Lifestyle

Jort Vlam

Leestijd: 2 min

Zij maken de sport, als topatleet, organisator of directeur. Wat is, wat was en wat komt? Zij schetsen met elkaar een beeld van het triathlonlandschap van nu en van morgen. Uitzoomen en inzoomen. Al die perspectieven met verandering als constante factor, zo lijkt het. De wereld is in beweging en de triathlonsport beweegt mee.

 

 Atleet blijft centraal staan bij Challenge Family

De kogel is door de kerk. Zoals het er nu naar uitziet lijkt het WK in Almere door te kunnen gaan in september. In aangepaste vorm, dat wel.Commercieel directeur van Challenge Almere-Amsterdam Jort Vlam is blij dat in ieder geval het WK lange afstand en het WK aquabike in Almere zullen plaatsvinden.

Vlam is sinds januari 2013 commercieel directeur van de Challenge Almere-Amsterdam en sinds januari 2020, net voordat de coronacrisis losbarstte in Europa, ook directeur van de Challenge Family. Dit van oorsprong Duitse familiebedrijf organiseert jaarlijks 35 Challenge races, in 2020 bleven er daar door corona slechts vier van over. “Dat was een flinke aderlating”, blikt Vlam terug op zijn eerste jaar als directeur. “Gelukkig hebben we dit seizoen al acht wedstrijden door kunnen laten gaan en ziet het er voor de rest van het seizoen positief uit.”

Als je begrip toont voor een ander, kan die zich ook weer beter in onze situatie inleven.

Ondanks dat er in 2020 maar vier wedstrijden plaatsvonden, had Vlam geen tijd om het rustig aan te doen. Veel tijd werd besteed aan de afhandeling van de afgelaste races. “We moesten beslissingen nemen waarmee we het bedrijf overeind konden houden, want bij ons zijn natuurlijk best veel mensen in dienst, maar tegelijk wilden we ook onze atleten niet te kort doen. We hadden de keuze om op korte termijn de verliezen te beperken of om vooral naar de toekomst te kijken en flexibel te zijn.” Challenge Family koos voor het laatste. “Atleten staan centraal bij ons. We komen zelf ook allemaal uit de sport dus bij veel beslissingen, zoals over ons refund-beleid, vroegen we ons dan af of die beslissing in de ogen van een atleet ook redelijk zou zijn. Als je begrip toont voor een ander, kan die zich ook weer beter in onze situatie inleven. Daar hebben we ons internationaal gezien denk ik wel mee onderscheiden.”

Nu de coronacrisis over het hoogste punt heen lijkt te zijn, kijkt Vlam vol vertrouwen naar de toekomst. “De afgelopen maanden hebben we veel aandacht besteed aan nieuwe technologieën, zoals onze registratiesoftware en de ontwikkeling van een nieuwe app. Zodra de wereld weer volledig opengaat, zijn wij er in ieder geval klaar voor.” Vlam denkt dat de triathlonsport de afgelopen maanden geen deuk heeft opgelopen door het gebrek aan wedstrijden. “Er zijn zelfs meer mensen gaan fietsen en lopen tijdens de coronacrisis en het is nu wel duidelijk geworden hoe belangrijk een gezonde levensstijl is. Ik twijfel er niet aan dat triatleten de weg naar onze evenementen weer teruggaan vinden. Virtuele wedstrijden zijn leuk, maar er gaat niks boven een live-evenement. 

Dit artikel komt uit Transition Magazine #28.

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.