Lifestyle

'Triathlon past bij deze tijd’

Leestijd: 4 min

Taxandria Atletiek uit Oisterwijk is in 1944 opgericht onder de naam Rooms Katholieke Sportvereniging Taxandria. Vijf jaar geleden werd een triathlontak opgezet. Triathlon-commissievoorzitter Bram van Rijt vertelt hoe ze begonnen. “Het idee is aan de keukentafel ontstaan en uitgewerkt. Vervolgens zijn we met vijf gepassioneerde atleten aan de slag gegaan.”

 

Op 15 januari 2019 is de Brabantse vereniging officieel begonnen met de triathlontak. Taxandria Atletiek heeft rond de 500 leden en de triathlonafdeling kent ongeveer 70 triatleten. De vrouw van Bram is de feitelijke oprichtster, ze was drie jaar als commissievoorzitter verbonden aan de triathlontak, waarna Bram het stokje overnam. In zijn rol als commissievoorzitter coördineert hij de vrijwilligers die zich bezighouden met triathlonzaken. Ondanks de coronaperiode is de triathlontak snel gegroeid.

 

"De sleutel tot succes is het aantal vrijwilligers. Met alle betrokkenen is er veel werk verricht."

Bram van Rijt

Bram ziet dat die groei met meerdere factoren te maken had. “Het voordeel was dat we niet een geheel nieuwe vereniging op hoefden te richten en daardoor minder papierwerk voor onze rekening hadden. Er waren al meerdere zaken goed geregeld binnen de atletiekvereniging, waaronder het administratieve gedeelte en de website. Hierdoor konden we ons voornamelijk richten op triathlonactiviteiten. De sleutel tot succes is het aantal vrijwilligers. Met alle betrokkenen is er veel werk verricht en zonder hen zouden we niet op dit punt staan waar we ons bevinden.”

Samenwerken

Nadat het idee geboren was, werd er contact gelegd met atleten, trainers en organisaties. Na een succesvolle informatieavond werd er een taakverdeling gemaakt voor onder andere de sponsoring, social media en ledenwerving. De berichten in de lokale media speelden ook een rol in de bekendheid. Maar Bram is ervan overtuigd dat ze vooral veel vruchten hebben geplukt van de atletiektak.Hij ziet dat het samenwerken met een verwante sportvereniging op meerdere vlakken belangrijk is. “Als je kan samenwerken met een andere vereniging, dan heb je alvast één discipline van triathlon goed geregeld. Praktische zaken én basisvoorwaarden, zoals trainingsfaciliteiten en materialen, moeten goed op orde zijn. Daarnaast sprak het in ons voordeel dat er in het verleden al een triathlonvereniging in Oisterwijk. Triathlon was daardoor al een bekende sport in de omgeving.”

 

“Mede door de atletiekleden zijn we snel gegroeid. Daarnaast konden we ‘vissen’ uit een vijver van mensen in de omgeving die gezond willen leven en sportminded zijn. Wij wilden voor hen zo laagdrempelig mogelijk zijn.”

Laagdrempeligheid

De kleine groep waar Triathlon Taxandria mee begon, moest verder uitgebouwd worden. De passie en de liefde voor de drie onderdelen van de triathlonsport zelf hielp daarin mee, net als de uitstekende bestaande faciliteiten. In de bossen bij Sportpark Gemullehoeken ligt de atletiekbaan en vanuit de atletiektak worden lopers ingedeeld in loopgroepen, zodat iedereen op zijn eigen tempo kan lopen.

Er zijn verschillende Taxandria-leden vanuit de NTFU opgeleid om tourritten te begeleiden en de fietstrainingen worden onderling afgestemd. Het faciliteren van een goede zwemtraining is een ander belangrijk element. “We kunnen gelukkig gebruik maken van erg goede trainingsmogelijkheden en daarmee staat de basis. Zwemmen is regelmatig een drempel om te beginnen met triathlon. Via via vonden we een erg goede zwemtrainster uit het dorp. Ik kan wel zeggen dat zij een belangrijk onderdeel is van ons bestaan. De zwemtrainingen op maandag en woensdag in zwembad Den Donk worden namelijk erg goed bezocht.”

“We vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Samen sporten is niet alleen leuker, het werkt ook inspirerend en motiverend."

Bram van Rijt

De triathlontak richt zich op de breedtesport met de focus op de kortere afstanden. “We vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Samen sporten is niet alleen leuker, het werkt ook inspirerend en motiverend. We hebben een diverse groep triatleten, van beginnende tot ervaren atleten. Voor sommige leden staat ontspanning en sportplezier centraal, maar we hebben ook de fanatiekere atleet die meedoet aan de Teamcompetities of aan een Ironman. Het is ook mooi om de wisselwerking te zien tussen onze triatleten en de atletiekleden. Ze helpen elkaar vooruit in hun doelen.”

Wedstrijdvuurdoop

De club organiseert geen eigen wedstrijd, maar neemt met een grote groep deel aan de wedstrijd Het Groene Woud in Oirschot. Volgens Bram is het de perfecte vuurdoop voor startende triatleten. “Die wedstrijd is erg goed om vertrouwen te kweken. Een eerste triathlon kan overweldigend zijn en daarom is het prettig dat er in de wisselzone en het startvak straks ervaren atleten aanwezig zijn die de triatleten ondersteunen. Daarnaast maken we trainingsschema’s richting deze wedstrijd. Het gaat in het begin niet om de tijd, maar juist om het kweken van vertrouwen.”

Vanuit het programma van Taxandra Atletiek worden er verschillende evenementen georganiseerd, zoals de Nieuwjaarscross, de Vennenloop en de Ekiden. Daarnaast organiseert Taxandria Triathlon een clubkampioenschap en openwater clinics. “En we organiseren thema-avonden waarbij ervaren triatleten hun ervaringen delen over wedstrijden, vaardigheden of activiteiten. We zijn een club voor en door vrijwilligers. De trainers, bestuursleden, commissieleden en vrijwilligers bij evenementen maken de vereniging. Dat zorgt voor een fijn groepsgevoel. Ik ben blij dat we de triathlontak hebben opgezet, het heeft ons veel goeds gebracht.”

“Je moet ‘gewoon’ starten, zeker als je bestaande instanties aan je kan binden."

Bram van Rijt

Bram benadrukt dat andere verenigingen die een triathlontak overwegen vooral moeten beginnen. “Je moet ‘gewoon’ starten, zeker als je bestaande instanties aan je kan binden. Het is een ongelofelijk gave sport die bij deze tijd past, en dan heb je al snel een mooi netwerk van leden en vrijwilligers.”

Alle activiteiten van Taxandria zijn via deze link te bekijken.

Deel dit artikel


Job Boers

Hoofdredacteur van Transition Magazine en verantwoordelijk voor de marketing en communicatie bij de Nederlandse Triathlon Bond.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.