Lifestyle

Terug naar toen met Jip Sanders

Job Boers

Hoofdredacteur van Transition Magazine en verantwoordelijk voor de marketing en communicatie bij de Nederlandse Triathlon Bond.


Leestijd: 5 min

De van oorsprong Nuenense Jip Sanders (1995) is vanaf jonge leeftijd sportief en motiveert via haar Instagram anderen om lekker te bewegen. Ze is gedragswetenschapper in het speciaal onderwijs en in 2022 voltooide ze haar eerste triathlon in Eindhoven. We bespreken met Jip hoe ze is begonnen.

 

”Sporten hoeft niet iets te zijn wat ‘moet’, maar kan ook leuk en uitdagend zijn. In het begin is het belangrijk om meters te maken, zeker als je nog geen ervaring hebt met een bepaalde discipline.’’

‘’Een eerste triathlon
is indrukwekkend’’



Terug in de tijd

”Ik vond de eerste triathlon erg leuk en kort daarna volgde een kwart triathlon’’, vertelt Jip. We gaan terug naar 2015, het jaar waarin Jip begon met hardlopen en met haar Instagram, in 2020 kocht ze vervolgens haar eerste wielrenfiets. Vele kilometers en (halve)marathons in de benen later, rolde ze stap voor stap in de triathlonwereld. Van oorsprong is ze voetbalster en hardloopster. Ze haalt nog steeds veel plezier uit hardlopen, al klopt haar hart nu ook sneller voor de triathlonsport. Voordat ze begon aan haar eerste triathlonwedstrijd, voltooide ze helemaal zelf een oefen triathlon.

”Haha, ja dat klopt. Dit was een spontane actie en wilde ik eens uitproberen. Het was vrij geïmproviseerd door op een stadsfiets naar het zwembad te fietsen. Qua afstanden had ik er alle vertrouwen in dat het zou lukken, het waren de randzaken die een grotere uitdaging waren. Er komt namelijk veel bij een triathlon kijken. Het zwemmen in natuurwater, het uitpluizen van de regels, de wisselzone, het zoeken van een geschikte wetsuit, startnummerband, snelveters… Ja, dat was wel een dingetje’’, vertelt Jip met een glimlach.

 

 

Op jonge leeftijd deed ze aan atletiek en in 2013 verhuisde ze voor haar studie vanuit Brabant naar Nijmegen. In de keizerstad startte haar drive om meer te bewegen waarna ze, mede door een voetblessure, ook krachttraining deed en haar hardloop passie ontdekte. Net voor de coronaperiode kocht ze een tweedehandsfiets waarna ze samen met haar partner mooie tochten maakte.

''Er komt veel bij een triathlon kijken''

De volgende stap

Het begon voor de Brabantse sportieveling langzaam te kriebelen nadat vrienden en familie wel eens de grap maakte: ‘Je loopt en fietst nu ook, wanneer ga je een triathlon doen?’. Nadat ze besloot om voor een triathlon te trainen kocht ze een badmuts, zwembril en oordopjes en oefende ze individueel in een zwembad. Met afwisselende baantjes schoolslag en borstcrawl bouwde ze de frequente op al merkte ze dat ondersteuning gewenst was. Ze volgde een beginners zwemcursus in het Erica Terpstra bad in Nijmegen en niet veel later sloot ze zich aan bij Snellerzwemmen.nl van Rob Kwaaitaal.

”Ik hou ervan om iets serieus aan te pakken en als ik een doel heb gesteld dan wil ik het zo goed mogelijk doen. Ik heb meerdere triathlonvideo’s gekeken al leer je natuurlijk het meeste door bezig te zijn. Ik wist dat ik met de juiste ondersteuning mezelf het beste kon ontwikkelen. Ik heb veel gehad aan de cursus en het is heel fijn om met Rob samen te werken. Zijn tip om maar op één ding te focussen tijdens een slag, werkt voor mij heel goed. De kunst is om jezelf niet gek te maken in het water maar ook bij de andere onderdelen. Dat geldt ook bij de eerste slagen in het open water. Het is echt anders dan in een zwembad.’’

Laagdrempelige start

Jip maakte mooie progressie en koos Eindhoven uit als ‘debuut’ wedstrijd, ze haalde al veel plezier uit de voorpret. Op de wedstrijddag checkte ze meermaals of ze alle spullen mee had genomen waardoor ze blij was toen ze eindelijk was gestart. Het zwemmen ging naar behoren, ze haalde andere fietsers in en nadat ze een goed hardloop ritme had gevonden kwam ze met een glimlach over de finish.

”Het was een fijne wedstrijd ondanks dat ik met zwemmen nog niet heel ‘snel’ was. Ik vond dat ook niet erg omdat ik ook realistisch ben, je moet in het begin geduld hebben. Ik merkte ook dat het iets anders van je vraagt om na een fietsronde te gaan hardlopen. Het is een ander ritme en je gebruikt je benen ook op een andere manier. Dit had ik wel getraind. Tijdens het zwemmen hield ik de borstcrawl goed vol en ik kreeg steeds meer vertrouwen tijdens het fietsen en lopen. Tijdens het lopen had ik zelfs nog de energie om te versnellen en de wissels gingen ook goed. Ik legde mezelf geen druk op om een snelle tijd te behalen maar ik wilde wel alles eruit halen en dat lukte. Al met al was het een gave ervaring, een wedstrijd blijft bijzonder want het is even schakelen om bijvoorbeeld nat op een wielrenfiets te stappen. Daarnaast zal de hoeveelheid materialen die je mee moet nemen even wennen zijn voor elke beginnende triatleet’’, geeft Jip aan terwijl ze benadrukt dat het indrukwekkend is om bij een eerste triathlonwedstrijd te komen.

”Mijn start was om 16.00 uur dus ik had wel gezonde spanning. Hoe meer wedstrijden je doet, hoe meer automatismen je inslijpt maar dat heeft even tijd nodig. Bij mijn tweede wedstrijd had ik al meer vertrouwen en eindigde ik ook als vierde van de vrouwen.’’

Trainingschema’s

Jip traint naast haar krachttraining gemiddeld acht tot tien uur per week. Ze startte in 2015 met hardlopen, eerst zonder plan en toen onder begeleiding van Michael Beuwer van ‘Gewoonlekkerrennen’. Niet veel later verdiepte ze zich in het wielrennen. Tegenwoordig werkt ze samen met Marcel Gierman en heeft ze er veel baat bij om te sparren met andere atleten.

”Marcel maakt mijn fiets en looptrainingen en dat geeft een bepaalde rust. Ik denk nu minder vaak om de training anders in te richten en ik heb gemerkt dat ik ook meer doe dan wanneer ik het zelf inplan. In het begin dacht ik wel eens ‘wow dat zijn veel trainingen’ maar blijkbaar kan ik meer aan dan ik dacht. Het is ook belangrijk om je grenzen te verleggen. Ik raakte er vrij snel aan gewend. Daarnaast vind ik rustdagen net zo belangrijk als de trainingsdagen. Ja, ondanks ik ervan hou om mezelf uit te dagen, luister ik ook goed naar mijn lichaam.’’

Komende periode

Ze voelde al meer vertrouwen in haar tweede wedstrijd (een kwart) en bij de eerste halve overheerste het gevoel ‘ik kan dit’. Aan het begin van de zomer finishte ze tijdens de halve van Terheijden, de kwart in Gent en de 1/4e tijdens de High Tech Triathlon in Eindhoven. Haar hoofddoel was om in augustus te finishen bij de halve IM (70.3) in Duisburg waar ze in een mooie tijd van 5:32:09 finishte.

”Ik vind het fijn om wedstrijdritme op te doen en alle wedstrijdervaringen helpen me in mijn ontwikkeling. De laatste jaren heb ik onwijs mooie progressie geboekt. Ik ben heel blij met hoe het nu gaat al wil ik graag nog stappen zetten in mijn techniek. Ik ben blij dat ik de stap in het diepe heb gewaagd want het smaakt zeker naar meer’’, sluit Jip af.

Deel dit artikel


Job Boers

Hoofdredacteur van Transition Magazine en verantwoordelijk voor de marketing en communicatie bij de Nederlandse Triathlon Bond.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.