Avontuur

Tips voor je Kona-pool 2019

Leestijd: 3 min

Als echte Hawaii-volger vul je deze week vast ook wel een of meer Kona-pools in om de winnaars of de complete podia te voorspellen. De redactie van Transition helpt je een handje en wij riepen de deskundige hulp van in Thorsten Radde, de man van het Kona Rating Report 2019.

Ervaring telt

Het eerste dat je goed voor ogen moet houden als je wilt voorspellen wie er zaterdag met de zeges aan de haal gaan, is dat ervaring zwaar telt in Kona. De kans dat een jonge, onervaren Hawaii-ganger de zege zal stelen is betrekkelijk klein. Thorsten Radde, de man van trirating.com zocht het uit en dit zijn een paar van zijn bevindingen.

Als je terugkijkt tot 2005, dan stond de winnaar van een race altijd op het podium in het voorgaande jaar, of won Kona twee of drie jaar eerder. Dat zou bij de mannen dit jaar maar vier winnaars mogelijk maken. Patrick Lange (winaar van de afgelopen twee edities), Bart Aernouts (vorig jaar tweede), David McNamee (vorig jaar derde) en Jan Frodeno (winnaar in 2016).Bij de vrouwen is het lijstje nog korter. Daniela Ryf won de afgelopen vier edities en vorig jaar stond zij op het podium met Lucy Charles-Barclay en Anne Haug. Met uitzondering van Chrissie Wellington, die haar eerste van vier zeges als debutante boekte, is er een soortgelijk patroon te zien als bij de mannen.

Wat Radde verder nog uitzocht, is dat zowel bij de mannen als de vrouwen de race tien maal gewonnen werd door de kampioen van de vorige editie. En het kwam daarnaast nog viermaal voor dat een kampioen uit een eerder jaar op herhaling ging, maar zelden zat daar meer dan drie jaar tussen. Zes keer was een winnaar in het jaar ervoor tweede en zeven maal derde in het voorgaande jaar.

Veel zal zaterdag afhangen van de omstandigheden, zoals de hitte en de sterkte van de wind. Vorig jaar was een nagenoeg windstille editie. Er werden recordtijden geklokt en het verloop van de race kan onder die omstandigheden heel anders uitpakken dan als er sterke zijwinden staan op de weg van en naar Hawi. Ook de komst van nieuwe atleten kan de dynamiek veranderen. Een sterke zwemmer als Alistair Brownlee die ook op de fiets zijn mannetje staat, kan ervoor zorgen dat er vroeg in de race een interessante kopgroep ontstaat. Aan de andere kant kan een samenkomst van fietskanonnen als Sebastian Kienle, Cameron Wurf en Lionel Sanders zorgen voor een stoomtrein die nauwelijks te remmen is. Bij de vrouwen lijkt het meest waarschijnlijke scenario dat van de afgelopen edities. Lucy Charles-Barclay zal met een ijzersterk zwemonderdeel proberen een gat te slaan, op de fiets zo lang mogelijk weg blijven en hopen dat Daniela Ryf haar niet lost op het moment dat ze erbij komt. De vraag is wanneer dat gebeurt en of we een hardloopduel tussen deze twee favorieten gaan krijgen. Anne Haug en ook atletes als Mirinda Carfrae zullen met een ijzersterke marathon moeten komen om nog in de buurt te geraken.

Tot slot ook nog iets over leeftijden van Kona-winnaars. Met uitzondering van een aantal vrouwelijke winnaars in de jaren ’80, waren die nooit jonger dan 25 jaar. Ook boven je veertigste win je Kona niet meer. Oudere winnaars (35+) zijn meestal veelwinnaars, die ook op jongere leeftijd al succesvol waren. Echte winning streaks zijn er bij de mannen al sinds de zegereeksen van Dave Scott in de jaren ’80 en Mark Allen in de jaren ’90 al niet meer geweest. Bij de vrouwen waren er in recente jaren drie winnaressen met drie of meer zeges. Chrissie Wellington en Daniela Ryf (beiden vier zeges) en Mirinda Carfrae (drie zeges).

Onze keuze

Kona 2019 Rating Report

Ook wij doen graag een gokje en baseren ons in dit geval op het Kona Rating Report 2019, onze eigen ervaring en… een klein beetje gunfactor. Gelukkig blijft sport altijd sport en dus kunnen ook wij er met gemak compleet naast zitten. Des te leuker. En verder hopen wij dat alle 23 Nederlandse deelnemers de magische finishlijn zullen halen en volop van hun Kona-experience zullen genieten. Mahalo!

De redactie van Transition voorspelt (vrouwen)

Daniela Ryf
Zwitserland 1
Anne Haug
Duitsland 2
Lucy Charles-Barclay
Groot Brittannië 3

De redactie van Transition voorspelt (mannen)

Jan Frodeno
Duitsland 1
Lionel Sanders
Canada 2
Cameron Wurf
Australië 3
Het Kona-podium 2018 bij de vrouwen. Foto door: Jesper Gronnemark/Red Bull Content Pool

Deel dit artikel


Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.