Gezondheid

Trainen
tijdens
COVID-19

Leestijd: 2 min

Het coronavirus zorgt ervoor dat veel triatleten noodgedwongen thuis zijn en in veel gevallen ook meer tijd hebben om te trainen. Toch is het niet verstandig om deze periode als een uitgebreid trainingskamp te beschouwen.

 

Natuurlijk is het heel verleidelijk om met al die vrije tijd heel veel te gaan fietsen en lopen, maar verstandig is het niet. Een belangrijke reden om het nu even wat rustiger aan te doen, is dat veel en intensief trainen je immuunsysteem kan verzwakken. En een sterk immuunsysteem kan nu juist voorkomen dat je ziek wordt. Zoek je grenzen dan ook niet op: train niet extreem veel en niet extreem hard.

Basis onderhouden

Het beste dat je nu kunt doen, is je basisconditie onderhouden. Was je al in vorm voor een grote wedstrijd in het voorjaar, probeer die vorm niet met een paar weken te verlengen. “Dan wordt de spanningsboog te lang”, vertelde sportarts Guido Vroemen onlangs al in de Volkskrant. “Fysiek én mentaal wordt het lastig om dat vol te houden.”

'Als je kijkt naar wat jegemiddeld hebt getraind in de afgelopen zes weken, dan kun je dat niveau aanhouden'

Guido Vroemen

Vroemen probeert het prestatievermogen van zijn atleten deze periode op het huidige niveau te houden en voegt niet veel extra trainingload toe. “Als je kijkt naar wat iemand gemiddeld heeft getraind in de afgelopen zes weken, dan kun je dat als een niveau aanhouden waar het lichaam aan gewend is.”

Af en toe een langere of intensieve training kan geen kwaad, maar verzorg je zelf goed. Heb je een gemiddelde tot intensieve training van meer dan 1,5 uur op het programma staan, zorg dan dat je vooraf en tijdens de training genoeg koolhydraten tot je neemt. Ongeveer 40 gram koolhydraten per uur houdt je bloedsuikerspiegel op peil en verlaagt de concentratie van circulerende stresshormonen. Op die manier beperk je de mate en hevigheid van de immuunsysteemverzwakkende effecten tot een minimum.

Rust en voeding

Zorg bovendien voor voldoende herstel na en tussen de trainingen. Niet alleen door voldoende rust te nemen (slaap minimaal zeven uur per nacht), maar ook door gebalanceerde voeding. Een dieet met voldoende eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen zorgt voor een snel herstel en versterkt tevens je immuunsysteem. Een van de dingen die je in ieder geval kunt doen, is verschillende soorten fruit eten. Later zullen we verder inzoomen op voeding voor triatleten in tijden van corona.

 

Het is nu ook niet de tijd om veel gewicht te verliezen. Als je minder traint, kun je ook je energie-inname verminderen, maar voorkom een negatieve energiebalans. Een crash dieet volgen is geen goed plan; mensen die gewicht verliezen zijn vaak meer vatbaar voor infecties.

Virussen te lijf

Eet je gezond en gevarieerd, dan heb je in principe geen extra supplementen nodig. Maar wie zijn immuunsysteem een extra boost wil geven, kan denken aan het innemen van vitamine D3 (in perioden waarin de zon minder schijnt, ruwweg van november tot april/mei), probiotica, zink en quercitine (een flavonoïde dat te vinden is in groene thee). Meer over deze supplementen vind je in het artikel ‘Virussen te lijf’ van Guido Vroemen dat in 2015 in Triathlon Sport werd gepubliceerd.

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.