Lifestyle

‘Opstapje naar hoger niveau’

Leestijd: 3 min

Voor veel triatleten geldt ‘hou ouder, hoe gekker’. Dat is vooral te danken aan het fenomeen agegroups. Oké, de prijsuitreiking duurt soms wat lang en de uitslagenlijst lijkt soms meer een hoofdstuk uit een wiskundeboek, maar verder is het een mooie methode om je binnen je eigen range te meten met anderen. Op internationaal niveau kan dat nog leuker zijn. Drie triatleten over hun deelname aan de zogeheten agegroup­kampioenschappen.Suzanne Brummel (28)

In 2021 vertegenwoordigde Suzanne Brummel Nederland nog in de elitewedstrijd tijdens het WK aquathlon in het Spaanse Extremadura. Dit seizoen koos ze er bewust voor om in internationale kampioenschappen bij de agegroups mee te doen. Met succes, want op zowel op het WK als het EK aquathlon stond ze op het podium.

 

Ik doe nog niet zo heel lang aan triathlon en het niveau van de eliterace was nog net wat te hoog gegrepen”, blikt Suzanne terug op haar deelname in Extremadura. De meervoudig Nederlands kampioen openwater zwemmen heeft als het om wedstrijden gaat wel de nodige ervaring. “Schoolslag was mijn specialiteit als zwemster. Maar ondanks dat ik veel heb gezwommen in het verleden, kan ik nog wel verbeteren op de vrije slag. En ik heb gewoon nog veel te leren in de triathlonsport. Daar wil ik me nu eerst wat tijd voor gunnen.”

 

Zeven jaar geleden stopte ze met wedstrijdzwemmen en als goede voornemen voor 2019 begon ze met hardlopen. Tien maanden later liep ze de marathon in New York. “Ik was enorm enthousiast en maakte plannen voor nieuwe hardloopavonturen, maar toen kwam corona. Omdat er geen evenementen waren, ben ik naast het hardlopen ook gaan fietsen en dan is de stap naar triathlon nog maar klein.”

Ik vind het leuk om me internationaal te kunnen meten en ik wil de komende jaren kijken wat er mogelijk is in deze sport.

Suzanne Brummel

Heelhuids finishen

Haar eerste aquathlon (zwemmen en hardlopen) was in 2021 een EK/WK-kwalificatiewedstrijd in Alkmaar. Haar eerste triathlon deed ze hetzelfde jaar in Almere Duin, waar ze achter Ilona Eversdijk en Samantha de Knijff overall meteen als derde eindigde. “Ik zat net een paar maanden op de fiets en vond het in- en uitklikken op de pedalen doodeng. Ik was blij dat ik heelhuids aan de finish kwam, maar was wel meteen dolenthousiast.”

Suzanne plaatste zich in 2021 ook meteen voor het WK aquathlon voor elite in Extremadura. Dit jaar kwam ze in de agegroup 25-29 aan de start van het EK triathlon in het Poolse Olsztyn (waar ze derde werd), het WK aquathlon in Samorin (tweede) en het EK aquathlon Bilboa (eerste). “Ik hou van reizen en nieuwe plekken ontdekken. Daarnaast zie ik deze wedstrijden als een mooi opstapje naar een hoger niveau. Ik vind het leuk om me internationaal te kunnen meten en ik wil de komende jaren kijken wat er mogelijk is in deze sport. Dan zien we wel waar het schip strandt.”

Groepsgevoel

Suzanne combineert de triathlon met een bestaan als zelfstandig onderneemster. Ze schreef eerder een boek over zwemmen, geeft clinics en lezingen en heeft meer dan 50.000 volgers op Instagram. Het valt haar op dat de agegroupkampioenschappen in het buitenland niet heel erg leven voor Nederlandse triatleten. “Sommige bonden sturen een coach en zelfs een fysiotherapeut mee speciaal voor de agegroupers, die zitten in hetzelfde hotel en verkennen het parkoers gezamenlijk. Als Nederlandse agegrouper moet je alles zelf uitzoeken, heb ik ervaren. Het groepsgevoel mist. Maar ik snap ook dat de bond niet voor twee mensen iemand mee kan sturen naar het buitenland. Het moet eerst groeien. Ik hoop dan ook dat meer Nederlandse atleten voor dit soort evenementen gaan kiezen in de toekomst.”

Buitenlandse kampioenschappen in 2023

Sione Jongstra is sinds 2018 agegroupcoördinator bij de NTB. In 2023 staan er verschillende grote internationale wedstrijden op de kalender: het WK Multisport op Ibiza (29 april-7 mei), het WK Sprint in Hamburg (13-16 juli), het EK Multisport in Menen (25-27 augustus) en het WK standaard triathlon in Pontevedra (22-24 september). “Tijdens deze kampioenschappen verwachten we een grote groep Nederlanders aan de start. We streven er naar dat ik als agegroupcoördinator meega naar wedstrijden met minimaal twintig deelnemers. De bond heeft daar een klein budget voor en het wordt bekostigd uit een kleine agegroupbijdrage die bij alle inschrijvingen gerekend wordt.” Wie wil deelnemen moet zich eerst kwalificeren en moet ook, zoals dat door World en Europe Triathlon is vastgesteld, bondskleding dragen tijdens de wedstrijd. Meer weten? Mail dan naar: agegroups@triathlonbond.nl

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.