Lifestyle

‘Niet bang om in te grijpen’

Leestijd: 2 min

Zonder officials geen triathlons, dus zetten we onze juryleden in de Week van de Scheidsrechter (1 t/m 9 oktober 2022) in het zonnetje. Transition sprak met drie vrouwelijke officials die dit seizoen voor het eerst voor een wedstrijd over de grens gingen. Nynke Mensink-van der Heide reisde af naar Bergen voor de World Triathlon Cup.In Bergen, de stad met de meeste regenval in Europa, zag Nynke Mensink- van der Heide eind augustus van dichtbij hoe thuisfavoriet Kristian Blummenfelt – in de stralende zon – verslagen werd door Fransman Dorian Coninx. Ze was bij de eerste World Triathlon Cup Bergen als Self Funded Official.

“Ik hoorde van een collega-jurylid dat ze nog officials zochten voor Bergen, een plaats waar ik altijd al een keer naar toe wilde, en heb me aangemeld”, vertelt Mensink- van der Heide. Haar reis naar Noorwegen betaalde ze zelf, maar het hotel kreeg ze vergoed. “Ik dacht dat ze me als beginneling in de wisselzone zouden zetten, maar ik was tot mijn verrassing aangesteld als ‘chief finish’. Hierbij was ik verantwoordelijk voor alles rondom de finish.”

“Ik dacht dat ze me als beginneling in de wisselzone zouden zetten, maar ik was tot mijn verrassing aangesteld als ‘chief finish’.”

Nynke Mensink-van der Heide

Snel op de been

En daar ging het er allemaal een beetje anders aan toe dan ze in Nederland gewend was. “Er zijn strakke draaiboeken voor ieder onderdeel en als jurylid ben je de dagen van tevoren ook al druk met allerlei organisatorische zaken. Op de dag zelf moest ik, omdat de World Cup live werd uitgezonden, er voor zorgen dat tijdens de wedstrijd het finishgebied zo vrij mogelijk zou blijven voor de camera’s. Als atleten gefinisht waren, moesten ze zo snel mogelijk doorstromen naar de atletenzone. Er waren erbij die na de finish neerstortten, maar samen met de doktor, probeerden we die toch snel weer op de been te krijgen, zodat ze door konden lopen.”

Fanatieker

Mensink-van der Heide is alweer zo’n vijftien jaar actief als jurylid. “Ik heb al vrij snel de basiscursus gedaan, omdat daar vanuit de vereniging behoefte aan was. Ik kom uit het openwater zwemmen, ben vooral als trainster betrokken bij de triathlonsport en heb ook wel eens een triathlon gedaan, maar dat gaat helaas vanwege mijn reuma niet meer. In het begin jureerde ik vooral in wedstrijden van mijn club DTC in Heerhugowaard en triathlons in de omgeving. Sinds 2019 ben ik wat fanatieker geworden. Vlak voor de coronacrisis heb ik de cursus Technical Official ITU Level 1 gedaan, maar van jureren in het buitenland is het er de afgelopen twee seizoenen door de pandemie niet eerder van gekomen.”

Ambities

Voor de komende jaren hoopt ze wel vaker actief te zijn in het buitenland. Tenminste, als haar werkschema als docent verpleegkunde en haar werkzaamheden als verpleegkundige in de thuiszorg het toelaten. “Ik heb zeker ambities”, vertelt ze. “De Level 2 cursus, is de eerstvolgende stap. Daarna zien we het wel.”

Het educatieve aan het jureren, het uitleggen van de regels en het bewaken van de veiligheid, vindt ze het leukst, maar ze schuwt niet om een kaart uit te delen. “Als je in een niet-stayerwedstrijd tóch stayert, dan is dat gewoon competitievervalsing. Ik wil altijd wel zeker van mijn zaak zijn als ik een kaart uitdeel, maar als ik iemand zie die bewust té dicht achter iemand rijdt, ben ik niet bang om in te grijpen.”

Word ook official!

Enthousiast geworden en bereid om ook wat terug te doen voor jouw sport? Stuur een mail naar officials@triathlonbond.nl en vraag naar de mogelijkheden voor een cursus bij jouw vereniging/in jouw woonplaats.

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.