Lifestyle

Terug naar toen met Youri Keulen

Job Boers

Hoofdredacteur van Transition Magazine en verantwoordelijk voor de marketing en communicatie bij de Nederlandse Triathlon Bond.


Leestijd: 7 min

Youri Keulen won in juni als langeafstandstriatleet, én op een trainingsfiets, het NK standaard afstand. De succesvolle atleet bewandelde de afgelopen jaren een bijzonder pad dat hem zowel successen op de korte- als de lange afstand bracht. Zijn ervaringen deelt hij graag met beginnende triatleten. “Zij hoeven niet de fouten te maken die ervaren atleten al hebben gemaakt.”  



Start triathlon leven

Youri (1998) groeide op in Spaubeek waar hij op jonge leeftijd begon met voetballen en het tot verschillende KNVB-selecties schopte. De Limburger stapte daarna over op atletiek, behaalde verschillende Nederlandse indoortitels en voltooide meerdere duathlons. Een nieuwe carrière was geboren toen hij op vijftienjarige leeftijd voor het eerst meedeed aan een triathlon. Hij ontwikkelde zich in meerdere disciplines en ondanks dat hij in juni nog Nederlands kampioen op de standaard afstand werd, ligt zijn focus tegenwoordig op de lange afstand.

De liefde voor de triathlonsport ontstond toen hij in 2007 meedeed aan de kinderduathlon van Stein, die hij ook direct won. “Dat was erg leuk, al duurde het daarna nog een aantal jaar voordat ik me in 2013 meldde bij een talentendag. Ik was toen vijftien en zwemmen was niet mijn sterkste onderdeel. Ik kon een bommetje maken, maar daar was alles wel mee gezegd. Ik investeerde in mezelf door veel vragen te stellen en ervaren zwemmers een tientje te betalen voor tips. Het werd vervolgens serieuzer en ik heb onder begeleiding van Edo van der Meer veel tijd in het zwemmen gestoken. Ik ben hem daar nog steeds onwijs dankbaar voor”, aldus Youri die aangeeft dat zijn loopsnelheid wel opviel bij de bond.

 

''Het is bijzonder om terug te denken aan de beginperiode waarin je, logischerwijs, nog niet de kennis, ervaring en de meest ideale begeleiding hebt''

Ontwikkeling

Hij trainde in die periode bij een zwem- en atletiekvereniging. Fietsen deed hij er een beetje bij met vrienden, en naar eigen zeggen, voornamelijk met mooi weer. “Ik was nog niet zo serieus bezig en dat hoort er ook bij als je met een nieuwe sport begint”, lacht hij. “Ik trainde zonder een plan en was op zoek naar wat bij me paste. Ik liep drie keer per week met de MiLa (middellange afstand) selectie van de Atletiekunie en zwom eenmaal per week. Ik moest de keuze maken of ik triatleet, baanwielrenner of mountainbiker wilde worden. Het scheelde weinig of ik was in een andere sport terecht gekomen.”

Als we Youri vragen naar zijn eerste ‘echte’ kennismaking met de triathlonsport begint hij te lachen. De eerste triathlon die hij voltooide was het NK junioren in Weert tijdens het NK-junioren in 2013. ”Ik kan me dat nog heel goed herinneren, vooral omdat ik veel beginnersfouten heb gemaakt. Het was superkoud en ik had een wetsuit geleend dat niet eens paste. Het zag er echt niet uit en de wedstrijd zelf was ook niet om over naar huis te schrijven. Ik werd ingehaald door de vrouwen die vier minuten achter ons waren gestart. Mijn fiets- en looptijden waren prima al wist ik niet hoe het wisselen ging en ik maar één paar schoenen bij me had. Dat ik daarna niet gestopt ben, is bizar. Mijn vader stond ook klaar om me uit het water te halen. Het is bijzonder om terug te denken aan de beginperiode waarin je, logischerwijs, nog niet de kennis, ervaring en de meest ideale begeleiding hebt. Mijn ouders wisten ook niet wat we konden verwachten van een wedstrijd. Ik kan daarom ook iedereen adviseren om de juiste mensen om je heen te verzamelen, eventueel bij een vereniging lid te worden, een oefentriathlon te voltooien én niet te hoog van de toren te blazen”, vertelt hij op serieuze toon.

''Ik heb het regelmatig met mijn partner over de periode dat je in de beginperiode in een ‘high’ kwam als je met nieuwe attributen trainde''

Zorgen voor de basis

Youri ontwikkelde zich stap voor stap en hij fietste jarenlang op een fiets van €300. Hij benadrukt dat het in de sport niet alleen draait om peperdure materialen, maar dat je er ook hard voor moet werken en je jezelf moet blootstellen aan zware trainingen en minder comfortabele trainings- en racesituaties.

”Daarin ben ik ook door schade en schande wijzer geworden. Ik heb het idee dat nieuwe triatleten soms op zoek zijn naar shortcuts om zo min mogelijk te trainen en zo hard mogelijk te gaan. Het gaat er in de sport ook om dat je af en toe tot het gaatje gaat. Daarnaast moet je basismateriaal in orde zijn, zoals een prettig wetsuit, helm, fijne schoenen en fietsbanden die je niet snel lek rijdt. Je hoeft geen dure en hightech materialen te kopen maar je moet wel investeren in je veiligheid. Ook om meer plezier te halen uit de trainingen. Ik wil niet tegenstrijdig overkomen qua investeringen, maar je kan beter investeren in een iets betere wetsuitkwaliteit dan dat je tijdens het zwemmen in de problemen komt. Gezondheid staat voorop. Ik heb het regelmatig met mijn partner over de beginperiode waarin je in een ‘high’ kwam als je met nieuwe attributen trainde. Je voelde je echt het mannetje. In het begin zou plezier centraal moeten staan, daar draait het tenslotte vooral om.”

Dat het materiaal niet doorslaggevend is in het behalen van prestaties bewees Youri in juni van dit jaar toen hij op zijn trainingsfiets Nederlands kampioen werd. Het is vooral een bevestiging dat het ook om het aantal trainingsuren draait.

Dat het materiaal ondersteunend is in het behalen van prestaties heeft Youri in juni bewezen. Hij deed op het laatste moment mee aan het NK standaard waar hij op een ‘normale’ trainingsfiets Nederlands kampioen werd. Het is een bevestiging dat het ook om het aantal trainingsuren draait.

Openstaan voor vragen

Nationaal ging het na die beginperiode steeds beter voor Youri, al weet hij van zijn debuut in Holten in 2014 nog dat de speaker riep dat er nog ‘veel werk aan de winkel’ was voor hem. Hij kwam binnen toen de hekken al opgeruimd werden. “Dat zijn keiharde leermomenten, die je alleen kunt overwinnen door vooruit te kijken en doelen te stellen.”

Hij plaatste hij zich in 2016 als eerste Nederlandse junior sinds vijf jaar, voor het WK junioren in Mexico (Cozumel). Youri erkent dat het belangrijk is om kennis te delen met nieuwkomers in de sport. ”Beginnende triatleten hoeven niet de fouten te maken die ervaren atleten al hebben gemaakt. Wees vooral niet bang om profatleten een bericht te sturen. Om te vragen en te absorberen. Je leert van fouten, maar zorg er in ieder geval voor dat je veilig kan racen.”

Nadat hij enkele jaren gefocust was op de korte afstand, maakte hij een stormachtige ontwikkeling door op de lange afstand. Hij schreef meerdere wedstrijden, zoals de IM 70.3 in Maastricht in 2021, op zijn naam.

Van hobby zijn beroep maken

Youri heeft een hobbelige weg afgelegd in de triathlonsport waar hij mentaal sterker is uitgekomen. Na acht jaar op het nationale trainingcentrum gewoond en getraind te hebben, verhuisde hij eind 2021 naar het Spaanse Girona. Dé triathlonstad van Europa waar veel topatleten trainen en hij gebruik kan maken van de beste faciliteiten. De uitgesproken Limburger is een doorzetter, geniet van de sport en hij weet precies wat hij wil: internationale successen behalen.

“Het was een heel belangrijke stap in mijn carrière om naar het buitenland te gaan. Ik heb de switch gemaakt, zodat ik me beter kon focussen op de lange afstand én omdat ik me niet meer kon vinden in de aangeboden trainingsmethode en begeleiding in Nederland. Als ik thuis in Limburg ben, heb ik het er soms nog over met mijn naasten en realiseer ik me dat ik nu het leven leid dat ik wil leiden. Ik heb mixed feelings over mijn tijd in Sittard. Ik heb er zowel in positieve als negatieve zin veel geleerd. De belangrijkste les was dat triathlon mijn grootste hobby en passie is. Ik ben op de aardkloot voor deze sport. Op school werkte ik hard maar haalde ik zesjes. Ik heb geen verstand van auto’s of computers, maar ik doe vanaf jonge leeftijd wat ik leuk vind, waardoor ik van mijn hobby een beroep heb kunnen maken. Zonder de mensen die altijd voor me klaarstaan en in me investeren had ik dit niet kunnen bereiken. Ja, ik ben Team Youri – mijn ouders, vrienden, coaches, trainers en sponsoren – onwijs dankbaar, want zij helpen me in het najagen van mijn dromen. Uiteindelijk kun je pas goed presteren als je goed in je vel zit en plezier hebt. Dat is wellicht de belangrijkste les geweest in mijn triathloncarrière: zorgen voor een goede balans”, sluit hij af.

Deel dit artikel


Job Boers

Hoofdredacteur van Transition Magazine en verantwoordelijk voor de marketing en communicatie bij de Nederlandse Triathlon Bond.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.