Lifestyle

Tóch iets om naar toe te werken

Leestijd: 2 min

Geen wedstrijden, geen probleem. Triatleten laten zich niet snel voor één gat vangen. De afgelopen maanden kozen atleten, teams en verenigingen voor een eigen avontuur. Van beginners tot routiniers, van een sprint tot (bijna) een hele triathlon. Zo werden de Trainingswedstrijden Maastricht van EDOsports een waar feestje voor de hele club.

 

Als triathloncoach ten tijde van corona moet je creatief zijn. Want met het verdwijnen van de wedstrijden, verdween voor atleten soms ook de motivatie. “Triatleten reageerden heel verschillend”, vertelt Edo van der Meer van EDOsports. “Sommigen waren heel positief en begonnen meteen hun voorbereiding op 2021 en met het werken aan hun zwakke punten. Anderen liepen echt een beetje met de ziel onder de arm toen ze hun doelen voor 2020 één voor één in rook zagen opgaan.”

“Ik zag de afgelopen tijd dan ook beduidend meer rode vakjes in Trainingpeaks”, vervolgt Van der Meer. “En die wijzen op trainingen die niet of incompleet zijn uitgevoerd.” EDOsports komt met diverse teams uit in de Teamcompetities Triathlon, maar begeleidt ook individuele atleten. Om hun atleten toch ergens naar toe te kunnen laten werken, organiseerde het bedrijf dit seizoen zelf een aantal trainingswedstrijden.

Veilige manier

“Toen bekend werd dat er geen evenementen mochten worden georganiseerd, zijn we daar vrij snel aan gaan denken”, vertelt Van der Meer. “Het moest natuurlijk wel op een veilige manier, dus daar hebben we met de coaches onderling ook wel wat discussies over gehad.”

Het begon met een kleinschalige halve triathlon in Maastricht, voor atleten die zich kwalificatie voor het WK 70.3 in Taupo ten doel hadden gesteld, gevolgd door wedstrijden over de olympische en sprintafstand. “Aan de eerste halve triathlon deed maar vijf man mee. Aan de tweede halve triathlon waren het er een stuk meer en hadden we ook estafetteteams aan de start. Dat was echt een feestje voor de hele club.”

Foto door: Renee Witteveen

“Als er volgend jaar ook geen evenementen zijn, dan gaan we hier zeker mee door. Al zien we natuurlijk het liefst weer een vol programma met officiële wedstrijden.”

Edo van der Meer

De meest recente wedstrijd was een sprinttriathlon waar iedereen die meedeed werd gevraagd om een introducé mee te nemen. “Uiteindelijk deden er zestig mensen mee en de diversiteit was enorm groot, van toppers uit de eredivisie tot mensen die voor het eerst aan een triathlon meededen. Het was een superleuk evenement en de reacties waren ook heel positief, dus als er volgend jaar ook geen evenementen zijn, dan gaan we hier zeker mee door. Al zien we natuurlijk het liefst weer een vol programma met officiële wedstrijden.”

Foto door: Renee Witteveen


Dit artikel komt uit Transition Magazine #26 die begin oktober bij de lezers ligt.

De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Sanne van de Meer.

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.