Lifestyle

‘Je komt op verrassende plekken’

Leestijd: 3 min

Voor veel triatleten geldt ‘hou ouder, hoe gekker’. Dat is vooral te danken aan het fenomeen agegroups. Oké, de prijsuitreiking duurt soms wat lang en de uitslagenlijst lijkt soms meer een hoofdstuk uit een wiskundeboek, maar verder is het een mooie methode om je binnen je eigen range te meten met anderen. Op internationaal niveau kan dat nog leuker zijn. Drie triatleten over hun deelname aan de zogeheten agegroup­kampioenschappen.Gerard van de Bovenkamp (66)

Gerard van de Bovenkamp ziet zichzelf niet als een typische agegroupatleet. “Ik doe alleen sprints en ben absoluut geen topper”, haast hij zich te zeggen. Toch is hij inmiddels een ervaren agegroupdeelnemer en kwam hij de afgelopen jaren in actie in wedstrijden in Kitzbühel, Lissabon, Düsseldorf, Glasgow, Lausanne, Valencia en München.

 

“Ik eindig meestal in de lagere regionen”, geeft Gerard direct toe. “Zwemmen is niet mijn sterkste onderdeel, maar meestal weet ik met het lopen nog wel een paar concurrenten in te halen. De sportieve prestatie is dan ook niet de enige reden waarom ik aan dit soort wedstrijden meedoe.”

 

Gerard maakte voor het eerst kennis met agegroup EK’s en WK’s als hardloper. “Ik heb veertig jaar hardgelopen, maar dat is erg belastend voor je spieren en gewrichten en daardoor was ik ook vaak geblesseerd. Ik ben naast het hardlopen gaan fietsen en zwemmen, waardoor ik meer afwisseling in mijn trainingen kreeg, en zo ben ik in de triathlon gerold. Als atleet had ik al eens aan het EK en WK atletiek meegedaan. Ik deed de 5 en 10 kilometer op de weg en baan. Zo’n kampioenschap op de baan duurde met al die leeftijdscategorieën en baannummers soms wel twee weken.”

Sprint is precies lang genoeg voor mij. Alles kraakt als ik loop, maar ik hoop het nog een tijdje vol te houden.

Gerard van de Bovenkamp

In de bergen

In 2014 deed hij als triatleet voor de eerste keer mee aan een agegroupkampioenschap. “Net als toen ik nog aan atletiek deed, combineer ik de wedstrijden meteen met een vakantie. Zo kom je op plekken waar je normaal niet zo snel komt. Voor mijn eerste EK ging ik naar Kitzbühel. Ik was daar voor het eerst in de bergen en het fietsparkoers was heel zwaar, dat was ik helemaal niet gewend.” Veel andere deelnemers zijn misschien alleen maar met de wedstrijd bezig, maar Gerard niet. “Bij mij staat niet alles in het teken van de sport. Mijn vrouw gaat altijd met mij mee en ik neem ook de tijd om met z’n tweeën te gaan shoppen en de omgeving te leren kennen.”

Zowel bij atletiek als bij triathlon zijn agegroupkampioenschappen in bepaalde landen populairder dan in andere landen. “Over het algemeen leeft het het meest bij de Britten”, merkt Gerard. “Die hebben altijd een grote afvaardiging en zijn heel enthousiast. Ze zitten allemaal in hetzelfde hotel en zijn van top tot teen uitgerust in teamkleding. Dat missen we wel een beetje in Nederland. Natuurlijk hangt er wel een prijskaartje aan dit soort wedstrijden. Ik kies dan ook voornamelijk wedstrijden uit die met de auto goed te berijden zijn.”

Anders dan anders

In 2015 maakte hij echter de opvallende keuze door te kiezen voor het EK sprint in Düsseldorf en niet voor de Grand Final in Rotterdam. “Ik ben nu eenmaal een beetje anders dan andere agegroupers ”, lacht hij. Volgend jaar hoopt Gerard namens Nederland mee te doen aan het WK Sprint in Hamburg. “Ik heb afgelopen seizoen meegedaan aan het EK in München en daar was alles perfect georganiseerd en waren de toeschouwers heel enthousiast. De triathlonsport leeft daar ontzettend. Het doel is om volgend seizoen mee te doen in Hamburg. Ik ben 66 en de sprintafstand is precies lang genoeg voor mij. Alles kraakt als ik loop, maar ik hoop het nog wel een tijdje vol te houden.”  

Buitenlandse kampioenschappen in 2023

Sione Jongstra is sinds 2018 agegroupcoördinator bij de NTB. In 2023 staan er verschillende grote internationale wedstrijden op de kalender: het WK Multisport op Ibiza (29 april-7 mei), het WK Sprint in Hamburg (13-16 juli), het EK Multisport in Menen (25-27 augustus) en het WK standaard triathlon in Pontevedra (22-24 september). “Tijdens deze kampioenschappen verwachten we een grote groep Nederlanders aan de start. We streven er naar dat ik als agegroupcoördinator meega naar wedstrijden met minimaal twintig deelnemers. De bond heeft daar een klein budget voor en het wordt bekostigd uit een kleine agegroupbijdrage die bij alle inschrijvingen gerekend wordt.” Wie wil deelnemen moet zich eerst kwalificeren en moet ook, zoals dat door World en Europe Triathlon is vastgesteld, bondskleding dragen tijdens de wedstrijd. Meer weten? Mail dan naar: agegroups@triathlonbond.nl

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.