Lifestyle

Sander Verheuvel

Leestijd: 3 min

Wij zijn allemaal de bond. En zij werken voor, met of bij de bond. Zij zijn makers, in opdracht van ons, de sporters. Alles ging anders, veel werd anders in de afgelopen periode. Nu is er weer tijd om vooruit te kijken. We mogen weer en zij willen nog steeds. Met ons en voor ons, want samen zijn wij triathlonNL.

 

 Nieuwe officials blijven nodig

Als triatleet word je na een jaar zonder racen hongerig. Maar van een jaar niet of nauwelijks jureren word je óók hongerig, weet NTB-official Sander Verheuvel als geen ander. De voorbereiding, de interactie met triatleten, een wedstrijd zo soepel mogelijk laten verlopen: het zijn allemaal aspecten die deze functie zo leuk maken. “Ook voor ons is dit een magere periode. Ik heb ze echt gemist, de wedstrijden.”

Verheuvel, voorzitter van de NTB-werkgroep wedstrijdofficials WGWO, heeft zich in ruim twintig jaar opgewerkt van basisofficial tot jurylid op het hoogste internationale niveau bij de internationale triathlonbond World Triathlon. In vergelijking met het gros van de wedstrijdofficials heeft Verheuvel daarom nog geluk gehad: hij was in april aanwezig bij de Super League Triathlon in Rotterdam, in mei mocht hij als official optreden in het Italiaanse Caorle, vlakbij Venetië. “Alles is geënt op corona: van sneltesten en mondkapjes tot afstand houden. Je mag bijvoorbeeld niet aan de fiets van een triatleet zitten, want het virus kan op het frame of zadel zitten. Dus doe je een visuele fietscheck. Je laat de triatleet zelf in de remmen knijpen en vraagt of hij of zij een stukje naar voren wil lopen. Ik weet zeker dat de maatregelen en beperkingen straks tot het verleden behoren, dat we weer terugkeren naar normaal. In Caorle stonden junioren aan de start die meer dan een jaar geen wedstrijden hadden gedaan. Toen ze eenmaal hun mondkapjes af hadden gedaan en op het blauwe tapijt stonden, zag je de spanning en de blijdschap op hun gezichten, mooi om te zien.”

Normaal gesproken hebben wedstrijdofficials het druk in deze tijd van het jaar, met elk weekeinde meerdere wedstrijden op het programma. Verheuvel: “Deze periode vraagt best veel van officials: ze zijn ingepland, maar veel wedstrijden gaan dan toch niet door. Er is onduidelijkheid. Veel races zijn uitgesteld naar september, dat wordt voor ons dus een hele drukke maand. Dan is ook het WK in Almere, waar we heel veel posities moeten invullen. Het wordt een geweldige puzzel. Bij deze een oproep: we kunnen nog steeds nieuwe officials gebruiken.”

Foto door: Mathilde Dusol

Ik realiseer me hoeveel vrijheden we eigenlijk hadden voor het uitbreken van corona. Dit virus heeft ons echt met de neus op de feiten gedrukt.

De NTB heeft afgelopen anderhalf jaar geen nieuwe officials opgeleid. “De laatste lichting was vlak voor de uitbraak van corona. Dergelijke cursussen moeten face-to-face, vind ik. We hebben echter wel een aantal online bijscholingscursussen gegeven. Dat is goed bevallen. Voor corona gaf je zo’n cursus in een ruimte ergens in het land, met één of twee docenten voor de groep. De online meetings zijn een goed alternatief als er bijvoorbeeld een aantal zaken in de reglementen zijn veranderd: zoiets is in een uurtje verteld. Opfrissen kan prima online, ook als de pandemie voorbij is.”

Over digitalisering gesproken: Verheuvel verwacht veel van Solo, het innovatieve systeem dat stayeren in triathlonwedstrijden en tijdritten in de nabije toekomst moet tegengaan. Solo – gebaseerd zeer nauwkeurige positiebepaling met satellieten – is een idee van Jeroen Visser. “Dat systeem gaat zeker gebruikt worden. Het zal ons werk makkelijker maken.” Solo is in eerste instantie geënt op stayeren, maar er wordt nu gewerkt aan uitbreidingen die de publieksbeleving vergroten.

Verheuvels eerstsvolgende race als official is op de Olympische Spelen in Tokio, deze zomer. Hij voelt zich een bevoorrecht mens om er bij te mogen zijn. “Ze gaan door, maar het zullen bizarre Spelen worden. Alle officials zitten in een bubbel. We zitten in hetzelfde hotel en beschikken over een eigen bus die ons naar de venue brengt. Ik realiseer me hoeveel vrijheden we eigenlijk hadden voor het uitbreken van corona. Dit virus heeft ons echt met de neus op de feiten gedrukt.” 

Dit artikel komt uit Transition Magazine #28.

Deel dit artikel


Jeroen Kreule

Schrijft achtergrondverhalen, doet interviews en verzorgt trainingstips voor Transition

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.