Lifestyle

Rob Heller wil het beste uit zichzelf halen

Leestijd: 8 min

De 72-jarige Rob Heller werd vorig jaar derde op het NK standaard Duathlon 2022 in Almere. Niet veel later won de multisporter zilver op de middenafstand Triathlon Aquabike in de AG 70+ van het Europees Kampioenschap Multisport 2022 in het Spaanse Bilbao. Het was een overwinning op zichzelf nadat hij geïnspireerd was geraakt door triatleet Jan van der Sleet. Rob is momenteel in voorbereiding op het EK Aquabike middenafstand in Menen en op de lange afstand in Almere.

‘’A man needs a moment of glory!’’

Bijzondere reis

De in Groningen woonachtige agegrouper kijkt met een goed gevoel terug op een bijzonder 2022. Hij is trots op zijn behaalde prestaties van vorig jaar. ”Het is heel erg bijzonder voor me omdat ik mezelf een uitdagend doel had gesteld en die ook heb bereikt. Tot de eeuwwisseling kwam ik veel uit op de standaard afstand maar vanwege mijn werk had ik jarenlang geen triathlons meer gedaan. Voor de ‘pauze’ was ik er nog lang niet zo professioneel mee bezig als tegenwoordig.’’

Ondanks dat hij al twintig jaar niet meer deelnam aan een wedstrijd verdween zijn passie voor de triathlonsport niet. Hij bleef lid van GVAV Groningen, genoot van alle verhalen en nadat hij het rustiger kreeg met zijn werk als ondernemer was het tijd om nieuwe sportieve doelen te stellen.

In 2016 verkocht Rob zijn bedrijf, hij bleef wel werken maar hij kreeg ook meer tijd om te sporten. De voorbereiding voor een triathlon was voor zijn gevoel nog een brug te ver. Fietsen was altijd al zijn sterkste onderdeel en hij besloot deel te nemen aan Den Store Styrkeproven. De fietstocht van Trondheim naar Oslo was ‘de grote krachtproef’ aangezien hij 543km non-stop moest fietsen.

Foto ter illustratie | Foto door: Velocio / Kåre Dehlie Thorstad

 

Zijn omgeving keek er stilzwijgend naar. Er was wel onbegrip, en af en toe sijpelde er een opmerking door zoals “Wanneer gaat Rob eens stoppen?” en “Heeft Rob moeite met het ouder worden?”. Hij had er inderdaad lichtelijk moeite mee en hij zag het zelf alsof zijn sportgedrag confronterend was voor anderen. Hij had geregeld het gevoel ‘was ik hier maar nooit aan begonnen’. Zijn doel was om te finishen en hij finishte; binnen 24 uur. Dat ‘gekkenwerk’ werd beloond door een groot en lang aanhoudend voldaan gevoel.

Het beste uit zichzelf halen

Na een periode van fietswedstrijden op lange afstanden kwamen er een aantal jaren dat hij zich specialiseerde in het tijdrijden. Achteraf denkt Rob dat hij door zijn kennis en ervaring met het tijdrijden ‘opnieuw’ én nog beter leerde te fietsen. Zijn passie voor de triathlonsport groeide weer en het opende voor hem de deuren naar de voorbereiding van een triathlonwedstrijd.

”Ik wilde weer het beste uit mezelf halen, al wist ik dat ik een lange weg moest afleggen. Nadat ik het met mijn trainer Jacob Veenstra besprak, reageerde hij met “why not?” en “let’s try!”. In december 2021 begon ik langs de boulevard van Miami Beach, waar onze zoon woont, na meer dan vijftien jaar weer met hardlopen. Ik zag verschillende leeftijdsgenoten ‘in shape’ en terug in Nederland lukt het om de loop- en fietstrainingen in de natte en donkere wintermaanden goed te volbrengen. Hardlopen begon bij 8 x 2 minuten rustig joggen, afgewisseld met een minuut flink doorwandelen en in twaalf weken breidde ik het uit naar meer dan 10km. Ik ging langs een sportarts en er werden foto’s gemaakt van de stand van mijn voet en de artrose. Ik werd geschikt verklaard voor ‘intensief sporten’ voor zowel mijn hart en longen als voor de onderste ledematen. Ik gebruikte wel steunzolen ter voorkoming van de verdoving van de voeten.’’

''Ik wilde weer het beste uit mezelf halen al wist ik dat ik een lange weg moest afleggen''

”Ik had als doel om in 2022 zowel in Almere en Bilbao goed te finishen. De zwemtrainingen gingen in het begin moeizaam met voortdurende spierkrampen in de bovenarmen en de kuiten. De fietstrainingen verliepen voorspoediger al raakte ik een maand voor de wedstrijd in Bilbao oververmoeid. De trainingen gingen goed maar ik had te weinig hersteltijd. In overleg met trainer Jacob werd een training overgeslagen maar het was regelmatig afzien. Nadat ik mijn ademhaling tijdens het zwemmen steeds beter onder controle kreeg, had ik het gevoel dat het zou lukken.’’

Henk-Jan Dolsma, zijn coach tijdens Trondheim – Oslo, maakte zijn drink- en voedingsschema en voordat het EK begon finishte hij net binnen de limiettijd bij een zwemtest en leerde hij de vele triathlonregels. Tevens moest hij op basis van het antidopingbeleid de medicatie voor zijn bloeddruk veranderen. Samen met partner Maria reed hij naar Bilbao en een verkenning van het parcours bleek in een overvol Bilbao nauwelijks mogelijk waardoor hij met de auto het fietsparcours verkende. Bij de online briefing noemde de organisatie het fietsparcours, met drie beklimmingen, veel drempels en niet al te beste wegen, ‘hilly and technical’.

”Ja, het was niet echt mijn parcours en naast het overvolle centrum was vooraf zwemmen in de rivier ook niet mogelijk. De waterstand was erg laag en de groene aanslag op de zijkanten van de kades was goed zichtbaar. Ik had er desondanks heel erg veel zin in en keek uit naar de wedstrijd.’’

Op de regenachtige wedstrijddag begon om 15:20 uur de rolling start voor de AG 70+ deelnemers. Naast Rob deden er drie Engelsen, een Fransman en een Italiaan mee. Rob dacht aan de woorden van Jan van der Sleet: “De eerste 200 meter ga je hard in de zwemrace. Daarna zijn rustige en technisch goede slagen belangrijk.’’ Rob focuste zich op zijn ademhaling en startte met 950m heen en terugzwemmen.

''Alles in mij zei dat ik door kon gaan. Ik wist ook dat ik het kon''

”Naast mijn ademhaling onder controle te houden was het mijn doel om rust in mijn zwemslag te hebben en mijn armen zover mogelijk te strekken. Ik koos bij de start voor een koolhydraten gel zonder cafeïne en ik stelde kleine zwemdoelen, zoals het zwemmen van brug naar brug. Na verloop van tijd merkte ik dat ik zigzaggend zwom en vlak voor de finish kreeg ik in mijn gehele linkerbeen spierkramp. Alles in mij zei dat ik door kon gaan. Ik wist ook dat ik het kon en ik finishte in 47 minuten. Dat was goed voor mijn doen, zeker in het woelige en stromende water. Vervolgens kwam mijn sterkste discipline, het fietsen. Ik had me voorgenomen gemiddeld 200 Watt te rijden. Dat lukte niet, het werd 167 Watt, evenwel met een Normalized Power van 197 Watt.’’

 

Tijdens de fietstocht dacht Rob aan Jacobs woorden; “Jij hoort daar thuis” en hij wilde zowel aan de bond, zichzelf als aan anderen laten zien dat hij EK-waardig was. Het ging hem niet om het neerzetten van een tijd maar hij had wel de ‘geïnjecteerde externe motivatie’ om EK-waardig te zijn die kwam bovendrijven.

”Na ongeveer 11km raakte ik mijn bidon met water en elektrolyten kwijt. Vervolgens heb ik bij de ‘Aid Stations’ op 36km en 60km staand zo snel mogelijk een bidon water leeggedronken. Ik dacht constant ‘vochtverlies is prestatieverlies’. De beklimmingen gingen erg goed en ik haalde tientallen jongere deelnemers in die mij bij het zwemmen voorbij waren gegaan. Omlaag nam ik geen risico op het bochtige en natte parcours. Mijn gemiddelde vermogen daalde en op 30km voor de finish besloot ik het tempo coûte que coûte vast te houden. Ik wilde binnen de drie uur finishen. Dat lukt net niet, maar ik heb voortreffelijk gereden. Niet eerder heb ik dergelijke bewoordingen voor mijzelf gebruikt’’, geeft Rob lachend aan.

Volgens zijn trainer Jacob liet de AG-atleet een bijna perfecte uitvoering zien qua verdeling van zijn inspanningen. Het resulteerde uiteindelijk in een zilveren medaille.

Genieten in Spanje

Rob verbleef na de race nog drie weken in Spanje met zijn vrouw Maria. Tijdens de vakantie prees hij zich vaak gelukkig met alle ondersteuning die hij kreeg van haar en alle andere bevlogen mensen. 

”Veel clichés zijn waar; je doet en je laat er veel voor. En je doet het nooit alleen, zonder trainers Jacob en Henk-Jan en initiator Jan van der Sleet plus vele andere belangstellenden en meedenkers was ik nooit zover gekomen! En altijd weer die vraag… Waarom haal je je al dat gedoe op de hals? Er zijn 100 antwoorden maar geen enkel antwoord voldoet. Het was mooi en zwaar. Soms heel mooi en heel zwaar. Niet de race zelf, ik had er immers goed voor getraind. Alles er omheen maakte het zwaar. Voor mijn gevoel had ik iets te bewijzen maar wat nog belangrijker was; ik voelde mij er heel goed en vitaal bij! Ik wil mijn tijd niet invullen met kopjes theedrinken. En één van die 100 antwoorden waarom ik deelneem aan een EK Triathlon? Dit is de mooiste, die ik kreeg toegestuurd en kan beamen: ‘A man needs a moment of glory’! In mijn voorbereiding naar het EK was ik niet altijd de makkelijkste voor mijn partner, ik ben haar er dan ook eeuwig dankbaar voor hoe ze mij altijd steunt. Zonder haar was het me nooit gelukt.’’

''Voor mijn gevoel had ik iets te bewijzen maar wat nog belangrijker was; ik voelde mij er heel goed en vitaal bij''

Komende periode

Door een bilblessure was het hardlopen de afgelopen maanden lastig. Deelname aan het NK Triathlon 2023 middenafstand op 4 juni in Nieuwkoop was daardoor niet mogelijk.  Tegenwoordig traint Rob nog steeds minimaal zes dagen per week. Hij wil op 27 augustus de eer weer hooghouden voor Nederland op het EK Triathlon Aquabike middenafstand in het Belgische Menen en in september deelnemen aan de lange afstand Aquabike in Almere. Hij kijkt ernaar uit.

”Ik zou heel graag goud willen halen maar ik weet ook dat er in Menen twee wereldkampioenen meedoen. Dan weet ik wat ik werkelijk waard ben. Ik ga voor het beste resultaat. Gisteren heb ik mijn eerste 4km goed gezwommen. Ik krijg nu het vertrouwen dat ik ook in Almere goed kan presteren. Dat ik nog bijna iedere dag kan sporten is heerlijk en ik ben er vooral dankbaar voor! Ik hoop nog lang op deze manier door te mogen gaan’’, sluit Rob af.

Deel dit artikel


Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.