd heb over trainingsdynamieken,
gebruik ik nu in de praktijk''

Brouwer vindt het EK waar ze Europees kampioen werd én het WK de meest bijzondere wedstrijden waar ze aan heeft deelgenomen.

“Bij het WK waren mijn vader, moeder en zusjes mee, dat was heel erg leuk. En Europees kampioen worden is natuurlijk ook een hoogtepunt”, vertelt ze.

“Er zijn meerdere interessante wedstrijden waar ik aan mee wil doen, ook om mezelf te ontwikkelen. Juist de wedstrijden waar je niet in de top eindigt zijn leerzaam. Het NK crosstriathlon op Ameland verloor ik omdat mijn ketting brak, terwijl ik drie minuten voorsprong had op mijn achtervolgers. Mijn slechtste onderdeel, zwemmen, ging toen behoorlijk goed en mijn voorsprong werd alleen maar groter met fietsen. Toen ik niet meer verder kon vanwege die ketting, stortte mijn wereld wel een beetje in.” 

 

 

Sinds dit jaar is Brouwer geen junior meer en komt ze uit in de U23-categorie. Ondanks een vervelende knieblessure doet ze wel mee aan het EK crossduathlon in Portugal. Afhankelijk van hoe het met haar knie gaat, hoopt ze dit jaar ook nog mee te doen aan het NK standaard duathlon, het NK crosstriathlon en het NK crossduathlon.  

‘’Het is nog niet zeker of ik aan alle wedstrijden kan deelnemen. Ik hoop het wel natuurlijk. Aangezien ik geen junior meer ben, ligt het niveau tijdens de wedstrijden een stuk hoger waardoor ik mezelf weer kan verbeteren. Ik ga de concurrentiestrijd graag aan. Ik heb nog geen directe verwachtingen, het belangrijkste is fit blijven en mezelf blijven ontwikkelen om volgend jaar twee keer zo goed te zijn. Ik hoef én kan niet elke wedstrijd winnen, het leerproces is momenteel ook erg belangrijk.”  

''Europees kampioen worden is een hoogtepunt''

Brouwer doet af en toe mee aan triathlons, maar de grootste ambitie en focus ligt op de duathlon. Ze zwemt regelmatig twee keer per week, al vervangt ze een zwemtraining sneller voor een fiets- of looptraining. In september begint ze met haar hbo-opleiding in Leeuwarden waardoor ze nog niet precies weet hoe haar trainingsweek er uit komt te zien.

Het is afhankelijk van het rooster en in het begin moet ik een goede balans zien te vinden. In de omgeving van Leeuwarden kan je niet heel goed mountainbiken, ik verwacht dat ik wat vaker op de racefiets zal zitten. Hetzelfde geldt voor de trainingen op de atletiekbaan en het zwemmen. Het wordt nog even wat zoekwerk maar er komt weer een mooie periode aan waar ik naar uitkijk!’’ 

 

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.