Lifestyle

Nieuws uit Limburg - Norbert Deen en Peter Maas

Leestijd: 5 min

In de rubriek Nieuws uit Limburg houden we je op de hoogte van het triathlon nieuws in de provincie Limburg. In de provincie zijn alle bij de triathlonsport betrokken partijen al jarenlang onderling verbonden via een zogenaamd ‘sporttakplatform’.

Eerder legden coördinator IRONKIDS-clinics Giel Meesen, IRONKIDS-evenementen coördinator Raymond Beeren en regiotrainer Remco de Veen uit op welke manier zij zich inzetten voor de triathlonsport in Limburg. Met voormalig TC Maastricht voorzitter Norbert Deen en de nieuwe voorzitter Peter Maas praten we onder andere over hoe de jeugdafdeling opgericht is.

''Je moet een vonk zien te creëren om een kind van de bank af te krijgen’’

Bloeiende vereniging

TriathlonClub Maastricht is in 1985 opgericht en heeft, na een stroeve aanloopperiode, tegenwoordig het meeste aantal jeugdleden van Nederland (49). Toen Norbert bij de vereniging kwam was er namelijk nog geen jeugdopleiding.

‘’Ik begon als 17-jarige bij TC Maastricht en er waren toentertijd inderdaad nog weinig tot geen activiteiten aanwezig voor de jeugd. Dit kwam vooral omdat er geen fatsoenlijk zwemwater beschikbaar was: alleen van 22:00 tot 23:00 uur. Begrijpelijkerwijs is dit niet echt een goed tijdstip voor de jeugd waardoor het lastig bleef om de jeugdafdeling van de grond te krijgen. Het gaf een kleine boost toen het veranderde naar vroege ochtendtrainingen. Dat was ook niet ideaal al zorgde het wel voor meer structuur’’, aldus de geboren en getogen Maastrichtenaar die samen met onder andere Edo van der Meer de touwen in handen had genomen om leven te blazen in de jeugdafdeling.

De vereniging kon gebruik maken van een nieuw zwembad en tien kinderen van bestaande leden sloten zich aan. De jeugdafdeling van TC Maastricht groeide vervolgens gestaag tot er, omdat er op woensdag maar drie banen beschikbaar waren, een tijdelijke ledenstop kwam. Tegenwoordig neemt de TCM-jeugd deel aan de clubtrainingen, aan de IRONKIDS-activiteiten en ze organiseren kleinschalige activiteiten zoals een jeugdloop tijdens de TCM-dag.

"Ik ben blij dat ik de keuze heb gemaakt om mijn kinderen kennis te laten maken met de vereniging én dat ikzelf aan de slag ging’’

De in Valkenburg woonachtige Peter kwam vijf jaar geleden bij de vereniging en kan het eerste contact met Norbert nog goed herinneren. ‘’Mijn kinderen kregen zwemtraining van Norbert en hij vroeg of ik ook wilde zwemmen. Ik ben van nature een loper en fietste daarnaast ook regelmatig door het heuvellandschap tijdens de weekendjes op bezoek bij mijn schoonouders. Uiteindelijk ben ik blij dat ik de keuze heb gemaakt om mijn kinderen kennis te laten maken met de vereniging én dat ikzelf aan de slag ging’’, geeft Peter aan die door zijn zwager, een semi-prof duatleet, interesse kreeg voor de multisport. De triathlon kriebel begon toen hij een wedstrijd bezocht, ‘’Dat was magisch’’. Vorig jaar deed hij mee aan enkele Teamcompetitie wedstrijden en hij deed afgelopen 18 juni mee aan de IM Klagenfurt met Norbert en Raymond Remmen.Jeugd heeft de toekomst

Sinds mei heeft de vereniging drie nieuwe jeugdtrainers en Norbert, die tweemaal voorzitter van TCM is geweest, blijft ook verbonden als jeugdtrainer. De vereniging zit momenteel tegen de limiet aan van de mogelijkheden die ze de jeugd kunnen bieden. De doelstelling binnen de club is om de jeugd met plezier te laten sporten en, naargelang de wensen, op een zo hoog mogelijk niveau te laten acteren. Norbert ziet dat het jeugdfundament momenteel goed staat.

‘’De jeugd heeft de toekomst en het is dan ook erg mooi om te zien dat er jeugdleden zijn doorgegroeid en uitkomen in de Teamcompetities Triathlon en op andere mooie niveaus. Dat is iets om trots op te zijn. Het is erg leuk om jongeren te zien sporten en ze geïnspireerd te zien raken. Ik krijg er veel energie van om jeugdtrainingen te geven, natuurlijk kunnen ze ook het bloed onder je nagels vandaan halen maar het enthousiasme is schitterend om te zien’’, vertelt Norbert lachend.

De twee oudste kinderen van Peter doen met veel plezier en enthousiasme mee aan het J&J circuit en de IRONKIDS-wedstrijden. Hij vult Norbert dan ook aan op het plezier dat de jeugd heeft. ‘’Het is inderdaad prachtig om de jeugd bezig te zien. Ik vind ook dat een vereniging een verplichting heeft richting de jeugd om laagdrempelige activiteiten te organiseren. Uiteindelijk moet je een vonk creëren om een kind van de bank af te krijgen en moet je als vereniging een netwerk creëren om talenten te ontdekken. Norbert en vele anderen hebben daar binnen TCM op een schitterende manier voor gezorgd. Het lijkt me geweldig om nog meer de verbinding met andere sportverenigingen, maar bijvoorbeeld ook basisscholen, te krijgen zodat kinderen kunnen ontdekken wat ze leuk vinden’’, vertelt Peter.De volgende stap

Norbert is met de sport begonnen tijdens een scholieren triathlon nadat hij via een jeugdvriend in contact kwam met de sport. Hij werd laatste maar het plezier bleef onverminderd groot. Tegenwoordig heeft de fanatieke triatleet bijna 20 IRONMANS voltooid en spreekt hij met waardering over de 71-jarige Valkenburger Johan konings, die tien keer in Almere is gefinisht.

Zowel Norbert als Peter zien dat niet alleen de jeugdafdeling maar ook de andere afdelingen zich aan het ontwikkelen zijn bij TCM. Maar net als alle verenigingen heeft ook TCM de nodige uitdagingen.

“Elke vereniging heeft vrijwilligers en trainers nodig, dat is voor ons ook een uitdaging. Het is fijn dat ouders van jeugdleden vaak bereid zijn om een extra stapje te zetten, al blijft het puzzelen. Het was de afgelopen jaren niet ons doel om extra leden aan de club te binden, we wilden aan ieders verwachtingen en wensen kunnen voldoen zodat iedereen op een fijne en optimale manier kan sporten. We willen als vereniging op maatschappelijk gebied een meerwaarde zijn’’, geeft Norbert aan

 

''Ik wilde niet aan de zijlijn staan, ik wilde een actieve bijdrage leveren''

Fundament uitbouwen

De nieuwe voorzitter ziet dat Norbert met zijn team onwijs mooie werk heeft neergezet en kijkt ernaar uit om het fundament uit te bouwen. Hij denkt dat de voorzitter rol hem het beste past in de vereniging en hij weet dat er veel vraagstukken liggen.

”Ik wilde niet aan de zijlijn staan, ik wilde een actieve bijdrage leveren. Ik vind het belangrijk om op maatschappelijk gebied van waarde te zijn. Ik ben pas een aantal weken als voorzitter betrokken en het is een mooie ontdekkingsreis. Het heeft even tijd nodig om ‘ingewerkt’ te zijn en uiteindelijk wil ik met alle verenigingsbetrokkenen de volgende stap zetten door de verbinding te vergroten met andere verenigingen en de regionale trainingscentra. Platform Limburg helpt daar erg goed bij. Verenigingsbreed maar ook in de gehele sport is er nog veel winst te behalen. Hopelijk als ik je over een jaar spreek hebben we nog meer vruchten geplukt van het platform’’, vertelt de enthousiaste Peter die benadrukt dat alle TCM-leden trots mogen zijn op hoe de vereniging ervoor staat.

Norbert vult Peter aan omtrent het sporttakplatform. ‘’Het is alleen al een fantastisch initiatief om alle andere betrokkenen in de sport te spreken en gedachten mee uit te wisselen. Er zijn veel positieve dingen uitgekomen en ik hoop dat dat er nog veel mooie ontwikkelingen volgen’’, sluit Peter af.

Deel dit artikel


Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.