Lifestyle

Marco van der Stel beklom de Olympus

Leestijd: 4 min

Wie ontdekte de triathlonsport? Wie nam afscheid? Transition ging op zoek naar de verhalen. Marco van der Stel nam vorige zomer met een vierde plek op de Olympische Spelen afscheid als professioneel triatleet en maakt in juni een comeback als hij voor het vriendenteam van VZC Veenendaal uitkomt in de eredivisie.

 

Wat is er nu mooier dan afscheid nemen op het hoogtepunt? Marco van der Stel deed het in Tokio. “Die vierde plek was fenomenaal, absoluut het hoogst haalbare voor ons en het was de beste wedstrijd van mijn leven”, blikt de 30-jarige triatleet uit Stein terug op Tokio waar hij met Maya Kingma, Rachel Klamer en Jorik van Egdom, achter Groot-Brittannië, USA en Frankrijk, als vierde eindigde in de gemengde teamestafette. “De teamrelay was echt mijn specialiteit, dan kan ik boven mezelf uit stijgen. Dat bleek ook in Tokio, waar ik Rachel in medaillepositie aftikte.”

 

 

Plafond

Van der Stel had al in 2020 besloten dat hij na de Olympische Spelen in Tokio, ongeacht het resultaat daar, afscheid zou nemen. “Mijn individuele races begonnen een beetje tegen te vallen”, vervolgt hij. “Ik ging nog wel wat vooruit, maar anderen gingen ook vooruit. Ik heb in de jaren alles geprobeerd: hard trainen, rustig trainen, hoogtestages, nuchter trainen, noem het maar op, maar ik zat gewoon aan mijn plafond. En om nu voor een 35e plaats in een World Triathlon Series-race fulltime atleet te blijven, zag ik niet zitten. Ik heb elf jaar op hoog niveau aan triathlon gedaan, heb in die periode EK- en WK-medailles in de teamrelay behaald, een Europa Cup-wedstrijd gewonnen, ik ben twee keer Nederlands kampioen geweest, ben in de top tien geëindigd van een World Cup en in de top vijftien van een WTS-race; ik heb bereikt wat ik wilde bereiken.”

De impuls die TeamNL Triathlon kan krijgen als ook Richard Murray binnenkort voor Nederland uit mag komen, was voor Van der Stel geen reden om nog drie jaar door te gaan tot Parijs. “Er zijn drie tot vier teamrelays per jaar. Die zijn vaak heel leuk, maar er gaat af en toe ook wel eens iets mis – een foutje, iemand die niet in vorm is of ziek – wat dan weer minder leuk is. Ik vond de investeringen die ik dag in dag uit deed voor de sport niet meer rendabel genoeg. Je moet er nu eenmaal veel voor doen en laten om op het hoogste niveau mee te kunnen doen.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Marco van der Stel (@marcovdstel)


De teamrelay was echt mijn specialiteit, dan kan ik boven mezelf uitstijgen.Parket

Ook een overstap naar de lange afstand zag hij niet zitten. Van der Stel was toe aan een nieuwe uitdaging, wilde bouwen aan een maatschappelijke toekomst en ging na de Olympische Spelen en de Super League Triathlon ‘Super September’ aan de slag met een opleiding tot parketteur. “Een mooi woord voor vloeren leggen”, grijnst hij. “Twee weken na de Super League ben ik begonnen en in het laatste kwartaal van 2021 heb ik denk ik maar één keer per week getraind, terwijl ik twee tot drie keer per dag gewend was. Vloeren leggen is een fysiek beroep, maar het waren vooral alle nieuwe dingen die ik moest leren en uitvinden, die energie slurpten. Dan zat ik ’s avonds uitgeput op de bank. Echt hoor, een vijf uur lange duurtraining ging me makkelijker af.”

 

Nu het Nederlandse triathlonseizoen weer losbarst, traint hij al wel iets meer. Zonder trainingsschema’s en groepstrainingen op het NTC in Sittard. “Veel is het nog niet”, bekent hij. “Ik had in november voor de laatste keer gezwommen en in de kerstvakantie ging ik met Quinty (zijn vriendin Quinty Schoens, MJ) weer eens mee naar het zwembad. Het leek wel alsof ik al mijn conditie kwijt was, dus probeer ik het zwemmen nu wel een keer per week bij te houden. Daarnaast loop ik wat hard en als het mooi weer is, ga ik op de fiets naar het werk. Ik train nu vooral om fit te blijven.”

Als het mooi weer is ga ik op de fiets naar het werk. Ik train nu vooral om fit te blijven.

Vriendenploeg

Toch kon hij geen nee zeggen toen Jorik van Egdom, zijn maatje uit de teamrelay, hem vroeg om voor VZC Veenendaal uit te komen in de eredivisie. “Jorik en ik hebben samen zo veel meegemaakt, hebben de hele wereld over gereisd en zijn goede vrienden geworden. Ik hoefde er dan ook niet lang over na te denken toen hij me vroeg om voor Veenendaal uit te komen. Het is echt Jorik’s vriendenteam en ik denk dat we een goede kans maken op kampioen te worden. Ik sta voor het eerst opgesteld voor het NK in Rotterdam in juni, dus ik heb gelukkig nog even tijd om mijn conditie wat aan te scherpen.”

Foto door: Sonja Jaarsveld

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.